Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη στα 55

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύνταξη μέχρι και στα 55 χρόνια μπορούν να πετύχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, εάν εξαγοράσουν έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους τα πλασματικά χρόνια που τους δίνουν το δικαίωμα παλαιότεροι νόμοι.

Έτσι, μπορούν να καταφέρουν να κατοχυρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όρια που ισχύουν για όσους βγήκαν στη σύνταξη έως το τέλος του 2010.

Τις ίδιες ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι μητέρες με ανήλικο παιδί, για να βγουν στη σύνταξη στα 55 έτη.

Πιο αναλυτικά, μπορούν να εξαγοραστούν οι ακόλουθοι πλασματικοί χρόνοι:

- Χρόνος στρατιωτικής θητείας. Το συνολικό κόστος εξαγοράς θα είναι χωρίς έκπτωση 30%, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν από την 1/1/2011.

- Η επιδοτούμενη ανεργία από τον ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να εξαγοραστούν έως 200 ημέρες επιδότησης που πραγματοποιήθηκαν, όμως, τα 10 τελευταία χρόνια, πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

- Η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών έως τα 2 έτη.

- Η γονική άδεια ανατροφής παιδιών.

- Η επιδοτούμενη ασθένεια έως τις 200 ημέρες ασφάλισης.

- Ο πλασματικός χρόνος παιδιών. Ο συγκεκριμένος χρόνος ισχύει μόνο για γονείς που βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί από την 1/1/2000 και μετά.

Η αναγνώριση είναι χωρίς εξαγορά για τον ασφαλισμένο και ισχύει μόνο για έναν από τους δύο γονείς.

Μάλιστα, εάν έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί η μητέρα και δεν έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης (ν. 3655/2008, άρθρο 141, παρ. 1), τότε ο πατέρας χάνει και αυτός το δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του πλασματικού έτους.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει ο ασφαλισμένος να πάρει σύνταξη γήρατος με 25ετία στα 60 ή στα 65, πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.