Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο ληστής τραπεζών που ήθελε να γίνει «Ρομπέν των Δασών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο φοιτητής που ζούσε την απόλυτη «φαντασίωση» ισχυριζόμενος ότι έκλεβε από τους πλούσιους για να δίνει στους φτωχούς.

«Θα συνεχίσω να παίρνω από τους πλούσιους και να δίνω στους φτωχούς. Είμαι ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών». Με αυτά τα λόγια στην επιστολή του σε μια εφημερίδα της Βρετανίας, ο Stephen Jackley εξηγούσε γιατί παράλληλα με την φοιτητική του ζωή έκανε ληστείες κατά συρροή και σχεδίαζε ακόμη περισσότερες κυρίως σε τραπεζικά ιδρύματα και καταστήματα.

Η δράση του 30χρονου σήμερα Stephen, ξεκίνησε το 2007, σε ηλικία 21 ετών όντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Εκεί, στην φοιτητική εστία της σχολής του ξεκίνησε να σχεδιάζει το πώς θα «πολεμήσει τον καπιταλισμό» και κάνοντας ήδη χρήση ναρκωτικών ουσιών αποφασίζει ότι οι ληστείες και η διανομή μέρους των χρημάτων σε φτωχούς θα ήταν μια καλή αρχή. Φορώντας μια ξανθιά περούκα, τεράστια γυαλιά ηλίου και με την απειλή ενός ψεύτικου όπλου τρομοκρατεί προσωπικό και πελάτες κάνοντας ληστείες και συγκεντρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο φοιτητής γεωγραφίας από το Ντέβον ζούσε την απόλυτη «φαντασίωση» του Ρομπέν των Δασών, ισχυριζόμενος ότι έκλεβε από τους πλούσιους για να δίνει στους φτωχούς. Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ληστειών με σφυριά, μαχαίρια, ψεύτικα όπλα και περίτεχνες μεταμφιέσεις μέχρι τη στιγμή που ο νεαρός φοιτητής αποφασίζει να αγοράσει ένα αληθινό όπλο, με ψεύτικη ταυτότητα το Μάιο του 2008 στις ΗΠΑ αλλά έπεσε επάνω σε έναν πρώην αστυνομικό ο οποίος το αντιλήφθηκε και κίνησε τις διαδικασίες για να γίνει έλεγχος.

Πράγματι όταν οι αστυνομικοί βρήκαν την πραγματική του ταυτότητα και ότι ήταν φοιτητής στο Winchester το FBI επικοινώνησε με τις Αρχές της Βρετανίας για να γίνει έλεγχος στο δωμάτιο της εστίας όπου έμενε. Εκεί η αστυνομία ανακάλυψε στοιχεία που τον συνέδεαν με τις ληστείες και τις απόπειρες που είχαν διαπραχθεί και συνελήφθη.



Μεταξύ άλλων η αστυνομία κατέσχεσε και ένα ημερολόγιο στο οποίο ο νεαρός φοιτητής ανέφερε ότι σκόπευε να κλέψει 100.000 λίρες από τράπεζες και άλλες εταιρείες και ότι σχεδίαζε να δώσει τα χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς. Κάποια από τα χρήματα πράγματι τα είχε δώσει σε άστεγους και άλλες οργανώσεις ενώ όπως λέει ο ίδιος σκόπευε να δώσει ακόμη περισσότερα. Στο ημερολόγιο του συνήθιζε να γράφει όλο το χρονικό των ληστειών ακόμη και πώς πίστευε ότι ένιωθαν τα θύματα που απειλούσε. Άλλα όλα γίνονταν για καλό σκοπό σύμφωνα με τον ίδιο οπότε το κίνητρο ήταν ισχυρό.

«Έδωσα μια υπόσχεση, έκανα μια ευχή, να αλλάξω τα πράγματα. Για να κάνω τη διαφορά» είχε αναφέρει ο ίδιος το 2013. Ο Jackley εξηγώντας το σκεπτικό του και τι τον οδήγησε να στραφεί στο έγκλημα ανέφερε ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία από τις πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες έκαναν εκστρατείες κατά της φτώχειας, της ανισότητας και της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά αισθάνθηκε ότι δεν θα ήταν αρκετό.

Αντ’ αυτού, πήρε μια δραστική απόφαση η οποία πίστευε ότι θα έχει αποτέλεσμα και ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. «Ο καπιταλισμός και η άναρχη οικονομία της αγοράς είναι υπεύθυνα για την τεράστια ανθρώπινη ανισότητα» έγραφε σε μια επιστολή του όντας στη φυλακή το 2013.



Ο Jackley δικάστηκε για 21 διαφορετικά αδικήματα, όπως για ληστεία, απόπειρα κλοπής και παράνομη οπλοκατοχή και παραδέχτηκε την ενοχή του για τις περισσότερες από τις κατηγορίες μεταξύ των οποίων και πέντε ληστείες. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης αλλά τελικά η ποινή μειώθηκε κατά ένα χρόνο, μετά από έφεση αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που συνδυάστηκε με την εμμονή του με τον Ρομπέν των Δασών.

Ο νεαρός φοιτητής μέσα από τη φυλακή δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα «αγνά κίνητρα» του να βοηθήσει τον κόσμο που το έχει ανάγκη. «Έκανα περισσότερο κακό παρά καλό, πράγμα το οποίο δεν σκόπευα να κάνω αλλά δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν» έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ο Jackley έγινε εντωμεταξύ συγγραφέας διάφορων βιβλίων όπως της καταγραφής της εμπειρίας του από τις φυλακές και προσπαθεί να εξηγήσει μέσα από αυτά τι αποτέλεσε καταλύτη στο να οδηγηθεί στο έγκλημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.