Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδηλώσεις στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς τιμούν φέτος την έννοια του χρόνου στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, σε παραπάνω από 100 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη, ενώ η Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Πώς γεννήθηκε ο κόσμος, ποια ήταν η αρχή του και πώς αυτή προκλήθηκε; Ο άνθρωπος στην αρχή προσπάθησε με μύθους να δώσει μια λογική ή υπερφυσική εξήγηση σε ένα υπαρξιακό, όσο και φυσικό ερώτημα. Έτσι, έδωσε στο Χρόνο πολλά πρόσωπα και καταρχήν μια σειρά από ιστορίες. Ιστορίες για την αρχή και το τέλος του κόσμου, την αιώνια νεότητα, την περιοδικότητα των μεταβολών που αυτός προκαλεί.

Ο Χρόνος έγινε όμως και αντικείμενο της Επιστήμης. Ο σκοπός και πάλι ο ίδιος: η ερμηνεία του κόσμου. Αναζητώντας το «σωματίδιο του Θεού» στο υπέρτατο πείραμα του CERN, Επιστήμη και Μεταφυσική φανερώνουν τον κοινό τους στόχο, την αναζήτηση της φύσης του κόσμου, ξεκινώντας από την αρχή, το σημείο μηδέν.

Η πρόσκληση αυτή επαναλαμβάνεται μέσα από τον πολιτιστικό θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας (συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης) για 19η συνεχή χρονιά, αλλάζοντας θέμα στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ραντεβού δίνεται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία ή μνημεία που συνήθως δεν βρίσκονται στους πρώτους προορισμούς των πολιτιστικών διαδρομών ή που οι εκδηλώσεις μας προτείνουν να τους προσεγγίσουμε κάτω από μια άλλη οπτική.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.