Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Προχειρότητα και βιασύνη στο ν/σ για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.01.2014

Προχειρότητα και βιασύνη χαρακτηρίζει τη συζήτηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Ένα θέμα όπως το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, υποβαθμισμένο και παραγνωρισμένο διαχρονικά στη χώρα μας πρέπει ο σχεδιασμός και η οργάνωσή του να στηρίζεται στις σύγχρονες ιατροτεχνολογικές εξελίξεις, στις καινοτόμες διοικητικές και κοστολογικές προσεγγίσεις, με πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που να είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών της χώρας και ιδιαίτερα τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης, που είναι οι πιο συχνοί χρήστες.

Δυστυχώς, και για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας αγνοεί αυτή την ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνικά ομάδα, ενώ αβέβαιη προμηνύεται στο μέλλον η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και της δωρεάν πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε αυτό.

Η Συνομοσπονδία με έγγραφό της κατέθεσε αναλυτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου, το οποίο και επισυνάπτεται. Επιγραμματικά αναφέρονται τα κάτωθι:

- Η έλλειψη καθορισμού μεταβατικού σταδίου για την διαφύλαξη του αγαθού της υγείας των πολιτών στο εν’ λόγω νομοσχέδιο αποτελεί σοβαρό σφάλμα, ειδικά για χρόνια πάσχοντες για να μην προκληθεί αναστάτωση στην θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή - κάτι που ήδη παρατηρείται την τελευταία χρονική περίοδο.

- Αγνοούνται επιδεικτικά οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με χρόνιες παθήσεις, αφού δεν προβλέπεται η οριζόντια μετακίνησή τους μεταξύ των δομών του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει γενικώς και αορίστως το ατομικό δελτίο υγείας για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού χωρίς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους και δεν διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

- Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αναφέρεται με διακριτό τρόπο στην διασύνδεση των υπηρεσιών του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με τις δομές του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριά αναπηρία.

- Δεν προβλέπεται η σύσταση κινητών μονάδων για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες και εν γένει για τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από το σπίτι τους προς τις σταθερές δομές του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 151 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 103 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.