Ποιες, όμως, είναι οι αιτίες της κατάθλιψης; Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι η δυσλειτουργία εγκεφαλικών χημικών ουσιών (σεροτονίνη), η γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας) και περιβαλλοντικοί παράγοντες (πχ διαζύγιο γονέων, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, συναισθηματική αποστέρηση, παραμέληση, κακοποίηση, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, χρόνια πάθηση κτλ), ενώ έχει συνδεθεί και με την παράλληλη ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών της συμπεριφοράς.
Στην παιδική ηλικία εκδηλώνεται με έκφραση στενάχωρων συναισθημάτων (λύπη, απελπισία, άγχος, ενοχές, συναισθήματα προσωπικής αναξιότητας), έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση των σχολικών επιδόσεων, ευερέθιστη διάθεση (ξαφνικά έντονα ξεσπάσματα θυμού) και εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων (σωματική κόπωση, έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλος και πόνοι στην κοιλιά). Στην εφηβεία, εκδηλώνεται επιπλέον με ανία, απάθεια για τα ενδιαφέροντα και τις αγαπημένες εξωσχολικές δραστηριότητες, κοινωνική απόσυρση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλαγές στον ύπνο (υπερυπνία ή αϋπνία) και τη διατροφή (υπερβολική ή κατά πολύ μειωμένη κατανάλωση φαγητού), καθώς και με αυτοκτονικές τάσεις. Ειδικά οι τελευταίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Χρειάζεται να δίνεται πάντα η δέουσα προσοχή σε ένα σχόλιο του παιδιού περί αυτοκτονικών σκέψεων και να μη θεωρείται ως υπερβολή.
Σε περίπτωση που κάποιος γονέας αντιληφθεί ή υποψιαστεί ότι πιθανόν το παιδί του να έχει καταθλιπτικά συναισθήματα ή συμπεριφορές, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Καλώντας στη Γραμμή 11525 της ένωσης “Μαζί για το παιδί” (καθημερινά 9:00-21:00), ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να σας στηρίξουν και να σας κατευθύνουν κατάλληλα. Η κατάθλιψη είναι αντιμετωπίσιμη και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν βοηθηθούν ουσιαστικά. Εν κατακλείδι, σημαντική και απαραίτητη είναι και η ήρεμη κουβέντα με το παιδί ή τον έφηβο, ώστε να του γίνει ξεκάθαρο ότι οι γονείς είναι δίπλα του για να το βοηθήσουν και να το στηρίξουν.
«Μαζί για το παιδί»
Πανελλαδική Γραμμή 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.