Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πλήρες αδιέξοδο στον ΕΟΠΥΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κόντρα διαρκείας εξελίσσεται η διαμάχη του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου κόντρα στις απολύσεις γιατρών. Κρίσιμη ημέρα για τις εξελίξεις κρίνεται η Παρασκευή, καθώς αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Υγείας το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες που χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Χθες οι γιατροί απέρριψαν το μορατόριουμ ενός μήνα που προσέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να λήξουν άμεσα την απεργία τους. Ζητούν να δοθεί το πλάνο για την αναδιάρθρωση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να υπάρξει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Έτσι μετά την άκαρπη συνάντηση της εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ με τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων τους έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του Υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να ζητά συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου που θα απαντούν στα απεργιακά αιτήματα.

«Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, «βλέπε απορρύθμισης», που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησαν το υπουργείο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ατέλειωτες μιντιακές ώρες και λάσπη, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου έχει καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις. «Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη» σημείωσε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ και συνέχισε: «Ας μας επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος, του κυβερνώντος κόμματος, που να αναφέρει για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του; Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην Τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων».

Στη συνέχεια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάλεσαν την κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και «εμμονές για ανθρωποθυσίες». «Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη» προειδοποίησαν οι γιατροί.



Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ανυποχώρητος και διεμήνυσε ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί, ενώ ανακοίνωσε μέτρα για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας της απεργίας των γιατρών. Κυρίως εξετάζεται η δυνατότητα να αυξηθεί το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ όπως και η επέκταση των συμβάσεων, ενώ διπλασιάζεται ο ανώτατος αριθμός των επισκέψεων από 200 σε 400 μηνιαίως.

«Ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται από εμάς αλλά από αυτούς που απεργούν. Τους γιατρούς. Τους θερμοπαρακαλώ, τους εκλιπαρώ να σταματήσουν την απεργία σήμερα και να μας καλέσουν όπου θέλουν να συζητήσουμε. Αν δεν έρθουν, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει αν δεν ανοίξουν τα πολυιατρεία.

Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν την απεργία για δεύτερη εβδομάδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμα τον αριθμό αυτών που δεν θα απορροφηθούν στο νέο σχήμα καθώς το σχετικό πόρισμα θα είναι στα χέρια του την Παρασκευή.

Πάντως δεσμεύτηκε ότι όλοι οι νοσηλευτές και διοικητικοί θα μείνουν στην διαθεσιμότητα περί τις 15 με 25 ημέρες και θα επαναπροσληφθούν. Όπως είπε οι γιατροί θα έχουν την δυνατότητα σύμβασης στα ιδιωτικά τους ιατρεία και δυνατότητα υποβολής αίτησης για πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το υπουργείο «θα βρει τη λύση» εάν συνεχιστεί η απεργία. «Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε έναν μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση».

Ήδη έχουν αποσταλεί σε εκατοντάδες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν ιδιωτικά ιατρεία τα ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.