Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Χιλιάδες οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, λίγες οι προσλήψεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναγκαίοι οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.

Αναγκαίοι είναι οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει χιλιάδες εκπαιδευτικοί ενώ από την άλλη πλευρά διοριστήκαν μερικές εκατοντάδες που φυσικά δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά.

Απόδειξη οι χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο αναγκάστηκε να αξιοποιήσει χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς πάλι να είναι εφικτό να καλυφθούν πλήρως οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ξεπέρασαν τις 18.000 και όμως υπάρχουν ακόμα 3.500 κενά. Οι αριθμοί δεν είναι δικοί μας άλλα τους δίνει ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής.

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που αναρωτιούνται αν τελικά θα γίνουν μαζικοί διορισμοί ή για ακόμη μια φορά θα είναι περιορισμένοι οδηγώντας το Υπουργείο στην αναζήτηση λύσεων και σε αύξηση των πιστώσεων καθώς είναι σίγουρο ότι το επόμενο σχολικό έτος οι εκπαιδευτικές ανάγκες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλος έχει γνωστοποιήσει ότι προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν υγεία, παιδεία και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων μίλησε για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση ακολουθώντας την προεκλογική γραμμή του κόμματος λέγοντας ότι:

«Διερευνούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να υλοποιήσουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων κάλυψης των θέσεων εκπαιδευτικού δυναμικού με μόνιμες θέσεις. Το επαναλαμβάνω: με μόνιμες θέσεις».

Τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ στα υπομνήματά τους, με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης, θέτουν και την ανάγκη των μόνιμων διορισμών.

Συγκεκριμένα η Δ.Ο.Ε. αναφέρει ότι λύση στο πρόβλημα των διορισμών, σε πρώτη φάση, μπορεί να αποτελέσει ο διορισμός των επιτυχόντων από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 που δεν έχουν διοριστεί καθώς και αυτών που συγκεντρώνουν την πραγματική προϋπηρεσία για διορισμό (με βάση τους πίνακες προϋπηρεσίας).

Η ΟΛΜΕ με τη σειρά της τοποθετείται για το ίδιο θέμα κάνοντας λόγο για άμεσο διορισμό όσων είναι διοριστέοι από το 2008 (ΑΣΕΠ) και οι υπόλοιποι από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών.

Θέση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είναι ότι οι ι μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνουν με το σύστημα 60% - 40%, που ίσχυε πριν το Ν. 3848/10. Όσον αφορά την Ειδική Αγωγή η ΔΟΕ τονίζει ότι η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών, που κάποιοι εξ αυτών συμπληρώνουν 13 χρόνια αναπληρωτές δεν μπορεί να εξαρτάται από την πιθανή ή απίθανη πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί προσφέρουν επί σειρά ετών στον, εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, τομέα της Ειδικής Αγωγής με αυταπάρνηση και εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί, και δεν πρέπει, η ικανότητα και η προσφορά τους να κριθεί από κανένα διαγωνισμό. Η ΔΟΕ τονίζει ότι το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό τους θέτοντας τέρμα στην ταλαιπωρία και την αγωνία τόσων ετών. Είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για τη λύση στο πρόβλημα της μη πραγματοποίησης διορισμών.

Να σημειώσουμε ότι η ΟΛΜΕ ζητά να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010, να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.