Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε 8 μήνες διέσχισαν τη Μεσόγειο 430.000 πρόσφυγες

Μόλις χθες διασώθηκαν 1.830 στα ανοιχτά της Λιβύης.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο, στο ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή και άλλοι που δεν τα καταφέρνουν και γίνεται η Μεσόγειος γι' αυτούς υγρός τάφος.

Χθες διασώθηκαν 1.830 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες και φουσκωτά, σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από αυτούς τους 1.830 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 717 διασώθηκαν από πλοίο της ακτοφυλακής, άλλο διέσωσε 115 και ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε εξάλλου 117 ανθρώπους. Στις επιχειρήσεις αυτές μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσωσε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σχεδόν 310.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 121.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη. Εξάλλου 2.166 έχουν φτάσει στην Ισπανία και 100 στη Μάλτα.

Μια νέα φάση στον αγώνα κατά των διακινητών στην Μεσόγειο θα ξεκινήσει αύριο, επιτρέποντας στα πλοία που ανήκουν στη δύναμη Eunavfor Med να επεμβαίνουν στα διεθνή ύδατα. Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν εφεξής να επιχειρούν κατά των διακινητών, υπό τον όρο όμως ότι παραμένουν εντός διεθνών υδάτων και ότι δεν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

------------

Γιούνκερ: Διαθέτουμε ως 600 άτομα για την προστασία των ελληνικών συνόρων

«Όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».

Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της Ε.Ε. και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εξήγησε ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, πράγμα που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.

Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα». Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Εξήγησε επίσης ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. «Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί.

«Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος, και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

------------

Δακτυλικά αποτυπώματα και καταγραφή των προσφύγων ζήτησε ο Τίμερμανς


Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή όλων των προσφύγων που φθάνουν στο έδαφος της Ευρώπης θα αποτρέψει τη διάπραξη επιθέσεων από εξτρεμιστές, έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντέτεινε πως είναι πιο πιθανό ο οποιοσδήποτε εξτρεμιστής να προσπαθήσει να μπει στην ΕΕ με πλαστό διαβατήριο και όχι πληρώνοντας διακινητές για να διακινδυνεύσει το ιδιαίτερα επισφαλές θαλάσσιο ταξίδι ως την Ευρώπη και τον πιθανό εντοπισμό του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν βελτίωνε την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και εξασφάλιζε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπατρίζονται.

Ο Τίμερμανς, ερωτηθείς πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν εξτρεμιστές στην ΕΕ κρυμμένοι μέσα στη ροή των προσφύγων και δεν θα απειλήσουν την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές σε ορισμένα κράτη, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πως αρκεί «απλά η λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων κατά την άφιξή τους».

«Εάν γίνει σωστά, θα μπορούν να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εναντίον όλων των προσφύγων από παντού, (σ.σ.: υποστηρίζοντας ότι) "τρομοκράτες θα έλθουν ανάμεσά τους"», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτή είναι η σαθρότερη δικαιολογία που χρησιμοποιεί κανείς για να μην αναλάβει τις διεθνείς του ευθύνες», συνέχισε ο Τίμερμανς. «Εάν κάνουμε τη δουλειά μας και εξασφαλίσουμε ότι μόλις φθάνουν οι άνθρωποι θα γίνεται λήψη των αποτυπωμάτων τους και αναγνώρισή τους, τότε το πρόβλημα δεν θα υπάρχει».

Ο Τίμερμανς πρόσθεσε πάντως ότι δεν πιστεύει ότι εξτρεμιστές θα μπουν στη ροή των προσφύγων εάν γνωρίζουν ότι θα τους πάρουν αποτυπώματα κατά την άφιξή τους. Η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι σε τελευταία ανάλυση το καλύτερο μέτρο ασφαλείας, επισήμανε μιλώντας ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε στους δημοσιογράφους πως θεωρεί απίθανο εξτρεμιστές να προσπαθήσουν να φθάσουν στην ΕΕ κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Ένας τρομοκράτης θα ήταν πολύ ηλίθιος εάν, αντί να έλθει με ένα όλο το δυνατόν πιο πειστικά φτιαγμένο πλαστό διαβατήριο με αεροπλάνο στην Ευρώπη, μέσω ενός νόμιμου καναλιού, πλήρωνε χιλιάδες δολάρια σε διακινητές για να επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο που μπορεί να βουλιάξει, και κατόπιν έφθανε σε ένα κέντρο υποδοχής όπου θα του έπαιρναν αποτυπώματα, και μετά άρχιζε να περπατάει και να περνάει διάφορα σύνορα για να φθάσει τελικά» στον στόχο του, εξήγησε ο Γκουτέρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε μια συνέντευξή της η οποία μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο — μια κρίση που όπως σημείωσε «δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης».

------------

Γερμανία: Βρέθηκε νεκρός πρόσφυγας σε διαμέρισμα


Tη σορό ενός πρόσφυγα ανακάλυψαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Θουριγγίας, στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εστία φιλοξενίας προσφύγων.

Οι πυροσβέστες επενέβησαν σε ένα διαμέρισμα «γεμάτο καπνό» στην εστία, στην πόλη Ζάαφελντ. Εκεί ανακάλυψαν το πτώμα. «Η αστυνομία δεν είχε αναφέρει ως το βράδυ πως επήλθε ο θάνατος. Η αιτία της πυρκαγιάς είναι επίσης ακόμη απροσδιόριστη», σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη Γερμανία, ειδικά στην ανατολική, σημειώνεται αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων λόγω της μαζικής έλευσης ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία στη χώρα. Μέχρι σήμερα δεν είχε σημειωθεί κανένας θάνατος. Πυρκαγιές από ατύχημα έχουν επίσης εκδηλωθεί σε πολλά κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες.

------------

Όρια στον αριθμό των προσφύγων στη Γερμανία ζητά ο Ντε Μεζιέρ


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα, εντείνοντας την πίεση που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ως τώρα αρνείται να ταχθεί υπέρ της θέσπισης περιορισμών.

Η δημοφιλία της καγκελαρίου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, γεγονός που εκλαμβάνεται ως αντανάκλαση των ανησυχιών σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης για τη μαζική έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Η έλευση ενός αριθμού προσφύγων χωρίς ιστορικό προηγούμενο δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων και της βούλησης της Γερμανίας να τους προσφέρει άσυλο, καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

«Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό και να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με πολίτες στην Στουτγκάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.

«Οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα συνέβαλε να μετατραπεί η κρίση των προσφύγων σε ευκαιρία μάλλον παρά σε πρόκληση.

Ο Ντε Μεζιέρ επανέλαβε την πρότασή του, οι Ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αλλά όταν αυτές οι ποσοστώσεις εξαντληθούν, θα συνεχίσουμε να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα πως ακόμη περισσότεροι αιτούντες άσυλο θα συνεχίσουν να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου προς τις χώρες της Ευρώπης ανεξαρτήτως της θέσπισης επισήμων ορίων από την ΕΕ ή μη.

Πολλά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, κατηγορούν την καγκελάριο ότι αθέλητα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες να έλθουν στη Γερμανία, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να υποδεχθεί η χώρα.

Συντηρητικοί πολιτικοί καλούν όλο και πιο έντονα την Μέρκελ να ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Μέρκελ, έχει τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει των αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται.

Αλλά η Άνγκελα Μέρκελ αρνείται να υποχωρήσει μέχρι τώρα και τόνισε σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή πως η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση κατά μέτωπο αντί να προσπαθήσει να απαλλαγεί από το πρόβλημα.

Οι αρχές της Γερμανίας αναμένουν ότι έως και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες θα φθάσουν στη χώρα φέτος, από 800.000 ως 1 εκατ. που ανέμενε ως τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα σήμερα. Ανέφερε πάντως δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα με βάση τον αριθμό των αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες για τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα φθάσουν στη Γερμανία φέτος, αμφισβητώντας εμμέσως τον αριθμό που δημοσίευσε η Μπιλντ.

------------

Οι προτάσεις του Ερντογάν για την προσφυγική κρίση


Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων από τη Συρία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τη φύλαξη των συνόρων της, όμως το ίδιο περιμένουμε να κάνει και η Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τον Τύπο από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική βοήθεια, τη διαχείριση των συνόρων, τη μάχη κατά των διακινητών, τις πολιτικές ενσωμάτωσης και την ελευθέρωση της άδειας θεώρησης εισόδου. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ζητήματα με την Τουρκία, έτσι συζητήσαμε, επίσης, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία» δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η ένταξη στην ΕΕ συνεχίζει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγεί από τεχνητά πολιτικά εμπόδια. Απέδωσε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ σχετικά με το διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κύρια αιτία της προσφυγικής κρίσης είναι ο πόλεμος στη Συρία και οι τρομοκρατικές ενέργειες που υποστηρίζονται από το καθεστώς Άσαντ. Καταλήγοντας ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση, πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: Να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό. Να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη προστατευμένη από την τρομοκρατία και τέλος, να δημιουργήσουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

------------

Διπλασιασμό του προσωπικού της ζητά η Frontex

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί μια τόσο υψηλή μεταναστευτική πίεση».

Η Frontex, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, έχει ζητήσει 775 επιπλέον φρουρούς από τα κράτη-μέλη προκειμένου να βοηθήσουν την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες να καταγράψουν τους μετανάστες που φθάνουν από τη Λιβύη και την Τουρκία, διπλασιάζοντας σχεδόν το μέγεθος της επιχείρησης.

Η Frontex, που εδρεύει στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συνοριοφυλάκων που έχει ζητήσει αφότου άρχισε να λειτουργεί πριν από μία δεκαετία.

«Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 470.000 μετανάστες έφθασαν μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι. «Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο υψηλή μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της μόνη της».

Η Frontex δεν προσλαμβάνει φρουρούς, ούτε διαθέτει σκάφη για να ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά τα δανείζεται από τα κράτη-μέλη.

Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της διεξάγονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου συντονίζει ήδη περίπου 1.000 μέλη προσωπικού μαζί με σκάφη ακτοφυλακής και ελικόπτερα.

Η Frontex δήλωσε πως έχει ζητήσει 670 επιπλέον αξιωματικούς –κυρίως υπαλλήλους για τον έλεγχο και τις συνεντεύξεις, καθώς και διερμηνείς– για αυτές τις δύο χώρες, καθώς και άλλους 105 αξιωματικούς οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε διάφορα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

------------

Κινητοποίηση του Δικτύου Αλληλεγγύης Ρεθύμνου για τους πρόσφυγες

Για την αγορά προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες» προς όφελος των προσφύγων.

Το δράμα των προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται χωρίς να αφήνει αδιάφορους τους πολίτες και τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Ρεθύμνου. Για το λόγο αυτό, την Κυριακή, στην 11η συνεχή διοργάνωση διανομής προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες», οι πολίτες καλούνται να ενισχύσουν τους πρόσφυγες με δωρεές τους.

Στη διανομή που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέμα Συνατσάκη στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, θα δοθεί προτεραιότητα σε ποιοτικά, τοπικά αλλά και βιολογικά προϊόντα που διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, ενώ παραγγελίες πραγματοποιούνται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή είτε μέσω internet στη διεύθυνση www.dareth.gr είτε τηλεφωνικά στο 6987172643 καθημερινά 10:00-14:00 και 19:00-21:00.

Τρόφιμα, όπως όσπρια κάθε είδους, λαχανικά, λάδι, είδη καθαρισμού και προϊόντα οικιακής παραγωγής, θα πωληθούν από τους ίδιους του παραγωγούς και τα μέλη του δικτύου, χωρίς ενδιάμεσους μεταπωλητές.

Παράλληλα ωστόσο, τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, καλούν τους πολίτες που θα βρεθούν στο σημείο πώλησης να ενισχύσουν με δωρεές τους πρόσφυγες, επιστρατεύοντας μάλιστα και ένα δραματικό κείμενο του Γιώργου Σεφέρη από τη συλλογή του «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη»: «Άκουσα σήμερα από έναν πρόσφυγα τούτο: Βγήκαν κυνηγημένοι σ' ένα Ελληνικό νησί. Μαγαζιά, σπίτια, πόρτες, παράθυρα, έκλεισαν όλα μονομιάς. Αυτός με την γυναίκα του μέσα στο κοπάδι. Το μωρό έξι μέρες να τραφεί· έκλαιγε, χαλνούσε τον κόσμο. Η γυναίκα παρακαλούσε για νερό. Τέλος από ένα σπίτι της αποκρίθηκαν: "Ένα φράγκο το ποτήρι". Κι ο πατέρας συνεχίζει: "Τί να κάνω, κυρ-Στράτη, έφτυσα μέσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω…».

------------

Δέσμευση για συνεργασία από Άγκυρα και Βρυξέλλες

Στόχος να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Βρυξέλλες και Άγκυρα δεσμεύθηκαν σήμερα να εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, με την ΕΕ να υπόσχεται να εργαστεί για να υπάρξει μια «καλά διαρθρωμένη προσέγγιση» της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και για την ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.

Η Τουρκία από την πλευρά της υποσχέθηκε να ανοίξει έξι κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο για τα οποία θα της χορηγηθεί ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.

Οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν τη συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα σε επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο δράσης», μια προκαταρκτική εκδοχή του οποίου δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζει «μια σειρά ενεργειών και συνεργασιών οι οποίες θα τεθούν κατεπειγόντως σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με στόχο να βοηθηθεί η Τουρκία να διαχειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων και να εμποδίσει τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ».

Καθεμιά από τις πρόνοιες της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση των δύο μερών, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται ήταν ήδη γνωστά, όπως η υπόσχεση από μέρους της ΕΕ να εκταμιευθεί ένα ποσό ύψους «έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ» το 2015 και το 2016 για να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει ένα μέρος των αναγκών των 2,2 εκατομμυρίων Σύρων και Ιρακινών προσφύγων που έχει υποδεχθεί στο έδαφός της.

Επίσης οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να «υποστηρίξουν τα υπάρχοντα προγράμματα και σχέδια μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, που θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες (σ.σ. οι οποίοι ζουν) στην Τουρκία να εισέλθουν στην ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο», χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν με πλοιάρια τον διάπλου του Αιγαίου.

Αυτό το καλοκαίρι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν δεσμεύθηκαν σε ένα πρόγραμμα καταμερισμού 22.500 προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς τους οποίος διαχειρίζεται ο ΟΗΕ σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

«Το έργο για (να υπάρξει) μια καλά διαρθρωμένη προσέγγιση των μετεγκαταστάσεων (προσφύγων) σε όλη την ΕΕ θα ενταθεί», αναφέρεται στο σχέδιο δράσης. Ο διάλογος όμως για αυτό αναμένεται να είναι εκρηκτικός, καθώς πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους τις τελευταίες εβδομάδες για την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Από τη δική της πλευρά η Τουρκία δεσμεύθηκε να «δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα έξι κέντρων υποδοχής προσφύγων, που θα κατασκευασθούν με συγχρηματοδότηση της ΕΕ».

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα δοθεί έμφαση στον «αγώνα εναντίον των διακινητών» προσφύγων και μεταναστών και ότι θα υπάρξει ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος. Η Άγκυρα δεσμεύεται ως προς αυτό να αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και να «εντείνει τη συνεργασία της με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» και με τη συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας, καθώς και να υποδέχεται στο έδαφός της μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη όπου όμως κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.

Στο σχέδιο αυτό πάντως δεν γίνεται καμιά αναφορά στην έκκληση του Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους να δημιουργηθούν «ασφαλείς θύλακες» και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά του, ο Νιχάτ Ζεϊμπεκί, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, δήλωσε πως η Άγκυρα χαιρετίζει την οικονομική συμβολή της ΕΕ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι δόθηκε «λύση» στην κρίση.

------------

Σλοβενία: Δεν υπάρχει σχέδιο με την Κροατία για διάδρομο μεταφοράς προσφύγων

Διαψεύδει τους Κροάτες ο γγ του υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας, Μπόστιαν Σέφιτς διέψευσε τον ισχυρισμό του Κροάτη υπουργού Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς ότι «υπάρχει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο με τη σλοβενική πλευρά» για από κοινού προώθηση των μεταναστών προς την Αυστρία και την Γερμανία σε περίπτωση που η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα με την Κροατία.

Ο κ. Όστογιτς δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, την περασμένη Κυριακή, ότι «μία άλλη πύλη» υπάρχει, αν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορά της και ότι «υπάρχει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο με τους Σλοβένους ομολόγους μας».

«Φυσικά, ένας λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι είναι καλύτερα να μεταφέρεις τους ανθρώπους με οργανωμένο τρόπο από το να τους αφήνεις να βρουν τη διαδρομή μόνοι τους» είπε ο κ. Όστογιτς, ερωτηθείς αν η άλλη πύλη είναι η Σλοβενία.

Ο Σλοβένος αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, στο σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV ότι "είναι σε εξέλιξη συνομιλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία, με την οποία θα καθορίζονται λεπτομερώς διαδρομές, διαδικασίες, ή κάτι άλλο".

Ο κ. Σέφιτς δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις γειτονικές χώρες και συνεργάζεται σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για πιθανό διάδρομο με την Κροατία, από τον οποίο θα διέρχονται οι πρόσφυγες.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είχε, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο κύμα προσφύγων έφθασε στην Κροατία, συνομιλίες με Σλοβένους αξιωματούχους για το θέμα του διαδρόμου.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ και η υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ το διέψευσαν κατηγορηματικά.

------------

Χουντής: Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου

Ομιλία του ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο για το προσφυγικό.

Να αλλάξει ο ρόλος της FRONTEX και να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου, αξίωσε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσφυγική κρίση ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής προειδοποιώντας ότι η επιμονή στους κανονισμούς του Δουβλίνου θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής ανέφερε: «Η μέχρι σήμερα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ συνιστά υποκρισία και υπεκφυγή. Η ηγεσία της Ε.Ε. κινείται κυρίως στην κατεύθυνση της καταστολής και λιγότερο στη λογική της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι συνθήκες που έχουν μεταβάλει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο. Η ΕΕ έχει περιοριστεί σε έναν άχαρο ρόλο να παζαρεύει ανθρώπινες ζωές, αρνούμενη να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα με ανθρωπιστικές διαστάσεις».

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας υποστηρίζει ότι «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, με τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, και τη διεκδίκηση του δικαιώματος των προσφύγων να φθάνουν με ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους» και προειδοποιεί ότι η επιμονή στην εφαρμογή του ξεπερασμένου Συστήματος του Δουβλίνου θα οδηγήσει στον παραπέρα εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων κυρίως στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας προτείνει: «Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι: Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και αντικατάστασή τους από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικών ροών. Δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων κατάθεσης αιτήσεων μετανάστευσης πλησίον των περιοχών πολεμικών συγκρούσεων και τέλος, αλλαγή του χαρακτήρα της FRONTEX».

------------

«Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα»

Συνάντηση με Τσίπρα και Φάιμαν είχε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η προσφυγική κρίση κατέδειξε, υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Χριστιάνα Καλογήρου.

«Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Η κ. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.

«Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο.

«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα. Παράλληλα όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών» συμπλήρωσε.

------------

Η μαζική μετανάστευση βλάπτει τη Βρετανία

Αυστηρή προσέγγιση του ζητήματος υποσχέθηκε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

H μαζική μετανάστευση βλάπτει τη βρετανική κοινωνία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερέσα Μέι, η οποία υποσχέθηκε να υπάρξει αυστηρή προσέγγιση εκ μέρους της συντηρητικής κυβέρνησης επί αυτού του θέματος.

«Όταν οι μεταναστευτικές ροές είναι τόσο αθρόες, όταν ο ρυθμός των αλλαγών είναι τόσο ραγδαίος, είναι αδύνατο να οικοδομήσει κανείς μια συνεκτική κοινωνία» τόνισε η Μέι σε ομιλία που εκφώνησε σε ένα συνέδριο του συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ.

Η μαζική μετανάστευση επιβαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, αποτελεί παράγοντα μείωσης των απολαβών των εργαζομένων και απώλειας θέσεων εργασίας, τόνισε η ίδια, καθώς περιέγραφε τα οικονομικά οφέλη ως «σχεδόν μηδενικά».

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία ανήλθε στον αριθμό των 330.000 ανθρώπων φέτος έως το Μάρτιο, πολύ πιο πάνω από τον αριθμό των μόλις «δεκάδων χιλιάδων» που ο πρωθυπουργός Κάμερον είχε υποσχεθεί. Το 50% και πλέον εξ αυτών προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορούν και μετακινούνται εντός της Ένωσης των 28 κρατών μελών.

Οι δηλώσεις της Τερέσα Μέι επικροτήθηκαν από τα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών, ωστόσο επικρίθηκαν σφόδρα από το Institute of Directors, μια ένωση εργοδοτών.

«Έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την ανεύθυνη ρητορική και την ικανοποίηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος από την υπουργό Εσωτερικών» σημείωσε ο διευθυντής της ένωσης Σάιμον Ουόκερ.

«Είναι άλλο ένα παράδειγμα της συμπεριφοράς της υπουργού Εσωτερικών που διώχνει τους καλύτερους και τους ευφυέστερους και βάζει πάνω από το καλό της χώρας την εσωκομματική μικροπολιτική».

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι οι αρχές δεν θα χαριστούν σε όσους καταχρώνται το σύστημα χορήγησης ασύλου και απέρριψε τις εκκλήσεις για ένα σύστημα διεκπεραίωσης των αιτήσεων που θα είναι ανοικτό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ούτε σε χίλια χρόνια» είπε, προκαλώντας τις επευφημίες των στελεχών του κόμματός της.

------------

Φάιμαν: Η Αυστρία θα στηρίξει τα Hotspots στην Ελλάδα


Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα, των οποίων η εγκατάσταση πρέπει να προωθηθεί, κάτι που δεν είναι απλό, αλλά πολιτικά είναι μία σωστή αποστολή.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, οι άνθρωποι που θα φτάνουν σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

------------

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε εποικοδομητικό διάλογο, όχι τοίχους και φράχτες


“Χρειαζόμαστε συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο, όχι τοίχους και φράχτες”, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Κροατία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βασίζεται στην Κροατία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην κροατική πρωτεύουσα συζητήθηκαν τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν σε όλα τα στάδια των μεταναστευτικών διαδρομών στις γειτονικές χώρες. Στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, στην Ελλάδα, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κροατία. “Η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των συνόρων της, την υποδοχή των προσφυγών και να βελτιώσει την διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών”, υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος ο οποίος είπε ότι για την υποστήριξη της Κροατίας, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και των προκλήσεων ασφαλείας είναι διαθέσιμα πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και 120 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναπτύξει τις ομάδες υποστήριξης για τα θέματα μετανάστευσης στις περιοχές των hotspot, για την αποτελεσματική αναγνώριση, καταχώρηση και δακτυλοσκόπηση όλων των εισερχομένων, λέγοντας ότι εναπόκειται στην Κροατία για να αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια. “Η Frontex μπορεί να υποστηρίξει την χώρα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των εισερχομένων στα σύνορά της και να διασφαλίσει ότι εκείνοι που δεν θέλουν να αιτηθούν άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες τους”, είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Zoran Milanović, την Α' αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Vesna Pusić και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, Ranko Ostojić.

------------

Μήνυμα Τσίπρα από τη Λέσβο: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό


«Δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» ανάφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λέσβο που μαζί τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν βρέθηκαν στο νησί του βόρειου Αιγαίου όπου καθημερινά περίπου 5.000 πρόσφυγες φτάνουν στις παραλίες του από τα τουρκικά παράλια.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτούργει με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

«Στη Λέσβο που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη πως το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Αθήνα.

Κι ο Αυστριακός καγκελάριος, έκπληκτος με τα όσα είδε, κι ακόμα περισσότερο με τα όσα διαπίστωσε πως γίνονται για χιλιάδες ανθρώπους, σε ένα νησί που οι κάτοικοί του είναι τόσοι όσοι και οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν εδώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έσπευσε να συμφωνήσει: «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο ενιαία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στον δρόμο από το αεροδρόμιο προς τη Μυτιλήνη, πολλές δεκάδες φυγάδες οδοιπορούσαν προς την πόλη. Στο λιμάνι, χιλιάδες άνθρωποι εξέδιδαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής και τα έκτακτα δρομολόγια, που ο παρών υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας τον ενημέρωσε πως έχουν δρομολογηθεί.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ «ιδίοις όμμασι» είδαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να πιστοποιούνται μέσα από μια δύσκολη διαδικασία και να αποκτούν το χαρτί που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί. Εκεί συναντήθηκαν με εθελοντές που απασχολούσαν τα παιδιά πρόσφυγες όσο οι γονείς τους έτρεχαν για τις απαραίτητες διαδικασίες. Παιδιά που έτρεχαν χαρούμενα, με ζωγραφισμένα πρόσωπα, και μάλιστα ένα από αυτά έτρεξε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ήρωες σαν τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602 Κυριάκο Παπαδόπουλο. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον ρώτησε ο Βέρνερ Φάιμαν. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος. Δεν άκουσε καλά ο Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας» του είπε ο κ. Φάιμαν με τον κ. Δρίτσα να συμπληρώνει πως το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους εννέα μήνες έσωσε από τη θάλασσα περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.

Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας, οι κκ Τσίπρας και Φάιμαν επισκέφθηκαν τον καινούργιο χώρο όπου καταγράφονται Σύροι πρόσφυγες και φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Αλλά επισκέφθηκαν και τους «δύσκολους» χώρους της ταυτοποίησης μεταναστών άλλων εθνικοτήτων πλην Σύρων. Κυρίως Αφγανοί και Ιρακινοί. Χώροι όπου συχνά ξεσπούν εθνικιστικές συγκρούσεις και η διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Στο Δημαρχείο της Λέσβου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Ο τελευταίος επανέλαβε στους δυο πολιτικούς άνδρες την ανάγκη υποστήριξης του Δήμου στην προσπάθεια που καταβάλει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο νησί. Όπως ο κ. Γαληνός επανέλαβε, «στη Λέσβο δοκιμάζεται η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών, βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επίσκεψη των κκ Τσίπρα και Φάιμαν στη Λέσβο ολοκληρώθηκε στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «το Χωριό του Όλοι μαζί», όπου όπως δήλωσαν «επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Λέσβο συνοδευόταν από κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1.



------------

Αβραμόπουλος: Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν


«Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν», προέβλεψε ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του για την προσφυγική κρίση και την ασφάλεια της ΕΕ, στο BBC και στον δημοσιογράφο Stephen Sackur στην εκπομπή HARDTalk.

«Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν. Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 600.000 αιτήσεις ασύλου. Δεν είναι μόνο προσφύγων, είναι και οικονομικών μεταναστών. Η Ευρώπη πράγματι αιφνιδιάστηκε, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής επί των ημερών του ανέφερε: «Πριν από αυτή την Επιτροπή υπήρχε μια κατακερματισμένη μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες κατορθώσαμε να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης. Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και τον ρόλο των κρατών-μελών. Έχουμε δώσει στα κράτη-μέλη κατευθύνσεις και έχουν την πλήρη υποστήριξη και βοήθειά μας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την Ελλάδα και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή: «Η Ελλάδα στην αρχή δεν ήταν έτοιμη. Έχει δεσμευθεί όμως ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα θέσει σε εφαρμογή τα hotspots. Χιλιάδες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην επιχείρηση «Ποσειδών» στην Ελλάδα και «Τρίτων» στην Ιταλία...Η Τουρκία είναι ένας βασικός παράγοντας στην περιοχή. Επιθυμούμε την συμμετοχή και την συνεργασία τους μαζί μας. Σας υπενθυμίζω ότι από την αρχή έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά των λαθρεμπόρων, σύμφωνα και με το σχέδιο δράσης που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Η Τουρκία φιλοξενεί δυο εκατομμύρια πρόσφυγες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύροι. Είναι αλήθεια ότι οι λαθρέμποροι λειτουργούν και στην Τουρκία, και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εμπλέξουμε την Τουρκία ώστε να καταπολεμήσουμε από κοινού τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων...Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε να ενισχύσει την Τουρκία με 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν συνεργαστούμε μαζί της και καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους, θα βελτιωθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς πολλοί πρόσφυγες διασχίζουν την Τουρκία και εισέρχονται στην Ελλάδα από το Αιγαίο».

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο λαϊκισμός είναι ένας πολύ κακός οδηγός για τα μελλοντικά βήματα και πρόσθεσε: « Δυστυχώς κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο καθώς είναι επιζήμιος για την δημοκρατία μας …Δεν θα πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους τρομοκράτες. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Και στις τρεις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις: στην υπερταχεία Thalys, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι τρομοκράτες δεν ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες. Αν συνδυάσουμε τα ζητήματα αυτά, κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε από τον βασικό στόχο της πολιτικής μας. Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς τα εμπρός υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης».

------------

Τουσκ: Ας μην αφήσουμε να γίνει η Ευρώπη ο αποδιοπομπαίος τράγος

«Σήμερα θα πρέπει να υπολογίζουμε κυρίως στον εαυτό μας».

Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν την Ενωση από τις δριμείες κριτικές και τα επικριτικά σχόλια που δέχεται τελευταία, απηύθυνε από την Ολομέλεια του ΕΚ σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, διαφορετικά «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, θα σημάνει Ευρώπη με εσωτερικούς φραγμούς, Ευρώπη χωρίς Σέγκεν».

«Οι ιστορικές αλλαγές και οι πιέσεις μεγάλης εμβέλειας, απαιτούν έναν βαθμό αξιοπρέπειας και απαιτήσεις από κάθε ομάδα πολιτών», δήλωσε. Ιδίως τώρα που ολόκληρος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη και στις αντιδράσεις για το κύμα μεταναστών που καταφθάνει.

«Η Ευρώπη δέχεται δριμείες κριτικές για τις διεθνείς συμβάσεις, που έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των επικριτών μας. (...) θα μπορούσε να φαντασθεί κάνεις ότι η Ευρώπη είναι το χειρότερο μέρος. Όμως οι χιλιάδες πρόσφυγες γνωρίζουν ότι η δική μας κοινότητα λαών είναι ανοιχτότερη και πλέον ανεκτική απ΄ όλες τις άλλες και όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ασφαλέστεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» είπε και πρόσθεσε:

«Ας μην αφήσουμε να γίνει η Ευρώπη ο αποδιοπομπαίος τράγος, λόγω της ανεξέλεγκτης κριτικής μεταξύ μας. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι θεοκρατίες θα αρχίσουν να μας δίνουν μαθήματα για το τι σημαίνει ανοχή και ανεκτικότητα, για το τι σημαίνει δημοκρατία. Και όσοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της τεράστιας μαζικής εξόδου, θα μας κρίνουν για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να προστατεύσουμε από κοινού το κοινό μας όνομα» υπογράμμισε.

Ο κ. Τούσκ απευθύνθηκε στη συνέχεια ονομαστικά, σε Ούγγρους, Ιταλούς, Σλοβάκους και Έλληνες λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Σήμερα θα πρέπει να υπολογίζουμε κυρίως στον εαυτό μας, σε εμάς τους ίδιους. Κανείς δεν σκοπεύει να βοηθήσει την Ευρώπη. Οι περισσότεροι γείτονές μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να επιλύσουν. Για μας οι πρόσφυγες είναι άτομα, συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν και περιμένουν τη βοήθειά μας».

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν δυνάμεις γύρω μας που θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουν φτηνή πολιτική, ή να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες με την έλευση των προσφύγων. Είναι μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης, την αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο» όπου τα κύματα αυτά των ανθρώπων, έχουν γίνει μια πίεση κατά των γειτόνων. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από μέρους μας» τόνισε.

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι βάσει των τουρκικών εκτιμήσεων 3 εκατ πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετακινηθούν μελλοντικά από τη Συρία και το Αλέπ, στην περίπτωση παραμονής και νίκης του Ασάντ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι «η πρώτη εντολή σήμερα» για την οποία θα πρέπει να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους, «είναι η αποκατάσταση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση» υπογράμμισε.

Αύριο στο ΕΚ, πρόσθεσε, θα ακούσουμε τους δύο ηγέτες, τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ και ξέρουμε πόσα εξαρτώνται από αυτήν την παρέμβαση. «Η άμεση μελλοντική δοκιμασία που μας περιμένει είναι το κατά πόσο είμαστε ικανοί να αναλάβουμε την προστασία της ΕΕ και των εξωτερικών της συνόρων. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ανάδυση τειχών και φραγμών στα εσωτερικά μας σύνορα.

Εδώ στην Ευρώπη θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα και ηχηρά ότι Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα σημαίνει Ευρώπη χωρίς Σέγκεν.

Η Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα θα είναι ένας τόπος όπου θα καλλιεργείται ο φόβος και αυτό θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε καταστροφή. Εάν υπάρχει μια επικρατούσα σκέψη στην πολιτική, οι πολίτες σήμερα δεν το διαπιστώνουν. Οι πολίτες ζητούν να οδηγήσουμε με άλλο τρόπο τα πράγματα, με ριζοσπαστικές λύσεις. Αυτό που θέλουν από τους πολιτικούς ιθύνοντες οι πολίτες, είναι η εγγύηση της τάξεως και της ασφάλειας για τη δική τους κοινότητα. Η θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, ή θα μας υποκαταστήσουν άλλοι. Η «πολιτική μαγκιά» είναι κάτι που έχει παρέλθει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες αποφάσεις μας» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

------------

«Σχέδιο δράσης» για συνεργασία Τουρκίας-Ε.Ε. στο προσφυγικό

«Παραγωγική» η συνάντηση με τον Ερντογάν λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παραγωγική» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, οι πρόεδροι της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασαν ένα «σχέδιο δράσης» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το σχέδιο δράσης αφορά τόσο στη στήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση της μετανάστευσης, όσο και στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε «συμφωνία επί της αρχής» να εργαστούν όλες οι πλευρές στη βάση αυτού του σχεδίου. Προς τον σκοπό αυτό, υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι επίτροποι έχουν τακτική επικοινωνία με τους Τούρκους υπουργούς, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο σκοπός της συνάντησης των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η επίτευξη μιας συμφωνίας -ενός «συμβολαίου αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο προσφυγικό και πράγματι χθες δόθηκε η ώθηση να γίνουν περισσότερα σε αυτό το ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για ελεύθερη είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (κατάργηση της βίζας), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από τουρκικής πλευράς για να ικανοποιηθούν τα αναγκαία κριτήρια και ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε χθες στον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχετικά, τέλος, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες έχουν παγώσει, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στη δήλωση του Ζ.Κ.Γιούνκερ. Είναι ανάγκη, τόνισε, η ΕΕ να διευρύνει και να εμβαθύνει τις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παράλληλα, προσέθεσε ότι ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία κ.ά, εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για την Επιτροπή, όμως όλα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο προσφυγικό αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

------------

Γερμανοί δημοσιογράφοι ζητούν προστασία από διαδηλωτές του Pegida

Απειλές και επιθέσεις στη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των προσφύγων.

Πολλά μέσα ενημέρωσης στην ανατολική Γερμανία ζήτησαν από τις αρχές μεγαλύτερη προστασία από τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων, κυρίως αυτών που διοργανώνει το αντιισλαμικό κίνημα Pegida.

«Οι επαγγελματικές ομοσπονδίες των δημοσιογράφων της Σαξονίας, της Σαξονίας- Άνχαλτ και της Θουριγγίας, η ένωση εκδοτών εφημερίδων της Σαξονίας και το κρατικό ραδιόφωνο της κεντρικής Γερμανίας (Mitteldeutscher Rundfunk) περιμένουν από τα υπουργεία Εσωτερικών και τα όργανα της αστυνομίας να βάλουν τέλος στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα βράδυ μετά τη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσε το Pegida στη Δρέσδη.

Το γεγονός ότι χιλιάδες μέλη του κινήματος «φωνάζουν συνθήματα κατά του “Τύπου που ψεύδεται” δεν είναι μόνο απαράδεκτο για το σύνολο των εκπροσώπων των μέσων. Υπονομεύει τη δημοκρατία, ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας στον πληθυσμό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι δημοσιογράφοι υπενθυμίζουν «τις συνεχείς λεκτικές επιθέσεις» που δέχονται στη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώνει το Pegida (ακρωνύμιο του Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης), ή του Legida, το όνομα του ίδιου κινήματος στη Λειψία, κάνοντας λόγο για «δηλητηριασμό του κλίματος».

Στη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης του Pegida στη Δρέσδη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 9.000 άνθρωποι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να προχωρούν με προσοχή προκειμένου να προστατευθούν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Δρέσδη δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από τους διαδηλωτές.

------------

Για υποβάθμιση σεξουαλικών επιθέσεων σε πρόσφυγες κατηγορούνται οι γερμανικές αρχές


Εκθέσεις παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων μέχρι και περιστατικά βιασμών φέρεται να υποβαθμίζουν οι γερμανικές αρχές υπό τον φόβο αντιποίνων σε αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με κατηγορίες του συνδικάτου των Γερμανών αστυνομικών αλλά και οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφύγουν να ενδώσουν σε μια καχυποψία συλλήβδην εναντίων των χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν στην χώρα, τονίζοντας πως ένας ασύλληπτος αριθμός φημών εξαπλώνεται στο διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών, Ράινερ Βεντ υποστήριξε ότι οι αρχές στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, που είναι υπεύθυνες για την στέγαση των αιτούντων άσυλο, υποβαθμίζουν το πρόβλημα των επιθέσεων σε γυναίκες στα προσφυγικά κέντρα. «Είναι κατανοητό ότι υπάρχει η επιθυμία να κατευναστούν τα πνεύματα σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Βεντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αλλά ο ίδιος, μαζί με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, πιστεύουν πως αγνοώντας το πρόβλημα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Υπάρχει ένας εξωραϊσμός των όσων συμβαίνουν. Αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα», δήλωσε.

Καθώς οι άντρες αποτελούν περίπου το 70% των αιτούντων ασύλου, πολλές ομάδες στη χώρα έχουν απαιτήσει κέντρα στέγασης με διαχωρισμένα τα φύλα και ασφαλείς ζώνες για τις γυναίκες. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως η βόρεια πόλη του Αμβούργου, πρόσφατα επιβεβαίωσε οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης σε κέντρα προσφύγων φέτος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.