Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Πλειστηριασμοί: Προστασία για το 65% των "κόκκινων δανείων" επί μία τριετία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστασια της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία προβλέπει το συμβιβαστικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, η λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, θα έχει οριστικοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στη διάρκεια του Eurogroup η γαλλική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτική και έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη φόρμουλα πάνω στην οποία χτίζεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

Η γαλλική πρόταση προβλέπει εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύσουν για μία 3ετία.

----------

Κόκκινα δάνεια: Το τελικό σχέδιο - Ποιοι χάνουν το σπίτι, ποιοι γλιτώνουν


Η συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει, απομένουν οι λεπτομέρειες ωστόσο ο βασικός πυλώνας του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια υπάρχει. Ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το σχέδιο, αφού υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές αναμένεται να λάβει και την έγκριση των θεσμών.

Με βάση το σχέδιο το όριο για την προστασία της κατοικίας καθορίζεται για έναν εργένη στις 180.000 ευρώ. Για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά στις 230.000 ευρώ και για κάθε παιδί το όριο στην αντικειμενική αξία αναβαίνει κατά 25.000 ευρώ. Κάπως έτσι το όριο για μια μέση ελληνική οικογένεια με δύο παιδιά καθορίζεται στις 280.000 μειωμένο απ' το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης κατά 20.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια υπολογίστηκε το κόστος διαβίωσης το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 1,7 για τους 12 μήνες του έτους και έτσι προκύπτει για:
Άγαμους: 10.342 ευρώ/έτος (537χ1,7χ12)
Ζευγάρι: 18.482 ευρώ/έτος (906χ1,7χ12)
Ζευγάρι με ένα παιδί: 22.848 ευρώ/έτος (1.120χ1,7χ12)
Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.500 ευρώ/έτος (1.347χ1,7χ12)

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον το 65% των ατόμων με κόκκινο δάνειο προστατεύεται.
Για να καμφθούν οι αντιδράσεις των εταίρων που επέμεναν ότι προστατεύονται με γενικευμένους όρους και μπαταχτσήδες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι το νόμο συμφωνήθηκε να υπάρξει και ο όρος της τριετούς επιτήρησης του δανειολήπτη με την τράπεζα να ελέγχει την τήρηση των κανόνων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.