Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Πωλούνται διαμερίσματα έως και 60% χαμηλότερα των ζητούμενων τιμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 60%, υποχρεώθηκαν να προσφέρουν οι πωλητές ακινήτων στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, προκειμένου να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μάλιστα η πλειονότητα των περιπτώσεων που έχει «αλιεύσει» η Καθημερινή, σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία, αφορά ακίνητα που βρίσκονται προς πώληση από το ξεκίνημα της κρίσης, την περίοδο 2010-2011, δείγμα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πωλητές στο να βρουν αγοραστή για την περιουσία τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η πώληση οικοπέδων αποδεικνύεται ακόμα δυσκολότερη σε σχέση με τα διαμερίσματα, καθώς οι κατασκευαστές απέχουν πλέον από την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικοπέδου 800 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περιζήτητο. Το εν λόγω ξεκίνησε να πωλείται το 2010, με αρχική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ. Εντέλει πωλήθηκε μόλις πέρυσι, πέντε χρόνια μετά, αντί ποσού 750.000 ευρώ, δηλαδή 62,5% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή που ζητούσε αρχικά ο πωλητής.

Ανάλογη περίπτωση καταγράφεται και για διαμέρισμα στο Παγκράτι, ηλικίας 30 ετών και επιφάνειας 78 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης του έβαλε «πωλητήριο» το 2011, με ζητούμενη τιμή τα 125.000 ευρώ, καθώς το ακίνητο ήταν και πλήρως ανακαινισμένο και στον 4ο όροφο. Χρειάστηκε να περιμένει και αυτός πέντε χρόνια, καθώς το διαμέρισμα πωλήθηκε τελικά φέτος, στην τιμή των 50.000 ευρώ, δηλαδή 60% χαμηλότερα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε περιοχές όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, ακόμα και στη Φιλοθέη, καθώς οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να συναινέσουν σε εκπτώσεις που κυμαίνονται από 44% έως 56%, ανάλογα με την περίπτωση, εφόσον φυσικά επείγονται να ολοκληρώσουν την πώληση.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, οι εκπτώσεις της τάξεως του 50%-60% αποτελούν κοινό τόπο, σε περιπτώσεις ακινήτων που αναζητούν αγοραστή επί σειράν ετών. Επί της ουσίας, οι πωλητές υποχρεώνονται να συμβαδίσουν με τη μείωση των τιμών που έχει επέλθει στην αγορά κατοικίας από το διάστημα που ξεκίνησαν να πωλούν το ακίνητό τους μέχρι σήμερα και παράλληλα να προσφέρουν και επιπλέον έκπτωση, εφόσον βρεθεί υποψήφιος αγοραστής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επίτευξη συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά μέσον όρο, τα πωλούμενα ακίνητα απαιτούν τουλάχιστον 12 μήνες έως ότου βρουν αγοραστή, ενώ η μέση προσφερόμενη έκπτωση σε σχέση με την αρχική τιμή πώλησης αγγίζει το 20%.

Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και πρόσφατη έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία αφορούσε τα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αττικής. Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια του 2015 στα ανατολικά προάστια, η απόκλιση μεταξύ των ζητούμενων τιμών των πωλητών και των τιμών στις οποίες εντέλει πραγματοποιήθηκαν οι πράξεις άγγιξε το 18,7%. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ζητούμενων τιμών άγγιξε τα 1.700 ευρώ/τ.μ., ενώ ο αντίστοιχος των πραγματικών τιμών δεν ξεπέρασε τα 1.380 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου, η απόκλιση του 2015 διαμορφώθηκε σε 15,1%, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή άγγιξε τα 1.575 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.340 ευρώ/τ.μ. που ήταν η εκτιμώμενη τιμή στην οποία έγιναν οι πράξεις αγοραπωλησίας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.