Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

«Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι στην Αμφίπολη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πυρά κατά αρχαιολόγων από την συνεργάτιδα του Μανόλη Ανδρόνικου για την ανασκαφή.

Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε η Αγγελική Κοτταρίδη για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Ιανό η διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου αμφισβήτησε την χρονολόγηση του τάφου και επιτέθηκε στους ξένους αρχαιολόγους Ντόροθι Κινγκ και Άντριου Τσανγκ που έχουν κάνει δηλώσεις για το μνημείο του τύμβου Καστά.

«Γνωρίζω πολλούς αρχαιολόγους, ξένους, όχι Έλληνες. Κάποιοι τύποι όπως μια Ντόροθι Κινγκ κι ένας Άντριου Τσανγκ (μίλησαν) … Δεν υπάρχουν επιστημονικά. Δεν έχουν γράψει τίποτα αυτοί οι άνθρωποι. Είναι παγκοσμίως άγνωστοι. Και ξαφνικά έγιναν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεγάλοι αστέρες» τόνισε...

Ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους έχουν κάνει κατά καιρούς δηλώσεις ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος – μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Περιστέρη. «Αν επί τέσσερις μήνες λέω στους δημοσιογράφους και στον κόσμο ότι είναι ασύλητος, έχω πρόβλημα ως επιστήμονας», ανέφερε.

Η ίδια σημείωσε ότι το μνημείο χρονολογείται 100-150 χρόνια αργότερα από την επίσημη χρονολόγηση που έχει δώσει η ανασκαφέας.

Σχετικά με τη φημολογία για τον Μέγα Αλέξανδρο επεσήμανε ότι: «Το ενδιαφέρον με την Αμφίπολη είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτά τα πράγματα. Και αν κάτι έχω πει είναι ότι εκεί… δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο, δεν με νοιάζει να βρω κόκαλα διασκορπισμένα. Ξέρουμε τι συνέβη με τον τάφο του Αλέξανδρου. Ο όχλος της Αλεξάνδρειας ρήμαξε το Σαραπείο, τη Βιβλιοθήκη και προφανώς και τον τάφο του Αλέξανδρου γιατί κάπου εκεί στο τέλος του 4ου αιώνα χάνεται. Προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη…».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.