Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Νέα προσφυγή κατέθεσαν στο ΣτΕ οι ένστολοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγέλλουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Νέα προσφυγή κατέθεσαν οι ένστολοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλλοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο οι αποδοχές τους, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 50% σε σχέση με αυτά που έπρεπε να του αποδοθούν βάση της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε.

Τέσσερις Ενώσεις αποστράτων έρχονται με τις προσφυγές τους να αναζωπυρώσουν με την κυβέρνηση μετά την μη εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας που έκρινε ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών και κατ επέκταση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές στο προ των μειώσεων καθεστώς.

Στην ίδια απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονιζόταν ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012. Με την ίδια λογική συνταυτίστηκε και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προ το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων όλων των ενστόλων.

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις με το νόμο 4307/2014 προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα –όπως υποστηρίζουν οι ένστολοι- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου 2012. Ακολούθησε η έκδοση της από 17.11.2014 υπουργικής απόφασης με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 4307/2014.

Την ίδια ώρα η επιτροπή μη συμμόρφωσης αναμένεται, μετά από αίτηση των ενστόλων, να εκδοσεί απόφαση για μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης προς την απόφαση της Ολομέλειας.

Στη νέα προσφυγή υπογραμμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές και συντάξεις των ενστόλων είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κι αυτό γιατί το Ελληνικό Δημόσιο τόσο με τον επίμαχο νόμο 4307/2014 όσο και με την εν λόγω υπουργική απόφαση, προέβησαν σε αυθαίρετη, μερική, μονομερή επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του περασμένου έτους με την οποία δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.