Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

"Έφυγε" από τη ζωή στα 89 ο "επιθεωρητής Ναβαρό"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ροζέ Ανέν, που έγινε πασίγνωστος από τον ρόλο του "επιθεωρητή Ναβαρό" στην τηλεοπτική αστυνομική σειρά, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 89 ετών, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.



"Πέθανε γύρω στις 10 το πρωί στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού, από αναπνευστικά προβλήματα", είπε ο σκηνοθέτης και φίλος του, Αλεξάντρ Αρκαντί, με τον οποίο είχαν γυρίσει την ταινία «Η μεγάλη συγγνώμη».

Σύμφωνα με τον Αρκαντί, ο Ανέν νοσηλευόταν "εδώ και πολλές ημέρες" στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.



Ο Ανέν, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ροζέ Λεβί, γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1925 στο Αλγέρι.

Το 1959 παντρεύτηκε την παραγωγό του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Κριστίν Γκουζ-Ρενάλ, αδελφή της Ντανιέλ Μιτεράν. Έγινε έτσι μπατζανάκης —και στενός φίλος— του μετέπειτα προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Ανέν έπαιξε σε σχεδόν 100 κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως σε ρόλους "γκάνγκστερ" ή "σκληρού", καθώς το παρουσιαστικό του προσφερόταν για κάτι τέτοιο.



Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, όπως με τον Λουκίνο Βισκόντι στην ταινία "Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του" (1959) και ο Ζιλ Ντασέν στο έργο "Εκείνος που πρέπει να πεθάνει" (1957), αλλά και με τους Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κλοντ Σαμπρόλ, Ζορζ Λοτνέρ και Εντουάρ Μολιναρό.

Έπαιξε επίσης στο θέατρο, σε κλασικά έργα όπως ο "Οθέλλος" και ο "Ερρίκος Δ΄", ενώ τη δεκαετία του 1980 σκηνοθέτησε αρκετές δικές του ταινίες, μεταξύ των οποίων και το αντιρατσιστικό "Τρένο της κόλασης" που το εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός, όταν δυο λεγεωνάριοι εκπαραθύρωσαν έναν Βορειοαφρικανό από ένα τρένο TGV.

Από το πρώτο επεισόδιο του Ναβαρό, τον Οκτώβριο του 1989, μπήκε στα σπίτια χιλιάδων Γάλλων και οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν με πάθος τις περιπέτειες του αδιάφθορου επιθεωρητή που προσπαθούσε να αποκαταστήσει την τάξη.



Την 1η Νοεμβρίου 2008, σε ηλικία 83 ετών, ο Ανέν ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στην καριέρα του "χωρίς πίκρα και χωρίς νοσταλγία". "Υπάρχουν κάποιοι που λένε: δεν έκανα την καριέρα που ήθελα. Εγώ, λέω: έκανα μεγαλύτερη καριέρα απ' ό,τι ήλπιζα και τώρα σταματάω. Έχω ένα μεγάλο σχέδιο: να ζήσω, να ταξιδέψω, να διαβάσω, να γράφω".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.