Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Σε δεινή θέση οι παραγωγοί ροδάκινου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε δεινή θέση δηλώνουν πως έχουν περιέλθει οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου, αφού η υπερπαραγωγή του προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (ιδίως σε Ισπανία και Ιταλία) σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου να βιώνουν φέτος τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

"Οι τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων έχουν καταρρεύσει, αφού διαμορφώνονται στα 20-25 λεπτά/κιλό, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι έφθανε στα 40-45 λεπτά/κιλό, γεγονός βέβαια που οφειλόταν και στο γεγονός ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη συνεπεία άσχημων καιρικών συνθηκών" επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης.

Η φετινή κατάσταση, πρόσθεσε, με την παραγωγή στη χώρα μας να διαμορφώνεται στους 300.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν τα 2/3 της φετινής, είναι απόρροια "της πολύ χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης που σημειώνεται στη Ρωσία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ρουβλίου κατά 10%, της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία και της πτώσης κατά 65% του εθνικού της νομίσματος, αλλά και ως αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία".

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου "στοιβάζεται στις αποθήκες", ενώ αρνητικά στην όλη κατάσταση επιδρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες οι εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων στις αναφερόμενες χώρες.

Έτσι, συνεπεία και των ανησυχητικών μηνυμάτων που δέχεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας από τους παραγωγικούς φορείς για την εξέλιξη της πορείας των ροδάκινων στις αγορές, έχει προγραμματιστεί για αύριο, στις 11 το πρωί, έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα, ο κ. Καραπαναγιωτίδης έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα λήψης μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.