Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πολύτεκνοι και ηλικιακά όρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσοι αποκτήσουν την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρούν ισόβια.

Προβληματισμός υπάρχει σε πολλές πολύτεκνες οικογένειες ως προς το αν ισχύουν ηλικιακά όρια. Το newsbeast.gr επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα της ΑΣΠΕ κ. Χρυσόγελο ο οποίος και μας δήλωσε ότι η αναφορά που γίνεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν 3454/2006 για ηλικιακά όρια αφορά στον χαρακτηρισμό κάποιου ως πολύτεκνου, αφού αν κάποιος αποκτήσει την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρεί ισόβια.

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 53 του ν4264 ορίζεται ότι

α) πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄229), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄75), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων.

Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 αναφέρει ότι « Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επι­μέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή πε­ρισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολο­γικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώ­νουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΣΠΕ, όπως προειπώθηκε, μας ενημέρωσε ότι τα παραπάνω αναφέρονται σε αυτούς που επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως πολύτεκνοι αφού στο νόμο 3454/2006 ορίζεται ότι οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α'), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβά­νουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύο­νται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.