Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες του Δημοσίου ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διάθεση ώστε να λυθούν τα ζωτικά προβλήματα του κλάδου από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Επί τάπητος έθεσαν όλα τα ζωτικά προβλήματα του Δικηγορικού κλάδου, έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που έλαβε χώρα στα Καλάβρυτα στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασιλείου Αλεξανδρή, παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νικόλας Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος-συντονιστής της Ενιαίας Αρχής κατά της Διαφθοράς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κ.ά.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας συζητήθηκαν διεξοδικά ζωτικά προβλήματα του κλάδου και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Βασίλειος Αλεξανδρής, ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν δικηγόρους και πολίτες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξανδρής έκανε μνεία στον ΕΝΦΙΑ και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από δικηγορικούς συλλόγους για την ανάδειξη της αντισυνταγματικότητας του φόρου και την παροχή οδηγιών σε αδύναμους οικονομικά πολίτες σχετικά με τη δικαστική αμφισβήτησή του.

Ακόμη ο κ. Αλεξανδρής επέκρινε το φαινόμενο να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους με αιφνιδιαστικό τρόπο και χωρίς – όπως είπε- προηγούμενη διαβούλευση, αλλά και ενάντια στις θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας.

Την αντίθεσή της Ολομέλειας στο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ανέπτυξαν οι αρμόδιοι εισηγητές, οι οποίοι τόνισαν πως με τις προτεινόμενες αλλαγές περιορίζεται κατά πολύ ο ρόλος των μαρτύρων στην αποδεικτική διαδικασία, καθιερώνονται δίκες χωρίς δικηγόρους και ευνοούνται, με τις διατάξεις περί αναγκαστικής εκτέλεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την Ολομέλεια απασχόλησε, επίσης, το σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Όσον αφορά την Ποινική Δικονομία εκφράστηκαν προβληματισμοί που εστιάσθηκαν στη διόγκωση της ύλης των μονομελών ποινικών δικαστηρίων και στη συρρίκνωση των πολυμελών δικαστηρίων, καθώς και στη σωστή εφαρμογή του άγνωστου στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής κατηγορουμένου και εισαγγελέα και σε υποθέσεις κακουργημάτων.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας τέθηκαν ακόμη στον κ. Αθανασίου - ο οποίος έδειξε θετική διάθεση αντιμετώπισης τους- και τα εξής ζητήματα:
- Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες του Δημοσίου.
- Η κατάργηση παραβόλου εφέσεως και δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.
- Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση πόρων του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών(ΛΕΔΕ).

Ακόμη, η Ολομέλεια αποφάσισε, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποί της να συναντηθούν για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, να αναλάβει συντονισμένη δράση για φορολογικά ζητήματα (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος κ.ά.) και να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για το θέμα της Ίδρυσης Επαγγελματικού Ταμείου, επικουρικής ασφάλισης.

Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασαν την πρόθεση να εξετάσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.