Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιμετώπιση αδυναμιών στο νόμο για τις μετεγγραφές προανήγγειλε ο Λοβέρδος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις.

Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν μεταξύ άλλων τα χρονικά πλαίσια των μετεγγραφών και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να οριστεί και ο τόπος στον οποίον δικαιούται μετεγγραφή ο φοιτητής. Οι πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να έχουν το δικαίωμα να πάρουν μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας των γονιών τους ή εκεί όπου σπουδάζουν τα αδέρφια τους. Όσοι έχουν αδερφό/ή που σπουδάζει αναμένεται να έχουν το δικαίωμα να πάρουν μετεγγραφή εκεί που σπουδάζουν τα αδέρφια τους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ στον τόπο κατοικίας της οικογένειας του φοιτητή τότε η μετεγγραφή θα γίνεται στο πλησιέστερο τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά πιθανόν εκτός των τμημάτων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από δήλωση του υπουργού Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον τόπο κατοικίας των γονέων εξέφρασε το ερώτημα για ποιο λόγο να μην τεθεί ο πλησιέστερος τόπος για τη μετεγγραφή των φοιτητών φέρνοντας και παράδειγμα μητέρας από τη Βέροια όπου για το παιδί της η πλησιέστερη σχολή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε στο ερώτημα του κ. Κουράκη λέγοντας:

Περαιτέρω, «στο πλησιέστερο», που είπε ο κ. Κουράκης. Ναι, σωστό είναι. Σωστό είναι, ξέχασα να το πω. «Στο πλησιέστερο εκτός Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης».

Επίσης ο υπουργός Παιδείας ανέφερε και άλλη μια αδυναμία του νόμου ο οποίος «δεν ορίζει επί αιτήσεως μετεγγραφής στην Αθήνα, όχι εάν είσαι γιατρός ή μπαίνεις στο Πολυτεχνείο που υπάρχει μια Ιατρική Σχολή, ένα Πολυτεχνείο ή μια Νομική Σχολή, αλλά αν η επιστήμη στην οποία κατάφερες να μπεις, είναι τα Οικονομικά, δεν λέει που θα πας και με ποια κριτήρια. Μπορεί όλοι να πουν ότι θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή να πουν ότι θέλουν να πάνε στο ΟΠΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν λέει ότι καταμερίζονται σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και αυτό θα το περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση με τα βασικά κριτήρια».

Το παραπάνω πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες ,αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την κατανομή των φοιτητών ανάλογα με την επίδοσή τους στις πανελλαδικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Καποδιστριακό καθώς και ανάμεσα στο Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσον αφορά τα ΑΕΙ.

Επίσης ο κ. Λοβέρδος έδωσε την πληροφορία ότι η προθεσμία των αιτήσεων θα είναι πενθήμερη και ότι θα χρόνο κάποιων ημερών ή εβδομάδων για τη διαμόρφωση της απάντησης στο αίτημα. «Το Υπουργείο Παιδείας συγκεντρώνει τα αιτήματα και σε ό,τι αφορά τα θέματα του εισοδήματος, εμείς, θα βγάλουμε και τα αποτελέσματα, γιατί είναι όλα μηχανικά. Με κριτήριο το αίτημα ικανοποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής, την απόφαση θα την πάρει το οικείο τμήμα, όμως, έτσι όπως διαμορφώθηκε η διάταξη, ο φοιτητής δικαιούται και το τμήμα διαπιστώνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων. Έχει ευχέρεια να πει όχι; Δεν έχει» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.