Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Στο Περού πολίτες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε με ανεξέλεγκτες συνέπειες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε στο Facebook για την εξάλειψη της παραβατικότητας στο Περού γιγαντώθηκε με εκατοντάδες ανθρώπους να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με τους ίδιους να πιάνουν και να τιμωρούν τους δράστες πολλών ειδών εγκλημάτων και μικροεγκλημάτων.

Μην αντέχοντας άλλο οι Περουβιανοί παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και μάλιστα μαγνητοσκοπούν τις δικές τους ατομικές απονομές δικαιοσύνης με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η κίνηση «Catch Your Thief» («πιάσε τον κλέφτη σου») ξεκίνησε όταν μια γειτονιά αποφάσισε να σταματά να καλεί την αστυνομία ύστερα από τη διάπραξη κάποιου αδικήματος απειλώντας παράλληλα να λιντσάρει τους δράστες.

Οι χρήστες των social media άρχισαν γρήγορα να ποστάρουν δικά τους βίντεο με «κλέφτες» να τιμωρούνται συχνά από τα χέρια του εξοργισμένου όχλου που ζητούσε εκδίκηση.

Οι τιμωρίες έχουν διάφορες μορφές: άλλοι ξεγυμνώνονται και μαστιγώνονται δημόσια , άλλοι εξαναγκάζονται να κάνουν σκληρές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλοι να φάνε καυτερές πιπεριές!

Σε ένα βίντεο φαίνεται μια γυναίκα να οδηγείται γυμνή σε έναν πολυσύχναστο δρόμο φορώντας μια κορδέλα που γράφει «είμαι κλέφτρα» και σε ένα άλλο δύο κατηγορούμενους για κλοπή να υποχρεώνονται να σταθούν γυμνοί πάνω σε μυρμηγκοφωλιές ικετεύοντας για έλεος ενώ τα μυρμήγκια δαγκώνουν τα πόδια και τα γεννητικά τους όργανα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι δημόσια αυτοδικία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθαρρυνθούν επίδοξοι κλέφτες, αφού οι πολίτες έχασαν την πίστη τους στην αστυνομία.

Άλλοι ωστόσο προειδοποιούν πως τα πράγματα έχουν βγει εκτός ελέγχου και με την αυτοδικία ενθαρρύνεται η βία κατά των κατηγορούμενων ή υπόπτων χωρίς την ευκαιρία δίκης.

Στο Facebook έκαναν την εμφάνισή τους πολλές ακόμα σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο και βάρβαρους τίτλους όπως: «Πιάσε τον κλέφτη σου και άστον παράλυτο», «Πιάσε τον κλέφτη σου και κόψτου τα χέρια», «Πιάσε τον κλέφτη σου και ευνούχησέ τον». Σελίδες τις οποίες «ακολούθησαν» χιλιάδες χρήστες πριν κατέβουν.

Καθημερινά αναρτώνται νέα βίντεο παρά τη νομοθεσία που ισχύει στο Περού και τιμωρεί την πρόκληση σωματικής βλάβης με έως τέσσερα χρόνια φυλάκιση και την ανθρωποκτονία με έως 25.

Παρότι πολλά βίντεο καταγράφουν πρωτοφανείς πράξεις αγριότητας και δυσανάλογης τιμωρίας, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως σε ποσοστό 53% οι Περουβιανοί εγκρίνουν αυτόν τον νέο τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος.

Το κίνημα αυτό άρχισε τον περασμένο μήνα όταν η Cecilia Rodrigues, νοικοκυρά από το Huancayo, βοήθησε μια γειτόνισσά της να ακινητοποιήσει έναν εισβολέα που είχε μπει να την κλέψει μέσα στο σπίτι της.

Οι γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν τον άνδρα για δύο ώρες μέχρι να φτάσει η αστυνομία αλλά αργότερα πληροφορήθηκαν πως οι αστυνομικοί κράτησαν τον επίδοξο ληστή μόνο για μισή ώρα και μετά τον άφησαν ελεύθερο.

«Από εκείνη τη μέρα αποφασίσαμε να στείλουμε το μήνυμα πως την επόμενη φορά που θα πιάσουμε κάποιον κακοποιό δεν θα καλέσουμε την αστυνομία αλλά θα τον τιμωρήσουμε μόνοι μας», τόνισε.

Οι υποστηρικτές του κινήματος αυτού επιρρίπτουν την ευθύνη στη δυσπιστία απέναντι στην αστυνομία της χώρας αλλά και τη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση σύλληψης 56 νεαρών που μπήκαν σε σπίτι στη Λίμα προκαλώντας ζημιές ύψους σχεδόν 14.000 ευρώ. Η αστυνομία τους έπιασε επ’ αυτοφώρω αλλά οι 53 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε ορισμένες γειτονιές οι «τιμωροί» έχουν οργανωθεί πλήρως και περιπολούν τους δρόμους τιμωρώντας όποιον προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα- ακόμα και συζύγους που απατούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις στο στόχαστρό τους μπήκαν και οίκοι ανοχής όπου μαστίγωσαν τις γυναίκες που δούλευαν εκεί και έβγαλαν στο δρόμο έπιπλα και στρώματα βάζοντάς τους φωτιά.

Καθώς όμως το κίνημα επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, ακόμα και η Celicia Rodrigues νιώθε πλέον πως το πράγμα έχει αρχίσει να εκτροχιάζεται. «Δεν φαντάστηκα πως η καμπάνια θα γιγαντωνόταν τόσο. Βγήκε εκτός ελέγχου και κάποιοι το παρακάνουν με τη βία. Δεν τους δικαιολογώ αλλά τους καταλαβαίνω», δήλωσε. «Ζούμε σε ένα κράτος που καταρρέει που δεν τηρεί την υποχρέωσή του να μας παρέχει ασφάλεια», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι της αυτοδικίας με τον άκριτο τρόπο που γίνεται έγιναν προφανείς πριν λίγο καιρό όταν το πλήθος σχεδόν λίντσαρε έναν αθώο που κατηγορήθηκε από λάθος πως είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο. Στην πραγματικότητα ήταν απλώς γείτονας του ιδιοκτήτη του οχήματος που βγήκε να δει τι είχε συμβεί και έγινε τελικά δέκτης της ανεξέλεγκτης οργής του όχλου.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.