Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Φάρμακο ο κλινικός έλεγχος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επαναφορά στις κλασικές αξίες της βιοηθικής και των αρχών της «υγειονομικής δημοκρατίας» θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης στον πολίτη.




Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν η θέση, η επαρκής πληροφόρηση και η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, ο κλινικός έλεγχος θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης και στην ανάκτηση μιας κυρίαρχης θέσης των χρηστών στις υπηρεσίες Υγείας. Πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών;

Ο κ. Κυριόπουλος εξηγεί: Στη διεθνή πρακτική έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα εργαλείων και μεθόδων βελτίωσης της ποιότητας (διασφάλιση, προτυποποίηση, πιστοποίηση και άλλες σχετικές), μερικές από τις οποίες είναι αναγκαίο να προσαρμοσθούν και να ενσωματωθούν στις υπηρεσίες της χώρας (με την αποφυγή, βεβαίως, μιας τυπικής μηχανιστικής μεταφοράς).

Ομως, η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας και η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας για τους χρήστες επιβάλλουν την ενίσχυση της θέσης τους.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επισυμβεί και να επιταχυνθεί με την ελεύθερη επιλογή (κατά συνέπεια την πρόκληση ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών), τη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων και της επίδοσης των υπηρεσιών υγείας (ως εκ τούτου μείωσης της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ γιατρών και ασθενών) και την εισαγωγή μηχανισμού bonus - malus (κίνητρα και αντικίνητρα) για τις επιδόσεις των υπηρεσιών, ώστε η υψηλή ποιότητα να αποτελεί κίνητρο επιλογής για τους χρήστες και οφέλους για τους προμηθευτές.

Τα ιατρικά σφάλματα αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Στην Αυστρία και σε δείγμα 14.179 εισαγωγών σε νοσοκομεία προκλήθηκε ανεπιθύμητο συμβάν στο 16,6% των ασθενών, με το 13,7% να έχει ως συνέπεια τη μόνιμη αναπηρία και το 4,9% να καταλήγει σε θάνατο. Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά λάθη (51%) θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Αλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 5.000 θάνατοι από ιατρικά σφάλματα. Από τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της χώρας προκύπτει ότι οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής και της Μαιευτικής ? Γυναικολογίας κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της πρόκλησης σωματικής βλάβης από ιατρική αμέλεια, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Στοιχεία
Ερευνα του «Ευρωβαρόμετρου» κατέδειξε ότι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες (78%) θεωρούν σοβαρό θέμα τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ιατρικού λάθους. Στον σχετικό πίνακα οι Ελληνες εμφανίζονται να ανησυχούν έντονα (ποσοστό 86%), κατέχοντας την τέταρτη υψηλότερη θέση, έπειτα από την Ιταλία, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε άγχος σχετικά με επικείμενο ιατρικό σφάλμα στον χώρο του νοσοκομείου (75%). Οι λιγότερο ανήσυχοι Ευρωπαίοι είναι οι Σουηδοί (13%), οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί (20%).

Από τα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ελληνες είμαστε ίσως περισσότερο ανήσυχοι απ' όσο θα έπρεπε, με βάση τις προσωπικές εμπειρίες ιατρικών λαθών. Στο ερώτημα εάν έχετε υποστεί κάποιο λάθος, μόλις το 13% απαντούν ότι είχαν εμπειρία λάθους σε δημόσιο νοσοκομείο και το 9% από κάποιο φάρμακο που τους χορήγησε ο γιατρός. Τα ποσοστά αυτά μας κατατάσσουν ως χώρα σε μία από τις πιο χαμηλές θέσεις, με πρώτη τη Λετονία.



Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.