Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ικανοποίηση για τον περιορισμό των παραγραφών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας για το ότι δεν προέκυψαν περιπτώσεις παραγραφής κακουργηματικών πράξεων για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία πενταετία.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας για το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που του χορηγήθηκαν χθες, δεν προέκυψαν περιπτώσεις παραγραφής κακουργηματικών πράξεων για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία πενταετία.

Με έγγραφο ερώτημά του προς τον εποπτεύοντα του οικονομικού εγκλήματος Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαο Παντελή, μετά από διαμαρτυρίες πολιτών, ο κ. Σούρλας είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις παραγραφών για κακουργηματικής φύσεως φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και εγκλήματα του καταλόγου του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 1608/1950 («καταχραστές του Δημοσίου»), κατά την τελευταία πενταετία.

Ακολούθησε έγγραφη παραγγελία του κ. Παντελή προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και, από τις σχετικές απαντήσεις, προέκυψε ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν υπήρξαν περιπτώσεις παραγραφής, συνεπεία αλλεπάλληλων αναβολών που χορηγήθηκαν από τα δικαστήρια.

Μάλιστα τρεις περιπτώσεις που επισημαίνονται σε αντίστοιχα έγγραφα των Εισαγγελέων Εφετών Ναυπλίου και Δωδεκανήσου και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, δεν οφείλονται σε αναβολές εκδίκασης που τυχόν χορηγήθηκαν, αλλά σε μεταβολές της νομοθεσίας που επήλθαν με τις διατάξεις του τέταρτου άρθρου του Ν. 2803/2000 και του άρθρου 25 του Ν. 4055/2012, δυνάμει των οποίων οι πράξεις που πριν την ισχύ τους διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος, ήδη διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.