Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Ομιλία Βαρδακαστάνη στη Διάσκεψη της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 16.06.2016

Αρ. Πρωτ.: 957

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης μίλησε στην Ολομέλεια της 9ης Διάσκεψης των κρατών μερών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στον ΟΗΕ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Την ίδια μέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην εκδήλωση: «Προσβασιμότητα: Κάνοντας πράξη το άρθρο 9 της Σύμβασης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στον ΟΗΕ και το Φόρουμ. Παράλληλα, την Τετάρτη 15/6 ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση «ICT supporting Education for All» (εκπαίδευση για όλους), που διοργανώθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αυστρίας στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Essl, την Παγκόσμια Οργάνωση για την αναπηρία και την G3ICT - Παγκόσμια Πρωτοβουλία για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δίχως αποκλεισμούς. Παραβρέθηκε επίσης στο πάνελ της εκδήλωσης «Reporting obligations under CRPD», που διοργάνωσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Βελγίου στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με το EDF και τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες του Κατάρ και του Μεξικού. Σήμερα ο κ. Βαρδακαστάνης θα μιλήσει ως μέλος της ΕΟΚΕ στην εκδήλωση «LEGAL CAPACITY: THE GAME CHANGER. The promotion of supported decision making mechanisms: how to implement. Article 12 of the UN CRPD» (Δικαιοπρακτική ικανότητα: Αλλάζοντας το παιχνίδι. Προωθώντας τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για άτομα με αναπηρία. Πώς να εφαρμόσουμε το άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία (EASPD).

Την ίδια ημέρα θα γίνει συνάντηση και με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον OΗΕ Πρέσβη Ιωάννη Βραΐλα.

Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στην Ολομέλεια παρατίθεται παρακάτω ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στο βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο http://webtv.un.org/search/2nd-meeting-9th-session-of-the-conference-of-states-parties-to-the-convention-on-the-rights-of-persons-with-disabilities-14-16-june-2016-cosp9/4943098440001?term=conference από το 01.14.00. Στο τέλος ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών του νέου Γραφείου της Επιτροπής: εκλέχτηκαν 17 άνδρες και μόλις 1 γυναίκα...

«Ονομάζομαι Ιωάννης Βαρδακαστάνης και έχω το προνόμιο και την τιμή να σας μιλήσω εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Πράγματι, γιορτάζουμε την 10η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Και για εμάς που ήμασταν παρόντες στις τότε διαπραγματεύσεις οι μνήμες είναι πολύ ζωντανές. Όλοι μας θυμόμαστε την αληθινή και ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των κρατών μερών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στην προσπάθεια να ευοδωθεί η Σύμβαση... Στην προσπάθειά μας να ευοδωθεί το όραμα να γνωρίσουν τα άτομα με αναπηρία σε όλη την υφήλιο τα δικαιώματά τους.

Δέκα χρόνια πέρασαν και σήμερα γιορτάζουμε την ύπαρξη της Σύμβασης. Όχι τον τρόπο που υλοποιήθηκε, γιατί υπήρξαν πολλές διαφορετικές μέθοδοι. Θετικές και αρνητικές. Είμαστε εδώ επίσης ώστε να γιορτάσουμε για τις εκστρατείες, για την υπεράσπιση των αναπηρικών οργανώσεων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που ανέλαβαν να πείσουν πραγματικά πολλά μέλη να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας Σύμβασης. Είμαστε επίσης εδώ για να σκεφτούμε και να ξανασκεφτούμε το αν η εταιρικότητα που επέφερε τη Σύμβαση υπάρχει ή χρειάζεται αναζωογόνηση. Κύριε πρόεδρο, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να την αναζωογονήσουμε, ειδικά υπό το πρίσμα της Ατζέντας 20130 για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Οι Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης φέρουν σε εσάς, σε εμάς, στα Κράτη Μέρη, στις αναπηρικές οργανώσεις, μια μεγαλύτερη πρόκληση. Οι στόχοι πρέπει να καθοδηγηθούν από τις Αρχές της Σύμβασης. Οι Αρχές της Σύμβασης χρειάζεται να επικρατήσουν και χρειαζόμαστε μια καινούργια εταιρικότητα όχι μόνο μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των κρατών- μερών και της κοινωνίας των πολιτών αλλά με όλη την κοινωνία, γιατί οι Στόχοι επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία. Και για αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να προτείνουμε στα μέλη του νέου Γραφείου της Επιτροπής της Σύμβασης να αφιερώσουμε την επόμενη Διάσκεψη την εξέταση του μηνύματός μας «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» γιατί όλοι το λέμε με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν το καταλαβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Χρειάζεται να αναζωογονήσουμε την εταιρικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα. Και κύριε πρόεδρε, δεν θα ήθελα να απομακρυνθώ από το μικρόφωνο χωρίς να αναφέρω αυτό που σκεφτόμαστε όλοι. Η Επιτροπή για τη Σύμβαση πρέπει να εξασφαλίσει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων. Είναι κάτι που όλοι σκεφτόμαστε και δεν γίνεται να αποφύγουμε. Η επόμενη Διάσκεψη οφείλει να σκύψει πάνω σε αυτό το θέμα. Την επόμενη φορά χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες και περισσότερες γυναίκες με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.