Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Πλήρης μισθός και για τα stage

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου για χιλιάδες που εργάστηκαν στο Δημόσιο.

Το δρόμο για τη διεκδίκηση πλήρους μισθού και ασφάλισης ανοίγει απόφαση του Αρείου Πάγου για χιλιάδες εργαζόμενους των προγραμμάτων stage σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», η απόφαση αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις δεν αφορούσαν ούτε εργασιακή εμπειρία ούτε μαθητεία, αλλά παρείχαν εξαρτημένη εργασία με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Δεν τίθεται ζήτημα επαναπρόσληψης, αλλά αναγνωρίζεται ότι θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό αντίστοιχο των τακτικών υπαλλήλων των ίδιων θέσεων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την απόφαση 885/14 και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Δημ. Μουστάκα, αναγνωρίζεται πως δεν πρόκειται περί συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως υποστήριζαν ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, που δικαιολογούσαν τις προσλήψεις με το σκεπτικό ότι οι απασχολούμενοι θα αποκτούσαν προσόντα για τη μετέπειτα εξέλιξη στην εργασία τους. Δεν αναγνωρίζεται επίσης ότι πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας, δηλαδή εξοικείωσης του συμβασιούχου με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, απορρίπτοντας και τον ισχυρισμό περί παροχής κατάρτισης.

Με την ίδια απόφαση διαπιστώνεται πως πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες συνήφθηκαν επανειλημμένως με το ίδιο πρόσωπο αλλά δεν αποτελούν περιεχόμενο ενιαίας σύμβασης αορίστου χρόνου. Αναγνωρίζεται ότι η απασχόλησή τους έφερε τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και ουδέποτε εργάστηκαν ως μαθητευόμενοι. Κατά συνέπεια παρείχαν εργασία αντίστοιχη με αυτή των τακτικών υπαλλήλων και έπρεπε να αμείβονται με τους αντίστοιχους μισθούς.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage τη διαφορά του δικού τους μισθού έναντι των τακτικών υπαλλήλων της ίδιας θέσης, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα επαναπρόσληψής τους. Για παράδειγμα, 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα, οδοιπορικά, οικειοθελείς παροχές. Με δεδομένο ότι οι μισθοί τους ήταν της τάξης των 500 ευρώ, πλέον μπορούν να διεκδικήσουν τη διαφορά, ενώ τίθεται και ζήτημα αναγνώρισης των ημερών εργασίας στο ΙΚΑ, καθώς δεν πρόκειται για περίοδο μαθητείας αλλά για σχέση εξαρτημένης εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.