Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα της συμφωνίας συμβιβασμού Δημοσίου και Siemens

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση λόγω «της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν» καθώς από την επίμαχη συμφωνία ρυθμίστηκαν διαφορές και εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις που συνδέονται με τη διαφθορά, πληρωμές και υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Με την απόφαση του το Δ΄ Τμήμα δέχτηκε ότι οι φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη αμφισβητώντας την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της συμφωνίας. Επιπλέον, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ΣτΕ είναι το αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει την συμφωνία υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε η Siemens με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι την «συμφωνία συμβιβασμού» (νόμος 4072/2012) υπέγραψαν για το Ελληνικό δημόσιο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, για την Ελληνική Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο γενικός νομικός σύμβουλος Robert Sikellis ενώ για την Siemens AG οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.