Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τους 300 έφηβους βουλευτές υποδέχεται σήμερα το Ίδρυμα της Βουλής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρόγραμμα κορυφώνεται τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σε σημαντικές αλλαγές στο θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων αναμένεται να οδηγήσει η φετινή Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων, η οποία για πρώτη φορά αποκτά «νομοθετικό» ρόλο και δικαίωμα στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Βουλή των Εφήβων, με τη μορφή που ξεκίνησε και προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλάζει και έτσι η Ολομέλεια της ΙΘ Συνόδου, που συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουλίου, αναμένεται να οδηγήσει και σε πρακτικό αποτέλεσμα. Σε ρόλο «υπουργού» ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επεξεργαστεί και εισηγείται νέο «Κανονισμό Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων» ο οποίος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μέσα από μηχανισμό προσομοίωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος με το νομοθετικό έργο. Ο Κανονισμός Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, μετά την επεξεργασία του στις Επιτροπές και την Ολομέλεια, θα ψηφιστεί με τις όποιες αλλαγές και το πιθανότερο είναι να τεθεί σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε αντικατάσταση του ισχύοντος Κανονισμού.

Πεποίθηση του Συνηγόρου του Παιδιού και των διοργανωτών του προγράμματος φαίνεται να είναι ότι ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός, ιδίως για τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Άλλωστε ο Κανονισμός των Μαθητικών Κοινοτήτων παραμένει ο ίδιος από το 1986 (σ.σ. σχεδόν 30 χρόνια), χωρίς να έχει ενσωματώσει από τη θέσπισή του αλλαγές συμβατές με την εξέλιξη και τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «νομοσχέδιο» για τον Κανονισμό των Μαθητικών Κοινοτήτων, για πρώτη φορά ορίζεται ρητά ότι οι εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων θα μπορούν να μετέχουν στο σχολικό συμβούλιο των σχολείων, στη σχολική επιτροπή του δήμου ή της δημοτικής κοινότητας και στο συμβούλιο σχολικής κοινότητας, καθώς και σε επιτροπές ελέγχου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.

Εξάλλου, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι στις γενικές συνελεύσεις του γυμνασίου, κατ' εξαίρεση, μπορεί να ζητηθεί να μην παρίστανται καθηγητές- σύμβουλοι σε συγκεκριμένη συνεδρίαση, για λόγους εξασφάλισης του απόρρητου χαρακτήρα της συζήτησης, π.χ. σε περίπτωση προβλήματος στις σχέσεις μαθητών με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό.

Φέτος, για πρώτη φορά, εισάγεται και το στοιχείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι επιτροπές που θα συνεδριάσουν αύριο Σάββατο, 5 Ιουλίου, θα κληθούν να αναδείξουν 12 επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αφού επιλέξει έξι από αυτές θα τις απαντήσει στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουλίου.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που έχει την κεντρική ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων, υποδέχεται σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου, τους 300 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και από σχολεία του απόδημου ελληνισμού και αύριο Σάββατο, 5 Ιουλίου, θα χωριστούν σε επιτροπές νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το πρόγραμμα κορυφώνεται τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.