Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Φίλης: Παντού ολοήμερα τα δημοτικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές».
Ενιαίο τύπο ολοήμερου προετοιμάζει για όλα τα δημοτικά σχολεία το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του σχολείου που σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν παντού ολοήμερα. Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, θα εξασφαλίσουμε εκπαιδευτικό προσωπικό και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι» τονίζει, αποσαφηνίζοντας τις ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής για τη δημιουργία ενιαίου τύπου σχολείου.

Όπως ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου (Ένωση Κεντρώων), η πολυτυπία του δημοτικού, όχι μόνο εμποδίζει τον προγραμματισμό του υπουργείου, αλλά δημιουργεί και πρόβλημα συνταγματικής ισότητας.

«Ένα πρόβλημα που μας εμποδίζει να είμαστε στους προγραμματισμούς μας συνεπείς είναι η πολυτυπία του Δημοτικού σχολείου. Σήμερα λειτουργούν τριών ειδών Δημοτικά σχολεία: το κλασικό, που τελειώνει στις 12 το μεσημέρι, το ανοικτό, το οποίο τελειώνει στις 2 το μεσημέρι, και το ολοήμερο, που τελειώνει στις 4 το μεσημέρι. Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα συνταγματικής ισότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες μάθησης και ζωής στο σχολείο. Όμως, υπάρχουν και ουσιαστικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή», ανέφερε.

-----------

Θέμα του εθνικού διαλόγου τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία

Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωσή τους.

Στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία θα αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες και θα αποφασιστούν τα συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση των δημοτικών της χώρας σε ολοήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αν και από πλευράς Επιτροπών για το διάλογο, έχει υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένα θέματα, ωστόσο, φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου θα θέσει το εν λόγω ζήτημα στο διάλογο. Αλώστε, στόχος του υπουργείου είναι από τη νέα χρονιά, όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας να είναι ολοήμερα, με βάση έναν, ενιαίο τύπο ολοήμερου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, Νίκος Φίλης, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Για αυτό, μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο, η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί να καταλήξει σε έναν συγκεκριμένο τύπο ολοήμερου, αλλά και στις συγκεκριμένες ενέργειες που θα χρειαστούν, ούτως ώστε να μπορέσει να νομοθετήσει εγκαίρως και να λειτουργήσουν τα δημοτικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με βάση τα νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, από βήματος Βουλής, ανέφερε χθες ότι η πολυτυπία των σχολείων του δημοτικού «εμποδίζει τον προγραμματισμό του υπουργείου» και παράλληλα, θέτει ζήτημα «συνταγματικής ισότητας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.