Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Πρόγραμμα βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υλοποιείται από τα τέλη του 2012 σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τον ΟΚΑΝΑ.

Σημαντική βοήθεια σε εξαρτημένα άτομα στα Χανιά, παρείχε το πρόγραμμα προαγωγής βοήθειας το οποίο υλοποιεί από τα τέλη του 2012, ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΟΚΑΝΑ.

Στα αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο συντονιστής του προγράμματος Σωτήρης Λαϊνάς.

Όπως τόνισε ο κ. Λαϊνάς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του προγράμματος, έχει σχεδιαστεί μια σειρά δράσεων, οι οποίες είναι οι εξής:

- Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

- Δράσεις ευαισθητοποίησης και προσέγγισης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο (streetwork).

- Δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στον γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 141 άτομα ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του προγράμματος, 81 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, 58 άτομα εκπαιδεύτηκαν στην έννοια και τις αρχές της αυτοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων, 40 διαφορετικοί άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο της δράσης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο, εκ των οποίων έξι άτομα προσέγγισαν στη συνέχεια το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και 21 γονείς ή συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης προσήλθαν στο πρόγραμμα και έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, θέτει στο επίκεντρο της δράσης του την ιδέα της αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. «Βασικός στόχος αυτού είναι η υποστήριξη ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και των οικείων τους προσώπων και συγκροτεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υφιστάμενες δομές πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.