Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στον "πάγκο" της τρόικας 1,2 εκατ. επιδόματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αυτονόητη μετάθεση μείωσης των συντάξεων κύριων και επικουρικών για μετά τις ευρωεκλογές και η λαθραία αλλαγή του νόμου για την απελευθέρωση των απολύσεων με υπουργική απόφαση προκειμένου να μην προκληθούν τριγμοί στην εύθραυστη πλειοψηφία δεν εξασφαλίζουν ηρεμία στην κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Και αυτό γιατί η απαίτηση της τρόικας για μείωση εδώ και τώρα των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών έχει πολλαπλές παρενέργειες, με κυριότερες τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλουν ο ΟΑΕΔ και ο ΟΓΑ, αλλά και στα προνοιακά επιδόματα. Συνολικά το επόμενο διάστημα θα περάσουν από "κόσκινο" 1,2 εκατομμύρια επιδόματα και οι τελικές περικοπές αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά οι νέες περικοπές θα αφορούν:

1. Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, που αφορούν 360.000 δικαιούχους και τα οποία η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα να περικοπούν, προκειμένου να καλυφθεί σε πρώτη φάση η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, που θα ανοίξει νέα "τρύπα" στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν ανάλογη παροχή από τον εργοδότη, επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση. Το ύψος τους εξαρτάται από τον αριθμό των τέκνων και ξεκινούν από τα 8.22 ευρώ τον μήνα για οικογένειες με ένα παιδί και φτάνουν τα 67.38 ευρώ για οικογένειες με τέσσερα παιδιά.

Όπως εκτιμάται, τυχόν κατάργηση των επιδομάτων αυτών θα αποφέρει στα ταμεία περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ένα τμήμα των εσόδων (περίπου 150 εκατομμύρια) πηγαίνει ήδη για την κάλυψη συνταξιοδοτικών δαπανών και επομένως περιορίζεται το "κέρδος" του συστήματος.

2. Όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, θα συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει την καταβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Υπολογίζεται πως από τους 165.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων οι 48.729 εισπράττουν παράλληλα και σύνταξη. Με βάση τα στοιχεία κατά μέσο όρο το χορηγούμενο προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους διαμορφώνεται στα 369,9 ευρώ.

Τέλος, μέσω της υποβολής νέων φορολογικών δηλώσεων θα επανεξεταστούν τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ οικογενειακά επιδόματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη φετινή χρονιά.



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.