Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ρευστή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρόδου - Οι αρμόδιοι δεν έχουν αυτιά, στα κάγκελα οι εργαζόμενοι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μια πολυσέλιδη διαμαρτυρία – δήλωσή του προς το υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ζητεί την άμεση επίλυση των χρονίων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, και με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Σύλλογος, αφού αναφέρεται εκτενώς στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, καταλήγει, ως ακολούθως:

«Γι’ αυτό με την ιδιότητα του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων, που κατά τον καταστατικό του σκοπό οφείλει να φροντίζει για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του και να προσπαθεί για την πλήρη εφαρμογή των επιταγών του νόμου για την προστασία της υγείας του, ζητήσαμε και ζητάμε επανειλημμένα την εφαρμογή των επιταγών του νόμου, ζητώντας σας, μετά από κοινού διαβούλευση να ανευρεθεί μια λύση που θα δώσει τέρμα στην εξαθλίωσή μας και κατ’ επέκταση στην εξαθλίωση της ασφαλούς παροχής Υγείας στους ασθενείς μας, την οποία με τις ελλείψεις προσωπικού και με το υφιστάμενο κουρασμένο προσωπικό δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πλέον.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ανεύρεσης μια λύσης σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των νοσηλευτών σας έχουμε κατά καιρούς και επίμονα επισημάνει ΟΤΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, την οποία αρνείστε μέχρι και σήμερα, για άγνωστους λόγους, να εφαρμόσετε…

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η επίκληση από εσάς εκτάκτων και επειγουσών αναγκών είναι καταχρηστική και παράνομη, καθόσον ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΕΤΗ περίπου ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αλλά αντίθετα πάγιες, που απαιτούν την άμεση και μόνιμη λύση τους.

Αν δεν ανευρεθεί μια λύση, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ είναι παράνομη καταχρηστική και έτσι οποιαδήποτε εντολή σας για εφαρμογή του παρανόμου αυτού προγράμματος είναι προδήλως παράνομη και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 25 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, τα μέλη μας ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝΕ.

Για τους λόγους αυτούς

Και με την επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας

Ζητάμε

1.Να χορηγηθούν άμεσα τα οφειλόμενα μέχρι και σήμερα ρεπό όλων των εργαζομένων

2. Να χορηγείτε απαρέγκλιτα την καθιερωμένη εβδομαδιαία ημερήσια ανάπαυση .

Σας ενημερώνω δε, ότι τα μέλη μας δεν προτίθενται να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν παράνομα και καταχρηστικά προγράμματα εργασίας που αντιβαίνουν σε όλες τις παραπάνω διατάξεις νόμου αλλά και σε κοινοτικές Οδηγίες.

Στην περίπτωση δε, που ΠΑΡΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ενός (1) ΜΗΝΑ από την κοινοποίηση της παρούσας μας εξακολουθείτε να μη δίνετε λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μας, τα μέλη μας δυστυχώς θ΄αναγκαστούν ΑΜΕΣΑ, όπως έχουν το δικαίωμα, να μην εκτελούν το παραπάνω παράνομο και καταχρηστικό πρόγραμμα και θα προβούμε όλοι μαζί σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, διαβήματα και κάθε άλλες νόμιμες ενέργειες μας, εξώδικες και δικαστικές.




Το Δ.Σ του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Μιχαλίτσα Τσαμπουνιάρη

Τα μέλη

Ελένη Αγγέλη

Δήμητρα Χαλκίδου

Μαρία Μαστοράκη

Σταύρος Στέργαρος

Μιχάλης Κωτικώστας

Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Σαρικά

Η πληρεξούσια δικηγόρος

Μαρία Δ. Μητσού».

Τα πράγματα παραμένουν ως έχουν

Φύλλο δεν κουνήθηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου ακόμα και μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κ. Κυριακής Κλιάμπα, η οποία στις 22 Μαρτίου απέστειλε επιστολή προς τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αλλά και στην Β’ ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου προειδοποιώντας για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία από τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και Κέντρων Υγείας Β. Κινούς, δεν σημειώθηκε απολύτως καμία αντίδραση και δεν επιχειρήθηκε καμία επικοινωνία από τους φορείς που ήταν αποδέκτες της επιστολής.

Λύση εκ των έσω

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κινούς, ακόμα ένας γιατρός γενικής ιατρικής, πέραν των δύο από τους τέσσερις επικουρικούς που αρνήθηκαν τη θέση όπως είχε γράψει η «δημοκρατική», ο οποίος διορίστηκε για 36 μήνες στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρόδου, αρνήθηκε τη θέση.

«Υπάρχουν φοβερές ελλείψεις στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και προσπαθούμε να βρούμε λύση εκ των έσω με γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, οι οποίοι επίσης αντιδρούν αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο κ. Κινούς.

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, είχε βγει στον αέρα η πρόσληψη 10 επικουρικών γιατρών στο Νοσοκομείο της Ρόδου και αρνήθηκαν και οι 10 τις προσλήψεις τους καθώς θεωρούν απομακρυσμένη την περιοχή μας. Από τις τέσσερις νέες προσλήψεις επικουρικών γιατρών, οι δύο αρνήθηκαν. Από τους δύο καρδιολόγους, η μία θα έρθει διότι είναι Ροδίτισσα και θέλει να εργαστεί στο Νοσοκομείο ενώ ο άλλος καρδιολόγος αρνήθηκε την πρόσληψή του διότι έχει οικογένεια στην Αθήνα και δεν μπορεί να μετακινηθεί στη Ρόδο. Επίσης από τις δύο χειρουργούς, θα έρθει μόνον η μία καθώς η άλλη αρνήθηκε να μετακινηθεί προς τη Ρόδο και μάλιστα χθες επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο.

Επαφές με τη νέα διοικήτρια της ΥΠΕ

Συνάντηση με την νέα διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Ολγα Ιορδανίδου θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και Κέντρων Υγείας στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να την ενημερώσει για τα προβλήματα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της περιοχής μας και να από κοινού να συζητηθεί η προοπτική λύσεων. Η νέα διοικήτρια, ανέλαβε πριν λίγες ημέρες τα καθήκοντά της βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης.

Ουδέν νεώτερον για τους διοικητές

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στον διορισμό νέων διοικήσεων στα Νοσοκομεία, από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» αν και έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας πως θα προτάξει τον ορισμό διοικήσεων στα Νοσοκομεία των νησιών, αυτό δεν αναμένεται άμεσα. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται ακόμα στο δεύτερο στάδιο, καθώς έγινε ήδη το πρώτο ξεκαθάρισμα των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί και έχουν απομείνει περίπου 1.500 αιτήσεις για αξιολόγηση, προκειμένου να καλυφθούν οι 144 κενές θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση και διαλογή ανά νοσοκομείο, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις, για να προχωρήσουν στην τρίτη φάση που είναι η προσωπική συνέντευξη από την Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ.

Διευκρινίσεις Δημ. Κρεμαστινού για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού

Σχετικά με τα θετικά ή αρνητικά σχόλια που κατά καιρούς αναγράφονται στον Τύπο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός προέβη στην ακόλουθη διευκρίνιση:

«Για να γίνει κατανοητό από όλους, το γιατί χρειάζονται 3 γιατροί εκπαιδευμένοι για τη σωστή λειτουργία του Αιμοδυναμικού θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Ο πρώτος και ίσως ο κυριότερος σκοπός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι να αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν αυτό αρχίσει να εκδηλώνεται. Με απλά λόγια, θα πρέπει εντός 3 ωρών από την εκδήλωσή του να έχει γίνει η επέμβαση στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένας γιατρός stand-by. Ένας γιατρός μόνος του δεν μπορεί να καλύψει σε 24ωρη βάση αυτόν το σκοπό. Εάν ο γιατρός δεν επέμβει εντός του πρώτου 3ώρου το έμφραγμα εγκαθίσταται και έτσι ο βασικότερος σκοπός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου δεν εκπληρώνεται. Οι συνέπειες για τον ασθενή είναι αυτονόητες. Το λιγότερο που μπορεί να του συμβεί είναι να χάσει μέρος της καρδιακής του λειτουργίας. Το χειρότερο, είναι να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Σήμερα, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ρόδου λειτουργεί με έναν αποσπασμένο γιατρό ο οποίος, παρότι είναι από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα στον τομέα του, δεν μπορεί να εργάζεται επί 24ωρου βάσεως και – το σπουδαιότερο είναι – ότι είναι υποχρεωμένος 2 μέρες την εβδομάδα να βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους προγραμματισμένους αρρώστους του στο Αττικό Νοσοκομείο. Κατά συνέπεια, είναι υποχρέωση των πάντων και πρωτίστως του Υπουργείου να αντιληφθεί για ποιο λόγο θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Ρόδου και ιδίως του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άλλωστε, φαίνεται ότι επί του θέματος επεμβαίνει και η Δικαιοσύνη».


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.