Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Όχι στον αποκλεισμό των ΑμεΑ από τη νέα Δημόσια Τηλεόραση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.01.2014

Η κοινωνική αδικία που υπέστησαν με την απόλυσή τους τα άτομα με αναπηρία που εργαζόντουσαν στην ΕΡΤ ως διοικητικοί, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παρουσιαστές δελτίων νοηματικής γλώσσας, διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας συνεχίστηκε με την έκδοση της πρώτης προκήρυξης θέσεων προσωπικού (Ιούλιος 2013) κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ), αφού δεν υπήρξε ουδεμία πρόβλεψη ειδικών κριτηρίων γα την πρόσληψη των εργαζομένων με αναπηρία και γονέων ατόμων με αναπηρία, ούτε και για την πρόσληψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη δεύτερη προκήρυξη θέσεων για τη ΝΕΡΙΤ (Σεπτέμβριος 2013) προβλέφθηκε μόνο μια θέση παρουσιαστή νοηματικής γλώσσας!

Η εμφανής αυτή κοινωνική αδικία για τους απολυμένους εργαζόμενους με αναπηρία και γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες της πρώην ΕΡΤ ολοκληρώνεται με τις επόμενες δύο προκηρύξεις. Δεν έχει ληφθεί κανένα κριτήριο ακόμα και για την προστασία εργαζομένων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους που είχαν προσληφθεί στην πρώην ΕΡΤ μέσω ειδικών προστατευτικών διατάξεων των νόμων 1648/86 και 2643/98. Παράλληλα, η απουσία πρόβλεψης θέσεων παρουσιαστών για δελτία ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα αλλά και διερμηνέων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας καθιστά μη προσβάσιμη τη νέα δημόσια τηλεόραση σε Κωφούς και Βαρήκοους, βυθίζοντάς τους σε πλήρη κοινωνική απομόνωση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να διορθωθεί η μέγιστη αυτή κοινωνική αδικία που συνιστά παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η μόνη έντιμη και νόμιμη λύση για την επίλυση αυτού του θέματος είναι η μεταφορά των ατόμων με αναπηρία ή γονέων νόμιμων κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία που διορίστηκαν στην πρώην ΕΡΤ με τους ν. 1648/86 και 2643/98, καθώς επίσης και των ατόμων με αναπηρία και γονείς αυτών που εργαζόντουσαν στην πρώην ΕΡΤ ως δημοσιογράφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας με σχετική διάταξη νόμου. Επίσης, στις προσλήψεις που γίνονται τώρα για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με προκήρυξη ΑΣΕΠ ή απευθείας από την ίδια τη ΝΕΡΙΤ πρέπει να διασφαλιστεί η μέριμνα της σχετικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους. Οι προκηρύξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν συνιστούν απλά πράξη κοινωνικής σκληρότητας αλλά είναι παράνομες και έρχονται σε ρητή αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.