Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Στα βήματα των νομάδων της Αρκτικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φωτογράφος έζησε μαζί τους και βίωσε τη δύσκολη καθημερινότητά τους - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η φυλή των Nenets και η επιβίωσή της εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τους ταράνδους. Ο Ρώσος φωτογράφος Dmitry Tkachuk ταξίδεψε στο Nadym της Ρωσίας και έζησε μαζί τους για ένα μήνα προκειμένου να βιώσει τον μοναδικό τρόπο ζωής τους.

Στο διάστημα αυτό έβγαλε καταπληκτικές φωτογραφίες που καταγράφουν τη μετακίνηση των νομάδων στην άγρια αρκτική τούνδρα από τον κόλπο του Ob στο χωριό Yar-Sale στη χερσόνησο Yamal.

Περίπου 40.000 Nenets ζουν στην Αρκτική και πολλοί απασχολούνται στα κοπάδια των ταράνδων σε θερμοκρασίες 34 βαθμών υπό το μηδέν τη νύχτα.

Ενώ ζούσε μαζί τους, ο 28χρονος Tkachuk θέλησε να ζήσει πλήρως την εμπειρία της συμβίωσής τους και έτσι ντυνόταν όπως εκείνοι και έτρωγε ό,τι κι εκείνοι- ήτοι ωμό κρέας και ψάρια.

«Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα την ελευθερία τους», είπε στη Daily Mail, «ντυνόμουν με τα δικά τους ρούχα, δεν έκανα μπάνιο και έτρωγα το κρέας των ταράνδων. Έκανα ακριβώς ό,τι έκαναν οι Nenets».

Προς έκπληξή του, οι γυναίκες έκαναν τις πιο βαριές δουλειές ενώ οι άνδρες ασχολούνταν περισσότερο με το πολύτιμο κοπάδι τους.

«Οι γυναίκες κάνουν πολλές δουλειές κι έχουν πολλές ευθύνες, στήνουν και ξεστήνουν τις σκηνές τους, κόβουν ξύλα για τη φωτιά, μαγειρεύουν και ράβουν τα ρούχα τους».

Ένα μέρος από το κρέας και τα ψάρια τους πωλείται σε εργοστάσια και ένα κομμάτι τους καταλήγει σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι ένας πολύ σκληρός τρόπος ζωής», εξήγησε ο φωτογράφος, «ειδικά με την άσκηση και το ακραίο κρύο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι τα συνηθίζουν αυτά από την παιδική τους ηλικία».

Παρά το νομαδικό τρόπο ζωής τους, κάποιες πινελιές εκσυγχρονισμού έχουν παρεισφρήσει στην καθημερινότητά τους: ορισμένα μέλη της φυλής έχουν γεννήτριες και βλέπουν τα απογεύματα ταινίες ενώ άλλοι έχουν… snowmobiles.




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.