Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Στο εδώλιο επειδή άφησε το μωρό της να πεθάνει από ασιτία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται η γυναίκα.

Μια τραγική ιστορία πρόωρου θανάτου ενός βρέφους, ηλικίας 38 ημερών, εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας, με κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση την μητέρα του, θα απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στις 7η Δεκεμβρίου 2015.

Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr, φέρεται να έχει ως εξής: Στις 13:50 της 19ης Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου ότι η μητέρα μετέβη στο νοσοκομείο και μετέφερε το ανήλικο βρέφος της, το οποίο είχε γεννηθεί στις 16η Δεκεμβρίου 2012, που έφερε ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή του.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην κατάθεση του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ήταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ίσως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Όταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαίνονταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, «το άρρεν βρέφος, ηλικίας 38 ημερών, διακομίσθηκε με αερομεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ την 19/1/2013 και περί τις 19.00 σε βαριά κλινική κατάσταση έχοντας κάνει ήδη μία ανακοπή στη διάρκεια της διακομιδής. Διαπιστώθηκε υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή (πυορρούντα παρατρίμματα μασχαλιαίων και μηροβουβωνικών πτυχών καθώς και περιπρωκτική ερυθρότητα). Αμέσως με την εισαγωγή του στη ΜΕΘ το βρέφος έκανε νέα ανακοπή που ανατάχθηκε και τέθηκε σε πλήρη υποστήριξη των οργανικών συστημάτων. Το βρέφος παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι αρχικές εξετάσεις αίματος ήταν εξαιρετικά παθολογικές, ασύμβατες με φυσιολογική λειτουργία. Κατά τη νοσηλεία του το βρέφος παρουσίασε κακή περιφερειακή αιμάτωση σε αμφότερα τα κάτω άκρα η οποία αντιμετωπίστηκε, ωστόσο παρέμεινε ισχαιμική περιοχή στο αριστερό πέλμα. Η κατάσταση του βρέφους άρχισε να επιδεινώνεται, παρουσίασε επανειλημμένα επεισόδια ανακοπής και τελικά κατέληξε την 22α Ιανουαρίου 2013 περί τις 12:55».

Ενδεικτική του τι είχε προηγηθεί του θανάτου του βρέφους είναι και η ακόλουθη περικοπή της ιατροδικαστικής έκθεσης:

«Αναφέρεται ότι το ανωτέρω βρέφος γεννήθηκε την 16-12-2012 με καισαρική τομή λόγω ισχιακής προβολής με διάρκεια κύησης 39 εβδομάδων (τελειόμηνο) έχοντας σωματικό βάρος 3.500 γραμμάρια και βάρος εξόδου από το μαιευτήριο (5ο 24ωρο ζωής) 3.470 γραμμ.

Κατά την εισαγωγή του βρέφους στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ (19/1/2013) είχε σωματικό βάρος 3.400 γρ. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να είναι 4130 γρ. αντί 3.400 γρ. που είχε το βρέφος».

Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρωμιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.

Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένα από ούρα. Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές το οίδημα στα βλέφαρα, άκρα και κορμό. Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επείγουσα αλλά και πολύ κρίσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό του βρέφους ήταν βρώμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό άφηνε μαύρο ρύπο.

Αναφορικά με το ποιόν της μητέρας γίνεται λόγος για μία νέα και όμορφη κοπέλα η οποία δεν εμφανίζει στο πρόσωπο της καμία θλίψη, αλλά ούτε και ανησυχία.

Ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2012 γνώρισε το σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της, ενώ την ίδια εποχή έμεινε έγκυος.

Ότι στην Παιδιατρική Κλινική την 19 Ιανουαρίου 2012 από τις 13:00 έως τις 17:30 περίπου δεν σηκώθηκε ούτε μία φορά από την καρέκλα του χώρου αναμονής εκτός του χώρου των εξωτερικών ιατρείων της κλινικής και ενώ είχε ενημερωθεί από το γιατρό για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του βρέφους, δεν εμφάνισε συναίσθημα που να θυμίζει μητρική ανησυχία ή αγωνία ούτε για να δει το μωρό της.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, που μελέτησε την υπόθεση, αναφέρει επιπλέον ότι η κατηγορούμενη πληροφόρησε ψευδώς και τον άνθρωπο με τον οποίο συζούσε λέγοντάς του ότι το παιδί ήταν δικό του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν από άλλο πατέρα, καρπός προηγούμενης σχέσης, με άλλο άνδρα.

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του βρέφους, η κοινωνική έκθεση αναφέρει ότι η θερμοκρασία δωματίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, αφενός λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

Επίσης το ζευγάρι μαζί με το μωρό πραγματοποιούσε τακτικές κοινωνικές και ψυχαγωγικές εξόδους από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στο σπίτι τους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως κοσμικές καφετέριες και εστιατόριο, το μωρό έκλαιγε πάρα πολύ και δεν το σήκωναν διότι θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να το κακομάθουν.

Από την κατάθεση μάρτυρα προέκυψε ότι οι γονείς ασχολούνταν με το facebook ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας κάπνιζε μέσα στο σαλόνι. Όταν ξύπνησε το μωρό και η κατηγορουμένη το έφερε στο σαλόνι, η μάρτυρας διαπίστωσε ότι τον Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα, η κατηγορουμένη φορούσε στο μωρό ένα κοντομάνικο φανελάκι από μέσα και απ’ έξω ένα φορμάκι ξεκούμπωτο με τα χεράκια απ’ έξω.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.