Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα θέματα των εξαρτήσεων από τον ΟΚΑΝΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μηνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», υπογραμμίζει ο ΟΚΑΝΑ σε μήνυμα του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, καθώς διαπιστώνει ότι «η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης, για τα θέματα των εξαρτήσεων είναι η ενεργητικότερη και μαζικότερη από κάθε άλλη χρονιά».

Σημειώνεται, ότι ο ΟΚΑΝΑ σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της θεραπευτικής φροντίδας των εξαρτημένων ατόμων, παρέχοντας υπηρεσίες σε 8.300 άτομα-σε σύνολο 10.000- που έχουν ενταχθεί σε θεραπεία στην ελληνική επικράτεια.

Στην πρόληψη, τα στοιχεία των πανευρωπαϊκών ερευνών του 2015 δείχνουν πτωτική πορεία στη χρήση καπνού και αλκοόλ και ανακοπή της διάδοσης της χρήσης «ναρκωτικών» μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας. Στη θεραπεία, όπως αναφέρεται στο μήνυμα του ΟΚΑΝΑ, «η χώρα μας κατέχει, πλέον, μία από τις υψηλότερες θέσεις του ποσοστού θεραπευτικής κάλυψης χρηστών ηρωίνης από τα προγράμματα υποκατάστασης, καλύπτοντας το 60% των χρηστών. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν ως προς το ότι το σύστημα υγείας και το κοινωνικο-προνοιακό σύστημα όχι μόνο έχουν αντέξει στις πιέσεις, αλλά αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική και σε κρίση αξιών».

Όπως επισημαίνει ο ΟΚΑΝΑ, «η διαδρομή από την εξάρτηση στη θεραπεία είναι ένα συνεχές, όπου δεν επιτρέπονται οι κλειστές πόρτες. Ως υπηρεσία υγείας πρέπει να είμαστε παρόντες και προσπελάσιμοι άνευ όρων, εάν και όποτε ο ενδιαφερόμενος θελήσει να μας προσεγγίσει. Ο μηδενισμός της λίστας αναμονής για ένταξη σε θεραπεία με υποκατάστατα είναι ένας στόχος που μπορούμε άμεσα να πετύχουμε, χάρη στις δομές άμεσης πρόσβασης, που, ήδη, έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ο Οργανισμός».

«Το τι πρέπει να κάνουμε το γνωρίζουμε, πλέον, όλοι», τονίζεται στο μήνυμα. «Έχουμε αφήσει πίσω μας τις εποχές που είτε δεν γνωρίζαμε τι να πράξουμε είτε δυσκολευόμασταν να το πράξουμε, καθώς έπρεπε να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, στερεότυπα και ηθικούς ενδοιασμούς», προσθέτει ο ΟΚΑΝΑ και καταλήγει ότι σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα δεν περισσεύει κανείς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.