Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τα ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρίπτονται σε ό,τι αφορά τη ζέστη και το κλίμα από την έναρξη του 2016, έπειτα από ένα 2015 κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

«Τα ρεκόρ ζέστης, κατά μηνιαίο μέσο όρο, καταρρίφθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο του 2016, ειδικά στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου», ανέφερε ο ΠΜΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μετεωρολογίας (23η Μαρτίου).

Στην Αρκτική, «η έκταση των θαλάσσιων πάγων έφθασε σε ιστορικό χαμηλό και τους δύο μήνες», συνέχισε ο ΠΜΟ, ενώ «σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξεπεράστηκε το συμβολικό και σημαντικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάρλσον, τον διευθυντή του παγκόσμιου προγράμματος έρευνας για το κλίμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον ΠΜΟ, «οι εκπληκτικά αυξημένες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής το 2016 έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της κοινότητας των κλιματολόγων».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ (υψηλών θερμοκρασιών), πρέπει να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο» ώστε να διατυπωθεί μια εκτίμηση για το σύνολο του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Πέτερι Τάαλας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, εκτίμησε πως «μπορούμε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση των πιο απαισιόδοξων σεναρίων λαμβάνοντας, επειγόντως, ριζοσπαστικά μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ο Τάαλας σημείωσε επίσης ότι έχει κεφαλαιώδη σημασία να ενισχυθεί η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, επενδύοντας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης καταστροφών και συστήματα ειδοποίησης για κύματα καύσωνα.

«Ο πλανήτης μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες να υπογράψουν και να κυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, συνέχισε ο Τάαλας. Ο ΓΓ του ΠΜΟ θεωρεί πως η COP21 είναι μια «καλή συμφωνία», αλλά το σημαντικό είναι «να τεθεί σε εφαρμογή».

«Δεν έχουμε ακόμη αλλάξει τα συμπεριφορά μας», ανέφερε ο Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ο ΠΜΟ δημοσίευσε επίσης σήμερα τη Δήλωσή του για την Κατάσταση του Κλίματος Παγκοσμίως το 2015, η οποία περιέχει λεπτομερή στοιχεία για τις θερμοκρασίες-ρεκόρ οι οποίες καταγράφηκαν το 2015, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, την υποχώρηση των πάγων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.