Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα πανεπιστήμια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακαδημαϊκή και δημοκρατική επανεκκίνηση των Ιδρυμάτων.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα καταργηθεί η αρμοδιότητα των Συμβουλίων Ιδρυμάτων να αποκλείουν υποψήφιους πρυτάνεις και κοσμήτορες σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι « η ισχύουσα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια έχει προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία άμεσα πρέπει να επιλυθούν. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις εκλογές πρυτάνεων και επίκεινται νέες εκλογές. Τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Οι στοχεύσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κινηθούν σε δυο άξονες:

Ο πρώτος είναι η αποκατάσταση του τραυματισμένου κύρους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Ο δεύτερος άξονας είναι η ακαδημαϊκή και δημοκρατική επανεκκίνηση των Ιδρυμάτων. Οι ρυθμίσεις, ακόμη και οι πιο άμεσες, θα προϊδεάζουν για τις μελλοντικές μεγάλες αλλαγές και τομές.

Ο κ. Φίλης ανέφερε επίσης ότι στα πανεπιστήμια θα διατίθεται το ποσό που διατίθεται για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ θα ζητήσουμε να διαμορφωθούν δομές αλληλεγγύης για την ανάπτυξη αυτοδιαχειριζόμενων δραστηριοτήτων από τα Ιδρύματα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σίτιση και η στέγαση για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές.

Τέλος ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες όχι μόνο του Υπουργείου αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά θα είναι η δρομολόγηση λύσεων για το πρόβλημα της «αιμορραγίας» των νέων επιστημόνων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.