Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το Πεκίνο βουλιάζει έως και 11 εκατοστά τον χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φαινόμενο αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων.

Το Πεκίνο, που είναι ήδη διάσημο για το «νέφος» ρύπανσης στην ατμόσφαιρά του, φαίνεται πως αντιμετωπίζει και μια τελείως διαφορετική απειλή, όχι εναέρια αλλά υπόγεια: βυθίζεται κατά τόπους έως 11 εκατοστά τον χρόνο.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα από Κινέζους και άλλους επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Remote Sensing» (Τηλεπισκόπηση) και βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες ζωτικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας αλλά και υψηλά κτίρια, μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Η καταβύθιση του εδάφους δεν είναι ομοιόμορφη και το γεωλογικό φαινόμενο είναι πιο έντονο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο, μια μεγαλούπολη άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε μια ξηρή πεδιάδα, που όμως διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα πηγάδια γεώτρησης μέσα και γύρω από το Πεκίνο και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών. Το 2015 η Κίνα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου καναλιών και τούνελ 2.400 χιλιομέτρων, που φέρνει από μακριά περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, με στόχο να μειωθούν οι τοπικές γεωτρήσεις και να λυθεί το πρόβλημα του νερού σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη κατά πόσο αυτό το νερό που μεταφέρεται από μεγάλη απόσταση, θα επιτρέψει να αυξηθεί ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το Πεκίνο και έτσι να επιβραδυνθεί το «βούλιαγμα» της πόλης.

Και άλλες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια, αν όχι χειρότερα, προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων. Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται έως 28 εκατοστά το χρόνο, περίπου ανάλογος είναι ο ρυθμός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.