Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι Led Zeppelin δεν "έκλεψαν" το θρυλικό Stairway to Heaven

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δικαστήριο του Λος Άντζελες έκρινε ότι το διάσημο τραγούδι Stairway to Heaven του συγκροτήματος Led Zeppelin δεν αποτελεί αντιγραφή ενός ορχηστρικού κομματιού των Spirit, ενός συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960.

Τη θρυλική μπαλάντα των Led Zeppelin, ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, διεκδικούσε εδώ και δύο χρόνια ο Μάικλ Σκίντμορ, ο διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit, Ράντι Καλιφόρνια. Ο Σκίντμορ ζητούσε αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους ενόρκους που συνεδρίαζαν από την Τετάρτη, ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ και ο κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ είχαν όντως πρόσβαση στο τραγούδι Taurus των Spirit αλλά ο Σκίντμορ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στοιχεία αυτού του ορχηστρικού κομματιού είναι "πραγματικά παρόμοια" με το Stairway to Heaven.

Την Τρίτη ο Ρόμπερτ Πλαντ είχε καταθέσει στο δικαστήριο τη δική του εκδοχή για τη "γέννηση" του Stairway to Heaven, το οποίο ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1970-αρχές του 1971, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Taurus.

Ο Ράντι Καλιφόρνια, ο συνθέτης του Taurus, δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την πατρότητα του τραγουδιού μέχρι και τον θάνατό του από πνιγμό το 1997. Ωστόσο, σε στενούς φίλους του και σε ορισμένες συνεντεύξεις είχε πει ότι του άξιζε να αναγνωριστεί ως συνθέτης του Stairway και είχε χαρακτηρίσει "κλοπή" την πράξη των Led Zeppelin.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.