Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ηλεκτρική σκούπα… σώζει από το εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τη νέα μέθοδο που εφαρμόζεται στη Βρετανία ο θρόμβος αφαιρείται από τον εγκέφαλο μόλις σε 12 λεπτά.

Χιλιάδες ζωές ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλική ή έχουν επικίνδυνους θρόμβους στον εγκέφαλο μπορεί να σώσει μια μίνι ηλεκτρική σκούπα, η οποία απορροφά και αφαιρεί τα μικρά πήγματα αίματος από τα αγγεία.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα πως η ίδια μηχανή μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία ακόμη και τους μεγαλύτερους θρόμβους του εγκεφάλου.

Οι θρόμβοι (τα πήγματα αίματος) είναι η βασική αιτία πρόκλησης εγκεφαλικού, καθώς σφηνώνουν στα αγγεία και διακόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου. Αυτό που πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα είναι να αφαιρεθεί ο θρόμβος από τον εγκέφαλο, διότι χωρίς είμαι δεν περνάει ούτε το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τους ιστούς και τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η νέα μέθοδος που εφαρμόζεται στα βρετανικά νοσοκομεία ονομάζεται ενδοαρτηριακή θρμοβοεκτομή και ο θρόμβος αφαιρείται από τον εγκέφαλο μόλις σε 12 λεπτά, αντί για έξι ώρες που μπορεί να απαιτήσει η κλασική αντιμετώπιση που γίνεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας ένα σωληνάκι εισέρχεται από το πόδι μέσω μιας αρτηρίας και προωθείται από το γιατρό μέχρι τον εγκέφαλο όπου εντοπίζει και απορροφά τον θρόμβο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Στίβεν Γουίλιαμσον, 60χρονου Βρετανού, ο οποίος υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από δύο μήνες με παρουσία δύο θρόμβων. Διακομίστηκε γρήγορα στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε στη νέα επέμβαση και σήμερα είναι πολύ καλά στην υγεία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.