Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πλημμελείς οι δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει μέλος της ΕΙΝΑΠ.

Την αναγκαιότητα υπηρεσιών σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου, επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, αναφέροντας ότι μαθητές και σπουδαστές προσέρχονται μαζικά στα νοσοκομεία για χορήγηση πιστοποιητικών υγείας, όπου στα εξωτερικά ιατρεία κάθε μέρα επικρατεί «το αδιαχώρητο» και, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό, «στην καλύτερη περίπτωση ένας γονιός με το παιδί του χρειάζεται 2 μέρες για να πάρει το πιστοποιητικό».

«Οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες», αναφέρει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας ότι ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων και η σχολική υγιεινή, «που είναι υποχρέωση υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου γίνεται, ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου».

Σημειώνει ότι ελάχιστοι εξετάζονται στον ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης γιατρών, ενώ στα νοσοκομεία όπου προσέρχονται, λόγω της πολυκοσμίας και του μεγάλου χρόνου αναμονής, δεν είναι λίγοι αυτοί που «παρακαλούν» για μια υπογραφή χωρίς καν να εξεταστούν. Αναφέρει επίσης, ότι το ερωτηματολόγιο μόνο για τη λήψη ιστορικού, που σωστά, όπως λέει, έχει συντάξει το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις. «Μόνο για πλήρη καρδιολογική εξέταση χρειάζονται 15 λεπτά τουλάχιστον», τονίζει.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται από καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, δερματολόγο (όταν πρόκειται για κολυμβητήριο) και ορθοπεδικό (για μυοσκελετικές παθήσεις αφού πρόκειται για σωματική άσκηση).

Ο κ. Σιώρας αναφέρεται και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κάνοντας λόγο για «δήθεν προσφορές και πακέτα εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων». Ανάμεσα στις «προσφορές», λέει ο κ. Σιώρας, «περιλαμβάνεται και ο προαθλητικός έλεγχος που ξεκινάει από 50 ευρώ και φτάνει μέχρι και 150 ευρώ. Μάλιστα περιλαμβάνει και εξετάσεις που δεν είναι αναγκαίες, αυξάνοντας έτσι την προκλητή ζήτηση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.