Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Επίδομα θέρμανσης για τα άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.09.2013

Με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία αποτυπώνονταν σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές Στατιστικές Μελέτες και προ οικονομικής κρίσης. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους.

Υπό αυτό το πρίσμα επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων κοινωνικών κριτηρίων και η χορήγηση του επιδόματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρία και οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

Στον καθορισμό εισοδηματικού κριτηρίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας, συνυπολογίζοντας ότι το κόστος αυτό βαίνει αυξανόμενο λόγω της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δομών του κοινωνικού κράτους. Εξυπακούεται ότι οποιοδήποτε επίδομα αναπηρίας (προνοιακό, εξωϊδρυματικό, διατροφικό κ.λπ.) δεν αποτελεί εισόδημα (βάσει και πρόσφατης εγκυκλίου της Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων) και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση καθορισμού ανώτατου ύψους περιουσιακών κριτηρίων, όπως και επιφάνειας ακινήτου ζητούμε, επίσης, να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αναπηρίας (π.χ. αύξηση του ύψους επιφάνειας ακινήτου για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία κ.λπ).

Ειδικά για άτομα που η ζωή τους εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη ή έχουν αδυναμία μετακίνησης αποδεδειγμένα, σύμφωνα με γνωμάτευση αναπηρίας σε ισχύ, και για άτομα με αναπηρία που κατοικούν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλη χρονική περίοδο (γεωγραφικά κριτήρια), ζητείται η χορήγηση του επιδόματος ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Διακήρυξη σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.