Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν τους έπεισαν οι αντικαπνιστικές εικόνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρός ο αντίκτυπος των περιγραφικών εικόνων, που απεικονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία, στους έφηβους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εικόνες στις συσκευασίες των τσιγάρων καθιερώθηκαν στη Βρετανία το 2008 και έδειχναν μαυρισμένα πνευμόνια και μία εγχείρηση καρδιάς ανάμεσα σε άλλες. To πανεπιστήμιο Στίρλινγκ, ωστόσο, πραγματοποίησε έρευνα με τη συμμετοχή 2.800 παιδιών, ηλικίας έντεκα έως δεκαέξι ετών.

Τα συμπεράσματα δεν ήταν ευχάριστα, αφού οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι εικόνες επηρέαζαν σε ελάχιστο έως μηδενικό βαθμό τα παιδιά, όσον αφορά την αντιμετώπιση της βλαβερής αυτής συνήθειας. Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες ενοχλούσαν περισσότερο τους μη καπνιστές και αυτούς που απλώς είχαν πειραματισθεί με το κάπνισμα, χωρίς να αποτελούν συστηματικούς καπνιστές. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό υγείας Tobacco Control. Για τη διεκπεραίωσή της εξέτασαν τα δεδομένα που είχε καταγράψει δημοσκόπηση για την πολιτική κατά του καπνίσματος στους νέους. Πριν από τη χρήση των εικόνων στη συσκευασία των τσιγάρων χρησιμοποιείτο απλώς ένα προειδοποιητικό κείμενο για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Από τα 2.800 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ένα στα δέκα ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν μη καπνιστές ή είχαν δοκιμάσει να καπνίσουν στο παρελθόν. Αν και τα περισσότερα από εκείνα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή που είχαν απλά δοκιμάσει δήλωσαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα η εικόνα να τα αποτρέψει, ο αριθμός των καπνιστών που όντως επηρεάστηκαν ήταν σταθερός σε χαμηλά επίπεδα -κυμαινόταν ανάμεσα στο 13% και το 14%.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Κρόφορντ Μούντι σχολίασε ότι, αν και ήταν απογοητευτική η μικρή επίδραση των εικόνων στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν ήταν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, ο Κρόφορντ σχολίασε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να έχουν συνηθίσει στη θέα των εικόνων.

Άλλωστε, έχουν παραμείνει ίδιες από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται, δηλαδή από το 2003 και από το 2008 αντίστοιχα. «Οι άλλες χώρες αλλάζουν συχνά τις προειδοποιήσεις στις συσκευασίες. Πιστεύω ότι, εάν τις εναλλάσσαμε και στη Βρετανία, θα προκαλούσαν μεγαλύτερη αίσθηση», είπε ο ερευνητής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.