Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Δώστε λύση για τα ΚΕΠΑ τώρα! Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία σε απόγνωση!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.12.2013

Με επείγουσα επιστολή της ΕΣΑμεΑ ζητά από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας να επέμβουν στο θέμα των ΚΕΠΑ: λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ της χώρας που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο, παρατείνοντας το χρόνο εξέτασή τους για τουλάχιστον ένα ακόμη 6μηνο. Συγκεκριμένα, από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου ματαιώθηκαν 356 Επιτροπές σε όλη τη χώρα που επηρεάζουν 7.712 άτομα με αναπηρία, για τους οποίους τα ραντεβού θα επαναπροσδιοριστούν έως 30/4/14!

Η σημερινή εικόνα των 31.719 ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αναμονή θα αγγίξει τον αριθμό των 50.000 μέχρι τον επόμενο μήνα!

Τα άτομα με αναπηρία δεν πρόκειται να βρεθούν μεταξύ δύο πυρών: τα υπουργεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Η ΕΣΑμεΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα του ιατρικού κλάδου για τις θέσεις εργασίας και την αξιοπρέπειά του, ζητά όμως οι γιατροί που είναι μέλη των επιτροπών του ΚΕΠΑ να δείξουν κοινωνική αλληλεγγύη: Τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ χάνουν τις αναπηρικές συντάξεις, τα επιδόματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με καταστροφικές συνέπειες! Από την άλλη πλευρά, και εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, εδώ και μήνες η ΕΣΑμεΑ ζητά, και πλέον είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να φέρει το υπουργείο Εργασίας διάταξη με την οποία θα παρατείνονται τα ανωτέρω, όταν η εξέταση καθυστερεί χωρίς ευθύνη των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις!

Δεν είναι δυνατό να φθάνουμε σε συνθήκες αντιδικιών, ακόμη και ξυλοδαρμών (ΚΕΠΑ Πειραιώς), που μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση, μεταξύ ατόμων με αναπηρία και γιατρών!

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα την προστασία της πλέον ευπαθούς ομάδας, ζητά την παρέμβαση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η επιστολή της κοινοποιήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και στα πολιτικά κόμματα: όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.