Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Νέες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με εγκύκλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης καθορίζεται η ενιαία εισφορά για την επικουρική ασφάλιση, η οποία πλέον θα περιλαμβάνεται και στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, καθορίζονται ενιαία ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστέες αποδοχές για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ, παλαιούς και νέους (υπαγωγή στην ασφάλιση πριν ή μετά την 01.01.1993).

Εγκύκλιος του ΕΤΕΑ, δίνει αναλυτικές οδηγίες προς τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες.

Αναλυτικά, επέρχονται οι εξής μεταβολές:

1. Για μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ από 1.12.2013, δηλώνονται από τον εργοδότη υποχρεωτικά στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, δηλαδή κρεοπώλες, εκδοροσφαγείς, ηλεκτρολόγοι, χημικοί, εκπαιδευτικοί ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης (που είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων). Οι συγκεκριμένοι, θα δηλώνουν ως εργοδότες δια της ΑΠΔ την ασφάλισή τους στο ΕΤΕΑ. Για το λόγο αυτό πρέπει να απογραφούν στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Προσοχή: Η ένταξη μισθωτών στην ΑΠΔ αφορά μόνο όσους υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

2. Εντός των ημερών, αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος είσπραξης και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στα οικεία ταμεία.

3. α) Καθορίζονται ενιαία ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστέες αποδοχές για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), παλαιούς και νέους (υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1.1.1993), τα οποία εναρμονίζονται με τα ήδη ισχύοντα ποσοστά και ασφαλιστέες αποδοχές για τους από 1.1.1993 (νέους) ασφαλισμένους μισθωτούς του ΕΤΕΑ.

Σημειώνεται ότι στο ΕΤΕΑ, το οποίο λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, έχουν ενταχθεί οι ακόλουθοι φορείς επικουρικής ασφάλισης:

-το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
-οι Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ,
-το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι Τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ,
-το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,
-οι Τομείς ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΡΤΤ, ΤΕΑΠ-ΟΤΕ και ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), και
-ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Αναλυτικά, οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΕΑ για όλους τους μισθωτούς ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν υπήχθησαν για πρώτη φορά στην ασφάλιση πριν ή μετά την 01.01.1993, υπολογίζονται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη (συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου) επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου, οι οποίες κατά μήνα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το εκάστοτε ισχύον ανώτατο όριο (πλαφόν), το οποίο έχει διαμορφωθεί για το έτος 2013 σε 5.543,55 ευρώ.

Από την πλήρη εναρμόνιση των ασφαλιστέων αποδοχών των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με το νέο μισθολόγιο και υπάγονται στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.

Για την ανωτέρω κατηγορία ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ, τα καθοριζόμενα από 01.12.2013 ποσοστά εισφορών (3% ο εργοδότης και 3% ο ασφαλισμένος) για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, θα υπολογίζονται μέχρι 31.12.2015 επί των ασφαλιστέων - συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.10.2011, πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Παράλληλα, καθορίζονται ενιαία και τα ποσοστά πρόσθετης ειδικής εισφοράς για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους μισθωτούς του ΕΤΕΑ από 01.12.2013, ως εξής:

* Ποσοστό 2% για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εκ του οποίου 1,25% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,75% τον εργοδότη.

* Ποσοστό 3% για τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων -λιγνιτωρυχείων, σε υποθαλάσσιες εργασίες, καθώς και σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ, εκ του οποίου 2% βαρύνει τον εργοδότη και 1% τον ασφαλισμένο.

β) Καθορίζεται το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων ήδη ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ και η βάση υπολογισμού του. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από 1.12.2013 το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων ήδη ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον οικείο φορέα κύριας ασφάλισης. Το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τους ασφαλισμένους.

Η διάταξη αφορά:

α) κρεοπώλες, εκδοροσφαγείς και ηλεκτρολόγους, ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΕΑΜ,
β) χημικούς, ασφαλισμένους στο τέως ΤΕΑΧ,
γ) εκπαιδευτικούς ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης (που είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων), ασφαλισμένους στο τέως ΤΕΑΕΙΓΕ, καθώς στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά μόνο νεοπροσλαμβανόμενοι μισθωτοί (όχι αυτοαπασχολούμενοι) και οι ήδη ασφαλισμένοι των εντασσόμενων ταμείων - τομέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης (άρθρο 37, παρ. 1 του ν. 4052/2012).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.