Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Κατηγορούμενοι για βιασμό κυανόκρανοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί η εθνικότητά τους.

Τρεις κυανόκρανοι κατηγορούνται για τρεις νέες υποθέσεις βιασμών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ, μια εβδομάδα μετά την αποπομπή του επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα αυτή για παρόμοιες υποθέσεις.

«Οι νέες αυτές κατηγορίες φέρνουν στο φως τον βιασμό τριών νεαρών γυναικών από τρία μέλη μιας στρατιωτικής μονάδας της MINUSCA», της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Βανίνα Μαεστράτσι.

Το ένα από τα θύματα ήταν ανήλικο, σημείωσε.

Οι βιασμοί αυτοί έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες και τις κατήγγειλαν οι οικογένειες των θυμάτων στην MINUSCA στις 12 Αυγούστου, πρόσθεσε.

Η Μαεστράτσι αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα των κυανόκρανων που κατηγορούνται για τους βιασμούς. Πολλές πηγές δηλώνουν ωστόσο ότι αυτοί προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και ότι η δύναμή τους βρισκόταν στην πόλη Μπαμπάρι, βορειοανατολικά του Μπανγκί.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο με εκπροσώπους της ΛΔΚ και έδωσαν περιθώριο 10 ημερών στην χώρα να αποφασίσει σχετικά με την διεξαγωγή μιας έρευνας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε πρόσφατα τις σεξουαλικές επιθέσεις που αποδίδονται σε κυανόκρανους «καρκίνωμα του συστήματός μας», μετά την αποπομπή του επικεφαλής της MINUSCA Μπαμπακάρ Γκάγιε.

«Φτάνει πια, αρκετά», σημείωσε ο Μπαν όταν έλαβε την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποπομπή του επικεφαλής της MINUSCA, έπειτα από μια σειρά από κατηγορίες που διατυπώθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η MINUSCA, η οποία απαρτίζεται από 12.000 κυανόκρανους, αντιμετωπίζει τουλάχιστον 61 κατηγορίες, οι 12 από τις οποίες αφορούν σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την περασμένη Τρίτη τον αποτροπιασμό του και την οργή του και σημείωσε ότι θα πρέπει και οι ίδιες οι χώρες, των οποίων οι στρατιώτες εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, να διεξάγουν έρευνα.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε εξάλλου έρευνα για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από έναν κυανόκρανο όπως και για τον θάνατο ενός 16χρονου εφήβου και του πατέρα του από τα πυρά κυανοκράνων στις αρχές αυτού του μήνα στο Μπανγκί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.