Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Επιτακτική Ανάγκη για νέο μείγμα στη φαρμακευτική πολιτική»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist.

Στο μονοδιάστατο και αντιαναπτυξιακό στίγμα της ασκούμενης φαρμακευτικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, στην «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist. Χαρακτήρισε εξοντωτικές τις τιμές που επιβάλλονται στα παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα και δυσβάσταχτα τα μέτρα του clawback και του rebate.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η μονομερής διάλυση των τιμών των ήδη οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων τα οδηγεί εκτός αγοράς, ευνοεί την υποκατάστασή τους από ακριβά εισαγόμενα και επιβάλει ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές συνθήκες στο σύστημα υγείας.

Τη ζοφερή αυτή κατάσταση επιδεινώνει το καθεστώς των Clawback και των Rebates. Ο συνδυασμός διάλυσης των τιμών και των ακραίων αναγκαστικών επιστροφών δημιουργούν συνθήκες αφανισμού της Ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, οι οποίες πρέπει να ανατραπούν με ένα νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής. Είναι πλέον αδήρητη ανάγκη, κατά τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί μια νέα φαρμακευτική πολιτική που θα συνδέεται με την ανάγκη της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τον κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας, Ελληνικής και ξένης, στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο κ. Τρύφων ανέλυσε για μια ακόμα φορά τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, που αφορούν τόσο σε άμεσα μέτρα - όπως η επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος, η εξομάλυνση της αποπληρωμής των προμηθευτών, η καθολική ηλεκτρονική διαχείριση του κλάδου υγείας, οι αναλύσεις δεδομένων και οι έλεγχοι σε κάθε κέντρο κόστους, η ενίσχυση του ΕΟΦ - όσο και αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Το μοντέλο ανάπτυξης

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, στην εισήγησή του μίλησε για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία, το οποίο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς ένας βιομηχανικός κλάδος – αν δεν πληγεί από λάθος πολιτικές και καταστροφικά αντικίνητρα - μπορεί να αναπτυχθεί δημιουργώντας μεγάλη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και συμβάλλοντας στην αποφυγή του brain drain από ερευνητές υψηλής ειδίκευσης.

Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Δέμος τόνισε πως οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να μετατραπούν από αυστηρά μεταποιητικές βιομηχανίες σε εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης τεχνολογίας και σημείωσε πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται ήδη στη φάση του μετασχηματισμού της σε τεχνολογικό φαρμακευτικό κέντρο, το οποίο θα επενδύει στην καινοτομία και θα συμμετέχει σε ερευνητικά έργα. Στόχος της πρέπει να είναι η αυξητική καινοτομία (incremental innovation), καθώς δεν μπορεί να εξαρτάται από την ανακάλυψη νέων μορίων, δηλαδή μια high-risk δραστηριότητα που απαιτεί πολύ δαπανηρή έρευνα.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στο μέλλον, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, είναι να μπορέσει να γίνει η Ελλάδα κέντρο ανάπτυξη για επώνυμα γενόσημα φάρμακα και καινοτόμα προϊόντα. Τα εχέγγυά της για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι η φήμη των Ελληνικών βιομηχανιών φαρμάκου, ως εξαιρετικοί product developers και ποιοτικοί παρασκευαστές, το ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης που διαθέτει, αλλά ακόμα και η πλούσια Ελληνική χλωρίδα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί εμπορικά και εξαγωγικά και να καταστεί σημαντική μηχανή ανάπτυξης στο μέλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.