Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Στον αέρα οι συντάξεις 10.000 εκπαιδευτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Βόμβα» στα όρια ηλικίας και στον υπολογισμό των συντάξεων για περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς βάζει το Γενικό Λογιστήριο, καθώς διαμηνύει ότι η εμβόλιμη διάταξη που τους εξαιρούσε από τις μειώσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντισυνταγματική και πέρασε στο νόμο 4389/2016 χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει ή όχι να εξαιρεθούν από τις περικοπές συντάξεων που φέρνει το νέο ασφαλιστικό.

Η διάταξη έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν μεν τις παραιτήσεις τους με τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή τέλη Απριλίου έως μέσα Μαΐου και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εργάζονται ως τον Αύγουστο (λόγω της εξεταστικής περιόδου) χωρίς να θεωρείται όμως ότι αποχώρησαν τον Αύγουστο αλλά τον Απρίλιο!

Έτσι θα γλίτωναν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που προκαλεί περικοπές έως και 25% και ισχύει για αποχωρήσεις από 13/5/2016 και μετά.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προβλέφθηκε ότι το διάστημα παραμονής στην υπηρεσία μετά την παραίτησή τους πιάνεται ως συντάξιμος χρόνος ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι δεν είχαν συμπληρώσει τη συντάξιμη υπηρεσία τους μέχρι την ημερομηνία της παραίτησής τους. Στην ουσία η εξαίρεση που δόθηκε στους εκπαιδευτικούς είχε δύο στόχος:

- Να αποφύγουν τις μειώσεις συντάξεων υποβάλλοντας παραίτηση πριν από το νόμο αλλά παραμένοντας ταυτόχρονα στην υπηρεσία τους ως και τον Αύγουστο χωρίς να θεωρηθεί όμως ότι η αποχώρησή τους είναι μετά τις 13/5/2016 που ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και φέρνει μειώσεις έως και 25%.

- Να συμπληρώσουν πιο εύκολα τις χρονικές προϋποθέσεις εξόδου (π.χ. 30ετία ή 35ετία) όσοι εκπαιδευτικοί είχαν μεν την ηλικία αποχώρησης αλλά χρειάζονταν μερικούς μήνες για να έχουν και το συνολικό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για να συνταξιοδοτηθούν.

Πάνω από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι στον αέρα. Για παράδειγμα:

- Εκπαιδευτικός διορισμένος πριν το 1983 που συμπλήρωσε πέρυσι τον Απρίλιο το όριο ηλικίας (55) αλλά και τα 30 χρόνια που πρέπει να έχει για να πάρει σύνταξη τα συμπληρώνει τον Αύγουστο του 2016.
Αν υπέβαλε παραίτηση τον Απρίλιο του 2016 δεν θεμελιώνει δικαίωμα γιατί το Γενικό Λογιστήριο δεν θεωρεί συντάξιμο το διάστημα παραμονής του ως το Αύγουστο που θα έχει και τα 30 έτη.
Επομένως δεν μπορεί να πάρει σύνταξη παρά μόνο όταν θα έχει 30 χρόνια εργάσιμου βίου.
Στην πράξη αν δεν βρεθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα θα τιμωρηθεί με ακύρωση της συνταξιοδοτικής απόφασης έως ότου συμπληρώσει 30 έτη υπηρεσίας.

- Εκπαιδευτικός διορισμένος μετά το 1983 που συμπλήρωσε το 59ο έτος και υπολόγιζε να φύγει με 35 έτη που θα συμπλήρωνε φέτος τον Αύγουστο. Η μη εφαρμογή της εξαίρεσης του από το νόμο σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και θα αναγκαστεί να περιμένει ως τον Δεκέμβριο του 2016 - Ιανουάριο 2017 για να συμπληρώσει τα 35 έτη.
Αν μπει όμως το 2017 και δεν τα έχει, τότε το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 6 μήνες γιατί ο νόμος για το Δημόσιο λέει ότι οι ασφαλισμένοι αποχωρούν με το όριο ηλικίας που ισχύει τη χρονιά που έχουν και το συνολικό χρόνο ασφάλισης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.