Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ο προσβάσιμος τουρισμός στο επίκεντρο της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.12.2013

Ο τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή ανάπτυξης για την οικονομία στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σήμερα 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις και περίπου 9,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το ταξίδι εξακολουθεί να είναι πραγματική πρόκληση για μερικούς ανθρώπους: οι πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες, ο έλεγχος αποσκευών σε ένα αεροπλάνο, οι κρατήσεις ένα προσβάσιμο δωμάτιο μπορεί συχνά να αποδειχθούν διαδικασίες δύσκολες, δαπανηρές και χρονοβόρες.

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), διοργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός στην Ευρώπη». Πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Δεκεμβρίου 2013 με περίπου 500 συμμετέχοντες στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ να προωθήσει την ένταξη των θεμάτων αναπηρίας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αναπηρία 2010-2020 και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD).

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην προσβασιμότητα τουριστών και κατοίκων με παραδείγματα καλών πρακτικών και τις πιθανές λύσεις για τα εμπόδια που απαντώνται συχνότερα. Η δεύτερη ημέρα κάλυψε τις πρακτικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές των ζητημάτων αυτών, εστιάζοντας στο πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που περιορίζουν τη δυνατότητα μιας πιο ανοικτής Ευρώπης στο διεθνή τουρισμό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντιγκ ανακοίνωσε την πόλη – νικητή του βραβείου Προσβασιμότητας για το 2014: Πρόκειται για το Gothenburg της Ελβετίας! Στη δεύτερη θέση ήρθε η Grenoble της Γαλλίας και στην Τρίτη το Poznan της Πολωνίας.

Η αύξηση της προσβασιμότητας στις μεταφορές, στη στέγαση, στην εργασία και στην απασχόληση στο Γκέτερσμπορκγ είναι ένα καλό παράδειγμα για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Η πόλη εργάζεται συστηματικά στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και του δημόσιου χώρου με συγκεκριμένες δράσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαιρέτησε το συνέδριο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, αλλά και την βράβευση του Γκέτερσμπορκ: «Αυτό το βραβείο είναι ένα σύμβολο για όλους μας: παρά την οικονομική κρίση, παρά τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές και σωστή χρηματοδότηση μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια. Έτσι και στον Τουρισμό, χρειάζονται μακροπρόθεσμα σχέδια ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη με όλους και για όλους, χωρίς να εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.