Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Οικονομικός Εισαγγελέας: Έλεγχος στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα στοιχεία των επιχειρήσεων με «κόκκινα δάνεια», ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ , από το 2009 έως σήμερα, ζητά με επιστολή-παραγγελία του από όλες τις τράπεζες, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Με την εντολή του προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Δραγάτσης ζητά τους φακέλους των μη εξυπηρετούμενων μεγάλων δανειοδοτήσεων, προκειμένου στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που διενεργεί, να εξετάσει αν τα ποσά που πιστώθηκαν σε επιχειρήσεις δαπανήθηκαν για τους λόγους που εγκρίθηκαν από τις τράπεζες ως δάνεια, ή αν τα χρήματα διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.
Σκοπός του κ. Δραγάτση είναι να εντοπίσει ποια από τα ερευνώμενα χρηματικά ποσά των δανειοδοτήσεων διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό, σε προσωπικούς ή άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα στοιχεία που φέρεται να διαθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, φαίνεται να δείχνουν αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών, που εντός της χώρας εμφανίζονται ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις επιχειρηματικές δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ στο εξωτερικό είναι μεγαλοκαταθέτες.

Με την εντολή του στις τράπεζες, ο εισαγγελέας θέλει να έχει πλήρη και σαφή εικόνα τέτοιου είδους δανειοδοτήσεων, ώστε μέσω δεδομένων που έχει ήδη στο γραφείο του, όπως τα ηλεκτρονικά αρχεία με όλα τα εμβάσματα και τις λίστες των καταθετών του εξωτερικού, να εντοπίσει περιπτώσεις διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης εκ μέρους των επιχειρηματιών, αλλά και περιπτώσεις ποινικών ευθυνών σε βάρος στελεχών τραπεζών.

Ο εισαγγελέας ζητά από τις τράπεζες να του παρέχουν τα στοιχεία που ζητά εντός 5 ημερών και αναφέρει στην επιστολή του: «Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες, καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους, αν πρόκειται για εταιρίες κατά την περίοδο των πληρωμών, αλλά και την τρέχουσα περίοδο».

Η εισαγγελική έρευνα είχε αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός Παν. Κουρουμπλής.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.