Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Νέος θάνατος από τη γρίπη. Δύο ασθενείς νοσούν βαριά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την περυσινή «κακή» περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης ανταγωνίζονται οι πρώτες ημέρες του 2015, καθώς αυξάνονται διαρκώς τόσο οι θάνατοι όσο και οι ασθενείς που νοσούν βαριά, λόγω γρίπης.

Χθες προστέθηκε ακόμα ένας θάνατος, εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης στη σχετική «μακάβρια» λίστα, ενώ δύο επιπλέον ασθενείς με βαριά νόσηση από γρίπη εισήλθαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της εποχικής γρίπης για τη φετινή περίοδο, έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έξι θάνατοι και 17 νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι οκτώ παρέμεναν και χθες στην Εντατική. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, περίπου την ίδια περίοδο (9 Ιανουαρίου 2014), είχαν δηλωθεί δύο θάνατοι και έξι νοσηλείες σε ΜΕΘ, λόγω γρίπης. Μεταξύ των ασθενών με γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική, περιλαμβάνεται και ένα μωρό, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήλθε χθες από την Εντατική, ένας νεαρός 24 ετών και ένας 46χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Ο υπότυπος του ιού της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί και στην Ελλάδα είναι ο Α (Η3Ν2), ο οποίος παρουσιάζει μεταβολές έναντι αυτού που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του φετινού εμβολίου. Ως συνέπεια, αναμένεται μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου, το οποίο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, παραμένει το πλέον ασφαλές προληπτικό μέτρο έναντι της γρίπης, καθώς αφενός προστατεύει από τους άλλους τύπους γρίπης που κυκλοφορούν αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε ηπιότερη νόσηση.

Λόγω και της εμφάνισης του διαφοροποιημένου στελέχους της γρίπης Α (Η3Ν2), το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής των χεριών, δηλαδή συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά και της αναπνευστικής υγιεινής που είναι η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επιπλέον, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης από το σχολείο και την εργασία για όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.