Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ο γάμος προστατεύει απο την άνοια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια η σχέση της κοινωνικότητας με την άνοια; Στο ερώτημα αυτό απαντά μια νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία η κοινωνικότητα στην τρίτη ηλικία μπορεί να προστατεύει τη μνήμη. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, το αν θα είναι κανείς ανύπαντρος ή διαζευγμένος στη μέση ηλικία, όπως φαίνεται επηρεάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει Αλτσχάιμερ, ή άλλη μορφή άνοιας όταν θα γεράσει.

Στη νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, στο Σικάγο, ερευνήθηκε η πιθανή σχέση της κοινωνικής ζωής στη μέση ηλικία με την άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 21 χρόνια 2.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου, σε σύγκριση με όσους ζούσαν μόνοι.

Το πόσα χρόνια ζούσαν μόνοι οι εθελοντές, αλλά και για ποιον λόγο, επίσης επηρέαζε τον κίνδυνο: η μοναχική ζωή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τον διπλασίαζε, αλλά το διαζύγιο δίχως νέο γάμο τον τριπλασίαζε.

Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, όμως, διέτρεχαν όσοι εθελοντές είχαν χάσει το ταίρι τους πριν από τα 50 τους και δεν είχαν βρει νέο: η χηρεία εξαπλασίαζε τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι παντρεμένοι εθελοντές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως δύο παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας: η κοινωνική και νοητική διέγερση, καθώς και το ψυχικό τραύμα», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Τώρα οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν η ποιότητα της σχέσης μας δεν είναι καλή ή όταν κάποιος επιλέγει να ζήσει χωρίς σύντροφο;


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.