Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σήμα κινδύνου από εθελοντές γιατρούς για την υγεία των προσφύγων

Κακές συνθήκες διαβίωσης και βροχή δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Γρίπη, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα είναι τα συχνότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της αλλαγής του καιρού.

Αυτό διαπιστώνει η Ειρήνη, εθελόντρια γιατρός που επισκέπτεται την πλατεία Βικτωρίας σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξετάζει ενήλικες και παιδιά.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειονότητα των προσφύγων δεν εμφανίζουν νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους. «Ωστόσο, έχουν γρίπη και γαστρεντερίτιδες που δυσκολεύουν τη διαβίωσή τους. Επίσης, υπάρχουν πολλά παιδιά εμπύρετα, τα οποία δεν έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε περίθαλψη, ούτε καν σε τουαλέτα και τρεχούμενο νερό», εξηγεί.

«Χτες είδα παιδάκια με βρεγμένα ρούχα, αυτό είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. Συχνά εμφανίζουν βρογχίτιδα, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, δεν τρώνε σωστά, δεν κοιμούνται σωστά και κρυώνουν», συμπληρώνει.

Η σύντομη παραμονή των προσφύγων στην Αθήνα είναι, επίσης, ανασταλτικός παράγοντας για πλήρη ιατρική φροντίδα. «Τους δίνω τα απαραίτητα φάρμακα, που προέρχονται από δωρεές, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σωστή ιατρική φροντίδα γιατί φεύγουν. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους δώσω κάποια φάρμακα να πάρουν μαζί τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους», διευκρινίζει. Χτες, μόνο σε μία περίπτωση γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Έκκληση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας των προσφύγων, ειδικά τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, απευθύνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Όπως λέει ο πρόεδρος, Γιονούς Μοχαμαντί, οι άνθρωποι προσπαθούν να προφυλαχθούν από τη βροχή κάτω από ομπρέλες, στις εισόδους πολυκατοικιών και στο σταθμό του ΗΣΑΠ. «Είναι ανάγκη να ανοίξουν και άλλα κέντρα φιλοξενίας και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα, γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε νεκρούς», προσθέτει.

Χτες το βράδυ αστικά λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο για να μείνουν προσωρινά, έπειτα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, και σήμερα πολλοί είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο καιρός αλλάζει και προσπαθούμε για τις καλύτερες συνθήκες», επισημαίνει από την πλευρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελαιώνα, Ανθή Καραγγελή. «Όποιος έρθει στο κέντρο φιλοξενίας δεν θα μείνει απ' έξω. Χτες όλοι όσοι ήρθαν με τη βροχή μπορεί να περίμεναν λίγη ώρα, αλλά μπήκαν», καταλήγει.

-------------

Το 17χρονο προσφυγόπουλο που διένυσε 483 χλμ. κουβαλώντας το σκύλο του

Έφτασε στη Λέσβο και η ιστορία του προβλήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία.

Η ιστορία ενός νεαρού πρόσφυγα που έφτασε από τη Συρία στη Λέσβο ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας όταν η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε του διαδίκτυο ένα σχετικό βίντεο. Ο 17χρονος περπάτησε πάνω από 483 χιλιόμετρα, κουβαλώντας στις ελάχιστες αποσκευές του το αγαπημένο του κατοικίδιο. Το αγόρι, όπως εξήγησε αργότερα στην κάμερα της Αρμοστείας, δεν μπορούσε να αφήσει τον λατρεμένο του σκύλο πίσω στον εφιάλτη του πολέμου.

7e0deinw

Ο Aslan από τη Δαμασκό στάθηκε μπροστά στην κάμερα μετά την άφιξή του στο νησί της Λέσβου: Κρατώντας στα χέρια του το κουτάβι του, λέει «Αγαπώ αυτόν τον σκύλο, τον έχω ανάγκη», εξηγεί και όταν τον ρωτούν γιατί δεν άφησε την Rose, το όνομα του τετράποδου, στη Συρία, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αγαπώ το σκυλί μου!».




-------------

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση μετωπικά»

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει λύση στο προσφυγικό.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν τους πρόσφυγες και να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορά τους ελεύθερα αντί να τα κλείνουν και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις.

«Αντί να κλείνουν τα σύνορα και να στέλνουν δυνάμεις καταστολής, τα συνοριακά κράτη της Ε.Ε. πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία,» είπε η Διεθνής Αμνηστία χθες, μια μέρα πριν την έναρξη συνομιλιών υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών χωρών - μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Τετάρτη για το θέμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Τζον Νταλχουίζεν, οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να φτάσουν σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη όσων ζητούν άσυλο.

«Μερικές λύσεις είναι ήδη στο τραπέζι, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η ηγεσία να τις διεκπεραιώσει. Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να δείξουν ηγετικές ικανότητες και να αντιμετωπίσουν τη κρίση μετωπικά - όχι να υψώσουν κι άλλα εμπόδια και να συνεχίσουν να τσακώνονται για ποσοστώσεις», είπε ο Νταλχουίζεν σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών της Ε.Ε. υιοθέτησαν ένα επείγον σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά θα συναντηθούν για να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετεγκαταστήσουν και άλλους 120.000 πρόσφυγες, πράγμα το οποίο έχει δημιουργήσει μείζον θέμα διαφωνίας από ορισμένα μέλη.

-------------

Γερμανία: Μετέτρεψαν το Νταχάου σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων


Ένα παράρτημα του πρώην στρατοπέδου εξόντωσης Νταχάου, στη νοτιοανατολική Γερμανία, μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας για άστεγους και πρόσφυγες, ανακοίνωσαν σήμερα ο δήμαρχος και ένας από τους ενοίκους του.

"Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς" εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Φλόριαν Χάρτμαν, ο δήμαρχος της πόλης των 41.000 κατοίκων που βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του Μονάχου και φιλοξενεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933.

Σύμφωνα με τον Χάρτμαν, ο παλιός, χορταριασμένος κήπος, που αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος του στρατοπέδου, στεγάζει σήμερα περίπου 50 άστεγους οι οποίοι "ήταν αδύνατον να βρουν κατάλυμα στην αγορά".

"Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας", πρόσθεσε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης. Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία προσφύγων μεταξύ των ενοίκων του Νταχάου, σε μια περίοδο που η Γερμανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα, ο Χάρτμαν διευκρίνισε ότι εκεί μένουν "Γερμανοί ή αλλοδαποί".

"Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρώην πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι", επιβεβαίωσε ένας 40χρονος ένοικος του Νταχάου που ζει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια αλλά πρόσφατα έχασε το σπίτι του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω του στεγαστικού προβλήματος στη Γερμανία, το οποίο επιτείνεται από την άφιξη των προσφύγων, στις αρχές της χρονιάς είχε προταθεί να μετατραπούν σε κοιτώνες και ορισμένα κτίρια του στρατοπέδου του Μπούχενβαλτ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα επικρίσεων.

Το Νταχάου εγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Υπήρξε το "μοντέλο" πάνω στο οποίο βασίστηκε η οργάνωση και άλλων στρατοπέδων θανάτου των Ναζί, από την Τρεμπλίνκα μέχρι το Μπούχενβαλτ, και στη σιδερένια πύλη του φέρει το διαβόητο σύνθημα "Arbeit macht frei" ("Η δουλειά απελευθερώνει"). Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες κρατήθηκαν στο Νταχάου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι 43.000 από αυτούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Το Νταχάου απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις 29 Απριλίου 1945.

-------------

Έκκληση για τη δημιουργία δομών υποδοχής για τους πρόσφυγες

UNHCR και ΟΟΣΑ λένε «όχι» στις βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Την ανάγκη δημιουργίας δομών υποδοχής για τους πρόσφυγες υπογραμμίζουν σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συναινώντας στην διαπίστωση ότι η Ευρώπη «έχει την ικανότητα και την εμπειρία» να την αντιμετωπίσει, και απευθύνουν έκκληση στην ΕΕ να προχωρήσει πέραν των βραχυπρόθεσμων λύσεων.

Για να διευθετηθεί ουσιαστικά η προσφυγική κρίση, η ΕΕ δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στην επίλυση του θέματος της μετεγκατάστασης των 120.000 προσφύγων, αλλά να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα μπορούν να υποδέχονται ανά πάσα στιγμή δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ, ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την προσφυγική κρίση και το αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε αυτό το στάδιο της κρίσης δεν θα ήταν αρκετό από μόνο του για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε η Φλέμινγκ, υπενθυμίζοντας ότι συνολικά 477.906 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης φέτος.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την επίλυση μιας κρίσης αυτών των διαστάσεων αν η καθεμία χώρα ενεργεί μόνη της και σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα», επισήμανε παράλληλα σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας μια «αλληλέγγυα απάντηση της Ευρώπης» στην κρίση.

«Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την αρχή της χρονιάς», δήλωσε και αυτός, «όμως η ΕΕ έχει 500 εκατομμύρια κατοίκους. Αν υπήρχε μια αληθινά αλληλέγγυα πολιτική, η διαχείριση του προβλήματος θα ήταν εύκολη».

Κατόπιν τούτου ο Γκουτέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας υποδομών για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, στις οποίες θα «καταγράφονται και θα αναγνωρίζονται», προκειμένου «να γίνεται η διάκριση μεταξύ των προσφύγων και αυτών που δεν είναι πρόσφυγες».

Στη συνέχεια οι πρόσφυγες θα μπορούν να «μετεγκαθίστανται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτοί που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα μπορούν να στέλνονται πίσω στις χώρες προέλευσής τους, πάντα με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους», υπογράμμισε.

Μια κοινή λύση των 28 κρατών μελών της ΕΕ «απαιτεί μια επένδυση, μια αποδέσμευση πόρων και μια πολιτική αποφασιστικότητα, που μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτες», κατέληξε ο Γκουτέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η «άνευ προηγουμένου» αυτή προσφυγική κρίση υπάρχει κίνδυνος να διαρκέσει, αλλά η Ευρώπη «έχει την ικανότητα και την εμπειρία» που χρειάζεται για να την αντιμετωπίσει, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με ένα τρομακτικό και απαράδεκτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή του «Διεθνείς Μεταναστευτικές Τάσεις 2015», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό των 34 ανεπτυγμένων χωρών μελών, «δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης» με τα πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά τον αριθμό αυτόν των προσφύγων. Επιπροσθέτως όπως προβλέπει, ένα εκατομμύριο αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου μπορεί να κατατεθούν συνολικά το 2015 στις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ αναμφιβόλως θα συμφωνηθεί η προστασία περίπου «350.000 ως 450.000 ανθρώπων».

Σε αυτόν τον αριθμό έρχεται να προστεθεί «μια μεγάλη ποικιλία διαδρομών, χωρών προέλευσης και κινήτρων», η οποία καθιστά «ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης», επισημαίνει επίσης ο ΟΟΣΑ, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι οι Σύροι αντιπροσωπεύουν το 21% αυτών που ζήτησαν πέρυσι άσυλο, οι Κοσοβάροι το 9,6% και οι πολίτες της Ερυθραίας το 6,4%.

Με δεδομένη τη σύγκρουση στη Συρία, την αβεβαιότητα στη Λιβύη, την αστάθεια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ (...) «βραχυπρόθεσμα υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να δούμε την κατάσταση να σταθεροποιείται σημαντικά στις χώρες προέλευσης», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι οικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θα συνεχίσουν να ωθούν στη μετανάστευση, όπως άλλωστε και η υψηλή φτώχεια και η ανεργία στα δυτικά Βαλκάνια».

Γι' αυτό «η κατάσταση ξεπερνάει ίσως αυτήν μιας βραχυπρόθεσμης έκτακτης ανάγκης και καθίσταται μια πιο δομημένη κατάσταση, με την τάση να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα κύματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία γεννούν ένα αίσθημα αγωνίας όσον αφορά τη μετανάστευση σε πολλές χώρες», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Θα πρέπει επομένως οι Ευρωπαίοι, σημειώνει, να προχωρήσουν πέραν των βραχυπρόθεσμων λύσεων, που περιορίζονται στη διάσωση και στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, και «να επικεντρωθούν σε μέτρα που επείγουν για την υποδοχή των προσφύγων και την επίσπευση της διαχείρισης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου».

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μια κοινή λύση, στην έκθεση αυτή κρίνεται ότι «επείγει να επιτεθούν σε συγκεκριμένα αίτια της κρίσης και να δώσουν μια συντονισμένη και συνολική πολιτική απάντηση».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη έχει τα μέσα και την εμπειρία να ανταποκριθεί στην κρίση αυτή», επισημαίνει τέλος ο επικεφαλής του τμήματος για τις διεθνείς μεταναστευτικές τάσεις στον ΟΟΣΑ Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικαλούμενος έναν «διαχειρίσιμο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και ένα νομοθετικό και νομικό οπλοστάσιο με το οποίο έχει εξοπλιστεί η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνολικά 467.153 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την αρχή της χρονιάς διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ενώ 2.870 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. Συνολικά 336.968 έχουν φτάσει στην Ελλάδα (περίπου 175.000 από αυτούς είναι Σύροι και περίπου 50.000 Αφγανοί) και 127.266 στην Ιταλία (περίπου 30.000 από την Ερυθραία, 15.000 από τη Νιγηρία και 6.000 από τη Συρία).

-------------

Σε δημόσια διαβούλευση βάζει η ΕΕ τη διασυνοριακή συνεργασία

Η Κομισιόν «θέλει να ακούσει τις απόψεις των πολιτών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα εμπόδια που εξακολουθούν να μπαίνουν στην διασυνοριακή συνεργασία, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας και μία εβδομάδα μετά τον εορτασμό της 25ης επετείου του Interreg, του συνολικού πλαισίου για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Περιφερειακής Πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι πολλοί νομικοί και διοικητικοί φραγμοί εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσχεραίνουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, σημαντικό οικονομικό δυναμικό στις παραμεθόριες περιοχές μας παραμένει αναξιοποίητο. Με αυτή τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή θα μπορέσει να ακούσει τη γνώμη των 185 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τις προτάσεις τους για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου μιλώντας από τη Βιέννη όπου κήρυξε την έναρξη της διαβούλευσης, δήλωσε: «Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα επενδυθούν στις περιφέρειές μας κατά την περίοδο 2014-2020 για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας. Ωστόσο, η χρηματοδότηση από μόνη της δεν είναι επαρκής, και πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των εκκρεμών διασυνοριακών ζητημάτων και, για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμβολή των πολιτών που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια αυτά σε καθημερινή βάση. Ευελπιστώ ότι οι περισσότεροι από εσάς, όχι μόνο θα λάβετε μέρος στη διαβούλευση αλλά και θα την κάνετε ευρύτερα γνωστή και θα ενθαρρύνετε τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν».

Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της, η Επίτροπος κ. Κρέτσου ζήτησε από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης να συμβάλουν σ' αυτή τη συλλογή πληροφοριών και να προβάλουν επί τόπου τα οφέλη των προγραμμάτων Interreg. Από σήμερα και έως τα μέσα Οκτωβρίου υπάλληλοι της Επιτροπής θα επισκεφθούν έντεκα παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, για να συναντηθούν με τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Φρανκ Σέμπερτ θα μεταβεί στις 2 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» και θα έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με εκπροσώπους φορέων από το σύνολο της επιλέξιμης περιοχής του Προγράμματος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, θα έχει επαφές και με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», η οποία είναι η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή έξι (6) Προγραμμάτων Interreg.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Interreg πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο διαγωνισμός Project Slam Contest στις 15 Σεπτεμβρίου με μεγάλο νικητή «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Χαμόγελο είναι ο συντονιστής του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου INTERSYC «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών», ένα κοινό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως τις 21 Δεκεμβρίου, και θα έχει ως αντικείμενο τις περιοχές των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Νορβηγία και την Ελβετία.

-------------

Πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί κάθε ευρωπαϊκή χώρα από την Ελλάδα

Ο πίνακας με βάση την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.



Τους πίνακες με τον αριθμό των προσφύγων που συμφωνήθηκε να λάβει κάθε χώρα από Ελλάδα και Ιταλία με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων παρουσίασε ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, σε μηνύματά του στο Twitter.

Η απόφαση ελήφθη στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει διάφορες χώρες. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, είχε δηλώσει πως «Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αριθμός των προσφύγων από την Ελλάδα που θα μετεγκατασταθούν είναι 50.400, ενώ από την Ιταλία 15.600. Ενδεικτικά, από τη χώρα μας, πάνω από 13.000 θα πάνε στη Γερμανία, ενώ περίπου 6.000 στην Ισπανία.

Δείτε τον πίνακα με τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να δεχτεί κάθε χώρα της ΕΕ από την Ελλάδα…



Ο πίνακας με τους πρόσφυγες που θα δεχτεί κάθε χώρα της ΕΕ από την Ιταλία…



-------------

Το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων προς την Ευρώπη

Αυτές είναι οι 8 κύριες διαδρομές που ακολουθούν, σύμφωνα με τη Frontex.

Τις κυριότερες διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισε και κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

Διαδρομή 1: Από την Σενεγάλη της Δυτικής Αφρικής και την Μαυριτανία στα Κανάρια Νησιά. Επιλέγεται από Μαροκινούς και Σενεγαλέζους, καθώς και πολίτες του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μαλί.

Διαδρομή 2: Δυτική Μεσόγειος — από την Βόρεια Αφρική στην Ιβηρική χερσόνησο μέσα από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια. Η διαδρομή κυρίως επιλέγεται από Αλγερινούς και Μαροκινούς, με κύριους προορισμούς την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Διαδρομή 3: Κεντρική Μεσόγειος — από την Λιβύη στην Ιταλία και τη Μάλτα. Η διαδρομή επιλέγεται κυρίως από τους πρόσφυγες από τις χώρες από το Κέρας της Αφρικής (βορειοανατολική Αφρική) και τη Δυτική Αφρική.

Διαδρομή 4: Απουλία και Καλαβρία — η διαδρομή αυτή αποτελεί επιλογή των προσφύγων από την Τουρκία και την Αίγυπτο και επίσης περιλαμβάνει ροές προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που πραγματοποιούν αυτή την διαδρομή εισέρχονται στην ζώνη Σένγκεν, περνώντας τα χερσαία σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας.

Διαδρομή 5: Μια κυκλική διαδρομή από την Αλβανία στην Ελλάδα. Η μετανάστευση σε όλη την συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ροές παράτυπων προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Διαδρομή 6: Δυτικά Βαλκάνια — αυτή η διαδρομή μπορεί να κατανεμηθεί σε δύο προσφυγικές ροές. Η βασική είναι από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ανάμεσα τους η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η ΠΓΔΜ. Η δεύτερη είναι μια συνέχεια άλλων διαδρομών που αναφέρθηκαν παραπάνω, μέσω των οποίων τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αρχικά διασχίστηκαν μέσω στεριάς ή δια θαλάσσης από την Τουρκία είτε προς την Βουλγαρία είτε προς την Ελλάδα, όπου έπειτα από τις οποίες οι πρόσφυγες ταξίδεψαν στην Ουγγαρία μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η διαδρομή επιλέγεται κυρίως από πολίτες του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Αλγερίας και από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Διαδρομή 7: Ανατολική Μεσόγειος — από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων που πραγματοποιούν αυτή τη διαδρομή προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

Διαδρομή 8: Από τα χερσαία σύνορα Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με την Frontex, πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στα σύνορα της ΕΕ από την αρχή του 2015, ενώ 156.000 εισήλθαν στην ΕΕ τον Αύγουστο. Το 2014 συνολικά περίπου 280.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) οι αιτήσεις παροχής ασύλου σε χώρες της ΕΕ ανέρχονται σε 185.000 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ πάνω από 210.000 ανέρχονται κατά το δεύτερο τρίμηνα του 2015.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο αριθμός μεταναστών χωρίς έγγραφα που εισήλθαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την αρχή του 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 481.612.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση με 351.088 και 127.605 μετανάστες να έχουν φθάσει αντίστοιχα στο έδαφός τους. Η έκθεση επίσης αναφέρει πως τουλάχιστον 2.872 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην Μεσόγειο προσπαθώντας να κάνουν τον διάπλου της Μεσογείου και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015.

-------------

Την κοινή ευθύνη διαφύλαξης των εξωτερικών της συνόρων αρχίζει να συζητά η Ευρώπη

Αναφορές για ενιαία πολιτική ελέγχου- Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για συνεργασία με την Τουρκία.

Το στίγμα του βηματισμού που αναζητεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που εκτυλίσσεται στην καρδιά της δόθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει πως είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα και πως «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία».

Στη Σύνοδο άνοιξε η συζήτηση και για την κατάρτιση ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, ένα ευαίσθητο, όπως σημείωσε ο κ. Τουσκ, θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και «για το λόγο αυτό οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με προσοχή».

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν με 1 δισεκατομμύριο ευρώ οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. «Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει. Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αρχικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή ενώ αποφασίστηκε να δοθεί και χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν επίσης και σε ενίσχυση της FRONTEX, EASO και Europol, με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη.

Κέντρα καταγραφής έως το τέλος Νοεμβρίου

Στη Σύνοδο τονίστηκε πως τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

Χωρίς την σωστή λειτουργία των hotspots δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης των περίπου 50.000 προσφύγων που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Σε αντίθεση με την Ιταλία, που τα hotspot είναι έτοιμα για λειτουργία, στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και δίνουν τεχνική βοήθεια για την συγκρότηση τους.

Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας κέντρων καταγραφής των προσφύγων. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Συνεργασία με την Τουρκία

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στην ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να ενισχύσουν την συνεργασία με την ΕΕ ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν από κοινού τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Τσίπρας: Επιτέλους η Ευρώπη συνειδητοποίησε πως το θέμα είναι ευρωπαϊκό

Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την σημερινή Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε 7 ώρες και είχε θέμα το μεταναστευτικό, ενώ διευκρίνισε πως έστω κι αργά η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί πως οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές είναι θέμα ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή λύση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς και η οικονομική ενίσχυση των μελών κρατών που αποτελούν χώρες υποδοχής λόγω γεωγραφικής θέση μεγάλου αριθμού μεταναστών.

«Επιτέλους η Ευρώπη συνειδητοποίησε, έστω και αργά, πως οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές είναι θέμα ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή λύση, πως η κάθε χώρα δεν μπορεί να προασπίσει ξεχωριστά τα σύνορά της, καθώς κι ότι στο επίκεντρο πρέπει πρώτα να είναι ο άνθρωπος και μετά η οικονομία. Με την απόφασή της επιβεβαιώθηκε το χθεσινό βήμα για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων αλλά και την οικονομική ενίσχυση των κέντρων υποδοχής , μέχρι τέλος Νοεμβρίου ώστε να μην μετατραπούν χώρες σαν τη δική μας σε αποθήκες ψυχών.

Αν και υπήρξαν διαφορετικές φωνές, όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, πέραν της μετεγκατάσταση συμφωνήθηκε και η ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας συζητήθηκε πως «πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν οι προθέσεις για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Πρέπει να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος ένας υγρός τάφος των ψυχών που ψάχνουν να βρουν μια ζωή στην Ευρώπη».

«Θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση ένα θετικό βήμα που όμως χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά ώστε να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον».

Ορμπάν: Να μας επιτρέψει η Ελλάδα να φυλάξουμε τα σύνορά της

Προσερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου ο Ούγγρος πρωθυπουργός- που έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής για τις ρατσιστικές του δηλώσεις και την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων στα εδάφη της Ουγγαρίας- δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της, και να δεν μπορεί, τότε να επιτρέψει στα άλλα κράτη να το κάνουν.

«Πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορά της Ελλάδας», δήλωσε ο Β. Όρμπαν.

-------------

Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και η Ειρηνική Συνύπαρξη» θα συζητηθούν στην Αθήνα από 18 έως 20 Οκτωβρίου.

Με στόχο την έναρξη ενός περιεκτικού και σφαιρικού διαλόγου γύρω από την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής, θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία για το μεγάλο εγχείρημα ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και έχει θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Στη διεθνή αυτή συνάντηση των Αθηνών έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Πατριάρχες και επικεφαλής Χριστιανικών Εκκλησιών στην περιοχή, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του Μουσουλμανικού Κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Η Διάσκεψη, η οποία συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, θα αποτελέσει μία ευκαιρία προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαστάσεις και οι πτυχές του κρίσιμου αυτού ζητήματος αλλά και να αναζητηθούν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι προστασίας των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κοτζιά θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ένας ουσιώδης διάλογος μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών δρώντων με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα των πανανθρώπινων αξιών της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, με βάση τις αξίες αυτές και διατηρώντας ιστορικούς και παραδοσιακά άριστους δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, επιθυμεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και τη διαμεσολάβησή της για την εξεύρεση επωφελών λύσεων στα προβλήματά που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

-------------

Ενίσχυση 1 δισ. ευρώ για Σύρους που παραμένουν στη Μέση Ανατολή

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα λειτουργούν κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Να ενισχύσουν με 1 δις ευρώ τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που εισέρχονται στα κράτη-μέλη.

Μετά το πέρας της συνόδου που διήρκεσε περίπου 7 ώρες τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσαν πως η συνάντηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα χωρίς να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των χωρών που φάνηκε να διαφωνούν εντόνως τον τελευταίο καιρό ως προς τον τρόπο διαχείρισης των προσφυγικών ροών. «Η Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου «οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει.Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ».

Κατά την διάρκεια της συνόδου μάλιστα, πέραν της απόφασης αυτής άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, ένα ευαίσθητο, όπως σημείωσε ο κ. Τουσκ, θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και που για το λόγο αυτό οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με προσοχή».

Αρχικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή ενώ αποφασίστηκε να δοθεί και χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκεί θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που λήφθηκαν.

«Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην Ε.Ε. και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Όσον αφορά την Τουρκία τόσο ο κ. Τούσκ όσο και ο Γιούνκερ ανέφεραν ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στις 5 Οκτωβρίου, ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Τέλος οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-------------

Δώδεκα τόνοι βοήθειας για τους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση της ΚΟΘ

Με μικρότερo προϋπολογισμό και περισσότερες εκδηλώσεις το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας.

Δώδεκα τόνοι βοήθειας για τους πρόσφυγες ήταν ο απολογισμός της πρώτης εκδήλωσης (Gala Maria Callas) του νέου ετήσιου προγράμματος της ΚΟΘ, την οποία παρακολούθησαν 3.500 πολίτες στις 16 Σεπτεμβρίου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 40% σε σχέση με πέρσι και με περισσότερες εκδηλώσεις η ΚΟΘ έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της άλλη μία εκδήλωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (22/10), ενώ και το προσεχές Σάββατο (26/9), στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανοιχτής Έκφρασης και Δημιουργίας ΚΟΘ Undreground θα συγκεντρώνονται είδη άμεσης ανάγκης στο Block 33.

«Ο φετινός προγραμματισμός δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τον περσινό παρότι στοίχισε 60% λιγότερο. Σε πείσμα των καιρών κάναμε ετήσιο προγραμματισμό και όχι εξάμηνο, και ενώ οι άλλοι κόβουν εκδηλώσεις εμείς προσθέτουμε» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Γιώργος Βράνος. Ο προϋπολογισμός του νέου ετήσιου προγράμματος είναι περίπου 200.000 ευρώ έναντι 358.000 που ήταν πέρσι, οι εκδηλώσεις 63 έναντι 57 και όπως επισήμανε ο κ Βράνος αυτό επιτεύχθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους καλλιτέχνες και τους προμηθευτές, χωρίς να γίνουν περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ τόνισε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών και φοιτητών που παρακολούθησαν τις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ κατά το 2013 ο αριθμός των φοιτητών ήταν 1744, πέρσι αυξήθηκε σε 3191.

Η κρίση, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είχε ως συνέπεια τη μείωση κατά 20% των εσόδων από τα εισιτήρια των εκδηλώσεων. “Καμιά φορά ο αριθμός των εισιτηρίων δεν μπορεί να συγκριθεί με το κόστος μιας εκδήλωσης το οποίο μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Χρειάζεται να προσεγγίσει το κοινό την κλασική μουσική και να πληρώνει για να την ακούσει” ανέφερε ο κ Βράνος προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό έχουν μειωθεί οι τιμές των εισιτηρίων. Στην ανάγκη εύρεση μόνιμης στέγης για την ΚΟΘ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΤΟΣ Δημήτρης Χανδράκης τονίζοντας ότι υπάρχει εκ μέρους της ΚΟΘ η διάθεση για συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το νέο πρόγραμμα της ΚΟΘ εκτός από συναυλίες περιλαμβάνει ένα διήμερο μπαρόκ, κύκλο Μπετόβεν-συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, προβολή της ταινίας βωβού κινηματογράφου Metropolis του Φριτς Λανγκ (για πρώτη φορά ολοκληρωμένη με τα δυο χαμένα κομμάτια της που βρέθηκαν στην Αργεντινή), την παράσταση μπαλέτου «Καρυοθραύστης» σε συνεργασία με την ΕΛΣ και το ΜΜΘ, πρωτοχρονιάτικο γκαλά οπερέτας, αφιέρωμα στην γενοκτονία των Ποντίων και τον πανελλήνιο διαγωνισμού φλάουτου “Νέοι Καλλιτέχνες 2016”.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο του Block 33 από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί το 5ο Φεστιβάλ Ανοιχτής Έκφρασης και Δημιουργίας ΚΟΘ Undreground στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρι ζωγραφικής, φωτογραφικό αφιέρωμα στη λογοτεχνία, εκθέσεις κεραμικών και βιβλίων, εκδηλώσεις για παιδιά και ζωντανή μουσική (τζαζ, ροκ, ρεμπέτικη, έθνικ, κλασική, παραδοσιακή, ηλεκτρονική).

-------------

ΕΕ: Οικονομική ενίσχυση για αυστηρό έλεγχο στα σύνορα.

Η ΕΕ αποφάσισε να δώσει οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να επιλύσει τις διαφωνίες στους κόλπους της. Τσίπρας: "η ΕΕ αντελήφθη ότι το προσφυγικό είναι θέμα ευρωπαϊκό".

Μετά από διαμάχη εβδομάδων οι 28 κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 7 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαφωνίες ως προς την διανομή των προσφύγων δεν επιλύθηκαν, ωστόσο «δεν έπαιξαν κανένα ρόλο», όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ.

Οικονομική στήριξη

«Πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική των ανοιχτών θυρών και παραθύρων, το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να πάρει τέλος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ . «Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν δεν πρόκειται να επιβιώσει». Πριν την έναρξη του συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους συμμετέχοντες να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες και παρανοήσεις και προειδοποίησε ότι «ενδέχεται να έρθουν στην Ευρώπη όχι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια πρόσφυγες». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή.

Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία). Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα γίνεται ταυτοποίηση και θα εξετάζονται τα αιτήματα όπου θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων. Οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που λήφθηκαν.

Τσίπρας: «θετικό βήμα»

«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων». Ως «θετικό βήμα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συζήτηση που έγινε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση», είπε. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των 160.000 αιτητών ασύλου καθώς και για την ενίσχυση των κρατών υποδοχής ώστε να κατασκευάσουν ανοικτούς ξενώνες υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαδικασία με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης και τους ανοικτούς ξενώνες υποδοχής εξασφαλίζει και τη μετεγκατάσταση όσων παίρνουν άσυλο αλλά και την επιστροφή εκείνων που το αίτημα απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη υποδοχής δεν θα γίνουν «αποθήκες ψυχών». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις τρίτες χώρες διέλευσης και ιδίως την Τουρκία «ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

-------------

Οι πρόσφυγες ταξιδεύουν αγκαλιά με τα κατοικίδια τους


Πίσω από το δράμα των προσφύγων που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους, για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, κρύβονται πολλές συγκινητικές ιστορίες. Εκατοντάδες πρόσφυγες λοιπόν αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως αυτή είναι μία επιλογή που θα δυσκολέψει το επικίνδυνο ταξίδι τους. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς αυτά.

Δείτε το βίντεο από το Mega



-------------

Η έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για τους μετανάστες


O πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια ηχηρή έκκληση προς τους Αμερικανούς επισκόπους προκειμένου να υποδεχθούν «χωρίς φόβο» τους μετανάστες, ενώ τόνισε ότι η μετανάστευση «πλουτίζει την Αμερική» σε μια νέα τοποθέτηση επί ενός θέματος που διχάζει τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον καθεδρικό ναό St. Matthew, ο ποντίφικας χαιρέτισε το έργο της Εκκλησίας προς τους μετανάστες περιλαμβανομένων των Ισπανόφωνων, που αντιπροσωπεύουν το 40% σχεδόν της Αμερικανών καθολικών.

Το μήνυμά του θα μπορούσε να εισακουστεί έως την Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση.

«Κανένα αμερικανικός θεσμός δεν κάνει τόσα για τους μετανάστες όσα οι χριστιανικές μας κοινότητες» τόνισε ο ίδιος.

Ως «ιερέας που προέρχομαι από το Νότο», «νιώθω την ανάγκη να σας ενθαρρύνω», συνέχισε.

«Υπερασπίζομαι σχεδόν τη δική μου περίπτωση» υπογράμμισε ο ποντίφικας, γιος Ιταλών μεταναστών που έφθασαν στην Αργεντινή τη δεκαετία 1920 - 1930.

«Ενδεχομένως να αποτελεί για εσάς πρόκληση η πολυπολιτισμικότητα των μεταναστών (...). Να τους υποδέχεστε χωρίς φόβο. Είμαι σίγουρος ότι, για μια ακόμη φορά, αυτοί οι άνθρωποι θα πλουτίσουν την Αμερική και την Εκκλησία της» τόνισε.

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο προέτρεψε επιπλέον τους Αμερικανούς επισκόπους να παραμείνουν ενωμένοι μεταξύ τους και με τη Ρώμη καθώς «η Εκκλησία (...) δε μπορεί να κατακερματίζεται, να αποτελεί αντικείμενο διαμαχών».

Επίσης ζήτησε από τους επισκόπους να προωθούν «το διάλογο» με τους πιστούς, ενώ κάλεσε την εύπορη ηγεσία της Εκκλησίας των ΗΠΑ να επιδεικνύει ταπεινότητα προκειμένου ο θεσμός αυτός «να είναι ένας οίκος ταπεινός που θα προσελκύει τους ανθρώπους χάρη στην ζεστασιά της αγάπης» που εκπέμπει.

-------------

Το τραγούδι της Σακίρα για τον μικρό Αϊλάν


"Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη σπαρακτική εικόνα του άψυχου Αϊλάν στις ακτές της Τουρκίας" δήλωσε η Σακίρα στη συνέντευξη που έδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ως πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO.

H Κολομβιανή ποπ σταρ αφιέρωσε μάλιστα στον μικρό Αϊλάν το θρυλικό "Imagine" του Τζον Λένον.

Δείτε το βίντεο του Star



-------------

Ακόμη 1,7 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες πρότεινε η Κομισιόν

Απόφαση πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ροή των προσφύγων, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι αυξάνουν σε 9,2 δισ. ευρώ για δύο χρόνια τα χρήματα που έχει αποδεσμεύσει η ΕΕ, διευκρίνισε η επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

-------------

Συγκέντρωση τροφίμων στο Ηράκλειο για τους πρόσφυγες

Τα προϊόντα θα αποσταλούν στη Μυτιλήνη.

Είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα συνεχίζει να συγκεντρώνει η Δημοτική Κοινότητα Βασιλειών και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Ηρακλείου με την βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου σε χώρο της δημοτικής κοινότητας προκειμένου να αποσταλούν στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί.

Σύμφωνα με το δήμο Ηρακλείου τη μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης έχει παραλάβει μέχρι τώρα η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών Χρυσούλα Κωστάκη, η οποία σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, κίνησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να αποσταλούν τα συγκεντρωμένα είδη στη Μυτιλήνη την ερχόμενη εβδομάδα.

-------------

Η ActionAid στηρίζει τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Δημιουργία κέντρων ημέρας και συγκρότηση ομάδων πληροφόρησης.

Πρόγραμμα υποστήριξης των προσφύγων στη Λέσβο ξεκινάει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ActionAid.

Το ελληνικό γραφείο της ActionAid συνεργάζεται με τη διεθνή ομάδα άμεσης δράσης IHART (International Humanitarian Action and Resilience Team) της ActionAid International, που έχει μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως οι σεισμοί στο Νεπάλ και την Αϊτή, ο λιμός στην Ανατολική Αφρική και οι πλημμύρες στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Η υποστήριξη προσφύγων στη Λέσβο θα επικεντρωθεί:

- στη δημιουργία ομάδων πληροφόρησης στα σημεία όπου καταγράφονται οι πρόσφυγες που θα στελεχώνονται από ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα τους (αραβικά, φαρσί, παστούν) παρέχοντας καθοδήγηση και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα μια ομάδα θα μετακινείται για να εντοπίζει ανθρώπους που μόλις έφτασαν στο νησί. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί πολύγλωσσο υλικό (αφίσες και φυλλάδια) με χρήσιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες.

- στη στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, δηλαδή εγκύων γυναικών, μικρών παιδιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών και τραυματιών με παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

- στη δημιουργία δύο κέντρων ημέρας για γυναίκες και παιδιά, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να θηλάζουν, να αλλάζουν, να συζητούν με ασφάλεια

Η ActionAid κάνει έκκληση για υποστήριξη του προγράμματός της με δωρεές στην ιστοσελίδα actionaid.gr/prosfyges-lesvos

-------------

Καταφύγιο προσφύγων το Τάε Κβο Ντο και το Σαββατοκύριακο

Κακές καιρικές συνθήκες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Καταφύγιο μέχρι και το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να βρίσκουν οι πρόσφυγες στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, το γήπεδο θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες να φύγουν από το χώρο, ωστόσο η εκ νέου επιδείνωση του καιρού που, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ξεκινήσει από απόψε, αναμένεται να οδηγήσει πλήθος ανθρώπων από τις πλατείες και πάλι στο γήπεδο.

Στο μεταξύ το υπουργείο προχωράει τις διαδικασίες για δημιουργία νέου ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική στα πρότυπα του Ελαιώνα.

-------------

Εθελοντές ράβουν μάρσιπους για να κουβαλούν οι πρόσφυγες τα μωρά τους

Μια κίνηση αγάπης για να μην αποχωρίζονται οι γονείς τα παιδιά τους.

Έβλεπαν τους πρόσφυγες να κουβαλούν με δυσκολία, στο κουραστικό ταξίδι, τα μικρά παιδιά τους και αποφάσισαν να τους διευκολύνουν ράβοντας και μοιράζοντας ειδικούς μάρσιπους!

Μια μικρή πολυπολιτισμική ομάδα κοριτσιών από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, αποφάσισε να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους γονείς μικρών παιδιών φτιάχνοντας μάρισπους, προκειμένου να κουβαλούν με μεγαλύτερη ευκολία τα παιδιά τους και να μην κουράζονται ή να πληγώνουν τα ποδαράκια τους.

Εθελόντρια σε πρόγραμμα της Ενωμένης Κοινωνίας των Βαλκανίων, η 29χρονη Φραντζέσκα από την Ιταλία, μετέβη μαζί με την ομάδα Refugee Solidarity Movement Thessaloniki στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης και αντικρίζοντας τα εκατοντάδες μωρά και μικρά παιδιά, διαπίστωσε τη συγκεκριμένη ανάγκη και αποφάσισε να κινητοποιηθεί.

Με τη συνδρομή της μητέρας μιας Ελληνίδας φίλης της, που είναι μοδίστρα, βρήκαν τα ειδικά πατρόν και έραψαν τους πρώτους μάρσιπους που μοίρασαν σε πρόσφυγες, πατέρες και μητέρες με παιδιά.

«Κάποιοι δεν ήξεραν πώς να τα χρησιμοποιήσουν αλλά μόλις τους δείξαμε, τα χρησιμοποίησαν με χαρά» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 29χρονη. Στο ατελιέ που λειτουργεί στο κτίριο της κοινοτικής οργάνωσης «Οικόπολις» και τους παραχωρήθηκε από την οργάνωση «Naomi», μαζεύτηκε χθες το βράδυ μια ομάδα εθελοντριών με σκοπό να ράψουν ακόμη περισσότερους μάρσιπους και να οργανώσουν καλύτερα την δράση τους.

Αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα υφάσματα και με την συνδρομή της γερμανίδας φοιτήτριας Μαλίνα, η οποία γνωρίζει να ράβει, ξεκίνησαν το έργο τους.

«Πειραματιστήκαμε στην αρχή με υφάσματα και καταλήξαμε στην επιλογή ενός ελαστικού υφάσματος, το οποίο μπορεί να "κρατάει" με ασφάλεια τα παιδιά» ανέφερε η Φραντζέσκα. Στην παρέα τους για να βοηθήσει στο έργο τους, βρέθηκε και η Σόνια Σαββουλίδου η οποία μάλιστα εργάζεται ως πατρονίστ.

«Λόγω της δουλειάς μου, συνεργάζομαι με βιοτεχνίες και εφόσον καταλήξουμε σε συγκεκριμένο είδος υφάσματος, μπορώ να τους ζητήσω, αν θέλουν, να προσφέρουν τα υφάσματα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρότεινε, μάλιστα, στις νεαρές εθελόντριες να ράψουν μάρσιπους σε δύο μεγέθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν και πιο εύσωμοι γονείς.«Αν γίνει σωστή οργάνωση, μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάχνουμε μέχρι 40 μάρσιπους, δεν είναι κάτι δύσκολο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό τους και η νεαρή Έστερ άρτι αφιχθείσα από τη Γαλλία για να παρακολουθήσει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας στις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και η οποία ενδιαφέρθηκε αμέσως για την δράση. Όπως και η 21χρονη Κριστίνα, που ήρθε 2 χρονών στην Ελλάδα από την Αλβανία και εντάχθηκε στην ομάδα για να κάνει ότι μπορεί, κι ας μην ξέρει ακόμα να ράβει.

Προς το παρόν, η ομάδα που βρίσκεται στα σπάργανα, απευθύνει έκκληση για περισσότερα χέρια βοήθειας στο εγχείρημά τους και για δωρεές χρημάτων ή υφασμάτων προκειμένου ακόμη περισσότερα παιδάκια να κάνουν το ταξίδι της προσφυγιάς, προστατευμένα στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά τους.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εθελοντική ομάδα μέσω της σελίδας τους στο facebook «Hand-made Baby carriers for Refugees in Eidomeni».

-------------

Βάζει μπρος τις μηχανές η Υπηρεσία Ασύλου

Ανάγκη για υπαλλήλους και γραφεία στην Αττική.

Σε οργανωτικό σχεδιασμό προχωρά η Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το σχέδιο της μετεγκατάστασης αφορά σε περίπου 66.000 άτομα που θα μετακινηθούν από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ σε βάθος διετίας, και απαιτεί αυξημένη ετοιμότητα από την Υπηρεσία Ασύλου, που θα αναλάβει το «βάρος» της υλοποίησής του.

«Από πλευράς της Υπηρεσίας μας έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός, ωστόσο επειδή εκκρεμούν ακόμη αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τα άλλα κράτη-μέλη, ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Υπηρεσίας Ασύλου, θα χρειαστούν πάνω από 120 νέοι υπάλληλοι-χειριστές (ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, πολιτικών, οικονομικών σπουδών), καθώς και γραφεία στην Αττική και ίσως σε ορισμένα νησιά. Επίσης, θα είναι απαραίτητα ο επιπλέον υλικοτεχνικός εξοπλισμός, η επαρκής διερμηνεία και η παραγωγή πληροφοριακού υλικού, που θα εξηγεί στους ενδιαφερόμενους τι σημαίνει για τους ίδιους η μετεγκατάσταση. «Θα χρειαστούμε την υποστήριξη όχι μόνο της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των τοπικών αρχών και σκοπός είναι να μετεγκαθίστανται οι αιτούντες το ταχύτερο δυνατό», επισημαίνει η κ. Σταυροπούλου.

Όπως προσθέτει το σχέδιο της μετεγκατάστασης ναι μεν απαλλάσσει την Υπηρεσία από την υποχρέωση να διεξάγει όλη τη διαδικασία ασύλου, ωστόσο θα περιλαμβάνει μια σειρά απαιτητικών ενεργειών, όπως σύντομη συνέντευξη με τον αιτούντα και διερεύνηση του ποια είναι η καταλληλότερη χώρα για να εγκατασταθεί, με βάση ορισμένα κριτήρια σχετικά με το αν ο αιτών έχει κάποια σύνδεση με συγκεκριμένη χώρα (π.χ. αν μιλάει τη γλώσσα, σπούδαζε ή εργαζόταν εκεί ή ζει μέλος της οικογένειάς του). Επίσης, θα απαιτηθούν συνεννοήσεις με το κράτος-μέλος που θα δεχθεί τον αιτούντα, κάτι που όπως παρατηρεί η κ. Σταυροπούλου «είναι μια σχετικά γραφειοκρατική διαδικασία». «Απαιτείται η αποδοχή από το άλλο κράτος-μέλος που καταρχήν είναι αυτόματη και αυτονόητη, αλλά θα δούμε και στην πράξη πώς θα τρέξουν όλα αυτά και πόσο γρήγορα θα ανταποκρίνονται τα άλλα κράτη-μέλη», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο κόστος της μετεγκατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την κάλυψη εξόδων ύψους 500 ευρώ ανά άτομο, που αντιστοιχούν στα έξοδα μεταφοράς. Ωστόσο, όπως τονίζει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, θα χρειαστεί να καλυφθεί και το κόστος όλων των παραπάνω διαδικασιών, που υπολογίζεται σε 300-350 ευρώ ανά αιτούντα.

Ερωτηματικό παραμένει ποιος φορέας θα αναλάβει τη μεταφορά των προς μετεγκατάσταση ατόμων στις άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η κ. Σταυροπούλου, γίνονται συζητήσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να αναλάβει το σκέλος αυτό, καθώς έχει σημαντική εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος επιστροφών.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ, η κ. Σταυροπούλου χαρακτηρίζει το σχέδιο της μετεγκατάστασης «τολμηρό και προοδευτικό», αλλά διαπιστώνει «μεγάλη διάσταση απόψεων στην Ευρώπη». «Το νέο σχέδιο είναι πολύ καλό. Το θέλουμε, το θέλαμε, ήταν ανέκαθεν στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας, αλλά βέβαια θα απαιτήσει τριπλασιασμό του προσωπικού, των πόρων. Υπάρχει όμως μεγάλη διάσταση απόψεων στην Ευρώπη. Στόχος είναι να πεισθούν οι κυβερνήσεις, οι αιτούντες και οι κοινωνίες ότι είναι απείρως προτιμότερη η εύτακτη μετακίνησή τους από τις χώρες πρώτης εισόδου από την παρούσα άτακτη μετακίνηση και έτσι να ενισχυθεί η συνεργασία τους στον τομέα της αλληλεγγύης», παρατηρεί.

Μείωση των αιτήσεων ασύλου

Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μείωση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Ασύλου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 2015 υποβλήθηκαν 200 αιτήσεις λιγότερες σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν οι αιτήσεις ανήλθαν σε 1.250.

«Για εμάς αυτό ήταν πολύ σημαντική ένδειξη, καθώς είχαμε αυξητική τάση μέχρι τότε. Ήταν περίεργο, γιατί από τη μια αυξάνονται οι πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ελλάδα και από την άλλη μειώνονται τα αιτήματα για προστασία», λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου και αποδίδει τη μείωση στην αγωνία των προσφύγων να περάσουν από την Ουγγαρία πριν κλείσει τα σύνορά της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Ουγγαρία και άλλες χώρες επιμείνουν στη σκληρή στάση των κλειστών συνόρων, η κ. Σταυροπούλου εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

«Θα έχουμε όμως και πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θα παραμένουν περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και θα προσπαθούν να βρουν άλλο τρόπο να φύγουν. Και σιγά-σιγά θα δούμε ότι ανοίγουν δρόμοι μέσω Αλβανίας, μέσω Βουλγαρίας, θα ενισχυθούν πάλι οι προσπάθειες να φύγει ο κόσμος με πλοία προς την Ιταλία... Και για μένα αυτό που είναι το πιο δυσάρεστο είναι ότι θα έχουμε περισσότερους ανθρώπους εδώ που θα νιώθουν εγκλωβισμένοι, που θα τους τελειώνουν τα χρήματα και δεν θα μπορούν να προχωρήσουν το ταξίδι τους, που θα πρέπει να τους εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούν να πάνε στη Γερμανία, ενώ πριν από δύο εβδομάδες οι φίλοι τους έφτασαν μια χαρά. Και δεν θα είναι εδώ ούτε οι Ούγγροι ούτε οι Γερμανοί να το εξηγήσουν. Θα είμαστε εμείς η πρώτη γραμμή», συμπληρώνει.

Η Υπηρεσία έχει κάνει έκτακτο σχεδιασμό στην περίπτωση που λόγω της πολιτικής ανάσχεσης υπάρξει αύξηση αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα. Ήδη έχει προχωρήσει σε συντόμευση των διαδικασιών της, όπως μείωση των ερωτήσεων της καταγραφής.

-------------

Θάνατος ανήλικου μετανάστη στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης

Παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων.

Ένας ανήλικος μετανάστης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί, ανακοίνωσε σήμερα η νομαρχία του Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

«Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) στο σημείο της σήραγγας της Μάγχης, ένας μετανάστες παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας. «Κατά την άφιξή τους τα συνεργεία διάσωσης διαπίστωσαν ότι ένας αφρικανός μετανάστης, πιθανόν από το Σουδάν ή την Ερυθραία, ήταν νεκρός. Διεξάγεται έρευνα».

«Ο συρμός κάνει μία στροφή βγαίνοντας από τη σήραγγα και εκεί συνέβη αυτό», στη διαδρομή από τη Βρετανία στη Γαλλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Eurotunnel. Το δυστύχημα δεν επηρέασε την κυκλοφορία, σε αντίθεση με δυστυχήματα που έχουν συμβεί στο εσωτερικό της σήραγγας. Το Eurotunnel «εκφράζει τη λύπη του για το τραγικό συμβάν, το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης διέλευσης της Μάγχης ενέχει μεγάλους κινδύνους».

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ένας σύρος μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στη σήραγγα της Μάγχης.

Σύμφωνα με απολογισμό της νομαρχίας, σχεδόν 3.000 μετανάστες, κυρίως από την Ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια του Καλαί ελπίζοντας να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν «Ελ Ντοράντο». Υπολογίζοντας τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που διαμένουν σε καταυλισμό στο Γκραντ Σιντ, περίπου 40 χλμ. από το Καλαί, σχεδόν 4.000 μετανάστες βρίσκονται στην περιοχή.

Στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον όμιλο Eurotunnel, έως και 2.000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν μέσα σε μια νύχτα στη σήραγγα της Μάγχης. Μεγάλες εργασίες πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, κυρίως με την τοποθέτηση φραγμάτων κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και στον παρακαμπτήριο δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι του Καλαί, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη περιοχή αυτή (μεταξύ 100 και 200 κάθε νύχτα γύρω στα μέσα Αυγούστου) και οι παράνομες διελεύσεις μέσω των φορτηγών στα οποία κρύβονται.

Την Τρίτη, ομάδα 100 έως 200 μεταναστών οπλισμένων με ρόπαλα για να αναγκάσουν τα φορτηγά να σταματήσουν προκειμένου να κρυφτούν σε αυτά, εισέβαλαν στον παρακαμπτήριο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι του Καλαί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο αριθμός αυτός φαντάζει μεγάλος καθώς ομάδες με 40 έως 50 μετανάστες βρίσκονται συνήθως στο σημείο αυτό.

-------------

Η Κροατία απαγόρευσε την είσοδο σε οχήματα από τη Σερβία

Εντείνεται η αντιπαράθεση για τη ροή προσφύγων μέσω των κοινών συνόρων.

Η Κροατία απαγόρευσε σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να εισέλθουν στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα η κροατική συνοριακή αστυνομία μετά την απαγόρευση από τη Σερβία της κυκλοφορίας φορτηγών από την Κροατία, ενώ επιτείνεται η αντιπαράθεση για τη μεγάλη ροή προσφύγων δια μέσου των κοινών συνόρων τους.

«Οι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων και αυτοκινήτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας δεν μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Μπαγιάκοβο, το κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ των δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οσόγιτς δήλωσε πριν από λίγο ότι η απαγόρευση εισόδου δεν ισχύει για τους πολίτες, αλλά για τα οχήματα, σε αντίποινα για το σερβικό εμπάργκο επί των κροατικών αγαθών.

Η σερβική τηλεόραση έδειξε την κροατική αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο σε σέρβους πολίτες τη νύκτα, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα οχήματα.

Η Σερβία απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών και αγαθών από την Κροατία αργά χθες, επιδεινώνοντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την ανατροπή του ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.

Το Βελιγράδι επέβαλε εμπάργκο σε αντίποινα για τους συνοριακούς περιορισμούς που αποφάσισε η Κροατία, κράτος μέλος της ΕΕ, και πλήττει τον γείτονά του από ανατολάς, γιατί προωθεί τα κύματα των μεταναστών οι οποίοι φθάνουν μέσω των Βαλκανίων στα κοινά τους σύνορα.

Το Ζάγκρεμπ είχε απαγορεύσει σε όλα τα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα την είσοδο στη χώρα από τη Σερβία και έκλεισε επτά από τα οκτώ οδικά συνοριακά περάσματα, λέγοντας ότι η Σερβία θα πρέπει να κατευθύνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

«Λυπάμαι γι’ αυτό. Είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε τα σύνορα σήμερα, ωστόσο τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά την απαγόρευση που επέβαλε η Σερβία. «Δεν θα έχουμε ούτε πόλεμο, ούτε βία, όλα θα ηρεμήσουν, αλλά αυτό δεν συνιστά φυσιολογική συμπεριφορά (από τη Σερβία)», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στην τηλεόραση από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Περισσότεροι από 40.000 μετανάστες, πολλοί μεταξύ αυτών πρόσφυγες από τη Συρία, έχουν εισέλθει στην Κροατία από τη Σερβία από την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, όταν η Ουγγαρία, γειτονική χώρα και των δύο χωρών στα βόρεια σύνορά τους, απαγόρευσε την είσοδο των προσφύγων στην ΕΕ σφραγίζοντας τα νότια σύνορά της με τη Σερβία.

Η Σερβία μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες κατευθείαν στο κροατικά σύνορα, μετά την είσοδό τους στη Σερβία από την ΠΓΔΜ.

Η Κροατία στέλνει τους μετανάστες βόρεια, κατά μήκος των συνόρων της με την Ουγγαρία, η οποία με τη σειρά της τους στέλνει στην Αυστρία. Ωστόσο το Ζάγκρεμπ τονίζει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων και θέλει η Σερβία να προωθεί μερικούς από τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Παράλληλα σήμερα η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμός ρεκόρ 10.046 μεταναστών εισήλθε στην Ουγγαρία χθες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την Κροατία. Ο αριθμός αυτός καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 9.380 εισόδων στη χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, παραμονή του κλεισίματος από τη Βουδαπέστη των συνόρων με τη Σερβία, μέσω των οποίων περνούσε τότε η πλειοψηφία των προσφύγων. Στους 10.046 μετανάστες που απογράφηκαν χθες, 9.939 έφθασαν από την Κροατία.

-------------

Ανθεί η μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων

Η πλειονότητα των προσφύγων που τα κατέχουν είναι όντως Σύροι.

Μια μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων που ανθεί είχε ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι αιτήσεις των σύρων προσφύγων για την παροχή ασύλου στην Ευρώπη γίνονται πιο εύκολα δεκτές. Οι πλαστογράφοι να εργάζονται γρήγορα και εκπληρώνουν και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες περνούν στην ΕΕ με πλαστά συριακά διαβατήρια και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητά τους είναι όντως Σύροι. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Frontex Εύα Μόνκιουρ στο περιοδικό Der Spiegel, περισσότεροι από το 80% των προσφύγων στους οποίους εντοπίζονται πλαστά συριακά διαβατήρια κατάγονται πραγματικά από τη Συρία.

«Προέρχονται από την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα», σχολίασε η Μόνκιουρ. «Προφανώς πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βιαστικά. Κάποιοι δεν είχαν ποτέ διαβατήριο», πρόσθεσε.

Εξάλλου πλέον είναι πολύ δύσκολο να βγάλει ένας Σύρος διαβατήριο με νόμιμο τρόπο και γι’ αυτό καταφεύγουν στα πλαστά.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες που εντοπίζονται με πλαστά συριακά διαβατήρια είναι Ιρακινοί ή Παλαιστίνιοι και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) δεν δυσκολεύεται να ξεχωρίσει κυρίως από τη διάλεκτο των αραβικών που μιλούν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex, εντοπίστηκαν 170 πλαστά συριακά διαβατήρια, την ώρα που ολόκληρο το 2014 είχαν εντοπιστεί 252.

Ο λόγος για αυτή την αύξηση είναι ότι οι αιτούντες άσυλο που κατάγονται από τη Συρία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή τους στην ΕΕ. Το 2014 το ποσοστό τους είχε φτάσει το 95%. Αυτό το γεγονός καθιστά τα συριακά διαβατήρια περιζήτητα και οδηγεί στην άνθηση της μαύρης αγοράς.

Ο αριθμός των πλαστών διαβατηρίων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς, όπως επισημαίνει η Frontex, πέρυσι αναφέρθηκαν 3.800 κλοπές μη τυπωμένων συριακών διαβατηρίων.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μαύρη αγορά πλαστών συριακών διαβατηρίων στην Τουρκία», σημείωσε η Frontex. «Είναι όμως δύσκολο να εκτιμήσουμε το εύρος του φαινομένου αυτού».

Σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, το κόστος των πλαστών εγγράφων διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και την προοριζόμενη χρήση τους, όμως η Μόνκιουρ δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος των πλαστών συριακών διαβατηρίων ανέρχεται «σε πολλές χιλιάδες ευρώ».

-------------

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Σερβίας και Κροατίας

Απαγόρευσε την εισαγωγή κροατικών προϊόντων το Βελιγράδι.

Αντίμετρα της Σερβίας στην απόφαση της Κροατίας να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη χώρα για τη μεταφορά εμπορευμάτων τέθηκαν σε ισχύ από χθες τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Η Σερβία «απάντησε» με απαγόρευση εισαγωγών κροατικών προϊόντων.

Από τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο, στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι το Ζάγκρεμπ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Βελιγραδίου να επιτρέψει την διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν είμαστε ευτυχείς, αλλά είναι μέτρα, με τα οποία προστατεύουμε το κράτος μας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, λίγο μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η κυβέρνηση της Σερβίας στην Κροατία για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των συνοριακών διαβάσεων.

Η Κροατία, λόγω του μαζικού κύματος προσφύγων που εισέρχεται στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία και τα μεσάνυχτα της Κυριακής απαγόρευσε την διέλευση φορτηγών από την τελευταία ανοιχτή διάβαση, τη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας διευκρίνισε ότι η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα αφορά την είσοδο φορτηγών και κάθε είδους μεταφορικού μέσου που είναι ταξινομημένο στην Κροατία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και το οποίο μεταφέρει προϊόντα που παράγονται στην Κροατία.

Αυτό αφορά και τις νταλίκες και τις αμαξοστοιχίες και οποιοδήποτε άλλο όχημα σε οποιαδήποτε διάβαση, ακόμη κι αν το οδηγεί υπήκοος τρίτης χώρας, σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η Κροατία δεν εκπλήρωσε τα αιτήματα και ότι με την οικονομική επίθεση επιφέρει ζημία στους επιχειρηματίες των δύο χωρών και έτσι η Σερβία αναγκάστηκε να εισάγει αντίμετρα.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι η Κροατία, αν και είχε προγραμματιστεί να το κάνει, δεν θα ανοίξει τη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο, επειδή η Σερβία επέβαλε αντίμετρα.

«Όχι, δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Το σχέδιό μου ήταν να ανοίξουν τα σύνορα αύριο, ωστόσο, τώρα πρέπει να αντιδράσουμε (στα αντίμετρα της Σερβίας)», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις Σερβίας-Κροατίας ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο κ. Μιλάνοβιτς απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη Σερβία.

-------------

Χείρα βοηθείας από το δήμο Αριστοτέλη στους πρόσφυγες

Πού βρίσκονται τα σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο δήμος Αριστοτέλη συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και καλεί τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν όσα μπορούν.

Τα είδη που χρειάζονται είναι:

• Νερά ατομικά, χυμούς ατομικούς, γάλα μακράς διάρκειας
• Κονσέρβες, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, παστέλια, φρούτα
• Βρεφικές κρέμες, φρουτόκρεμες, βρεφικό γάλα σε σκόνη, πάμπερς, μωρομάντηλα, μάρσιπο
• Σερβιέτες, χαρτιά υγείας, σαπούνια ατομικά, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες
• Παιδικά παπούτσια, παιδικές αντιβιώσεις, κρέμες για συγκάματα, γάζες, βιταμίνες, ταλκ
• Αδιάβροχα, παπούτσια κλειστά,
• Κλινοσκεπάσματα, sleeping bags, σκηνές, τέντες
• Είδη δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (μαρκαδόροι, χαρτόνια, κηρομπογιές, πλαστελίνες κ.α.)
• Παιχνίδια: κούκλες, λούτρινα κ.α. παιχνίδια που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν.

Σημεία συγκέντρωσης
Οι δημότες μπορούν να προσκομίζουν τα προσφερόμενα είδη, από Δευτέρα έως Παρασκευή και μεταξύ των ωρών 08.00-14.00 στα τρία σημεία συγκέντρωσης που έχουν συσταθεί στην έδρα κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα:

Δημοτική Ενότητα Σταγείρων-Ακάνθου
Δημαρχείο Ιερισσού
Αρμόδια Υπάλληλος: Βιργινία Ραμπότα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23773 50064

Δημοτική Ενότητα Παναγίας
Δημοτικό Κατάστημα Μεγάλης Παναγίας
Αρμόδια Υπάλληλος: Ελένη Τσούλου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23723 50200

Δημοτική Ενότητα Αρναίας
Δημοτικό Κατάστημα Αρναίας
Αρμόδια Υπάλληλος: Νούλα Χαριστού
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 23723 50121, 23723 50130

-------------

Συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σλοβενία τοποθετούν οι ουγγρικές αρχές

Αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο η κυβέρνηση της χώρας.

Οι ουγγρικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα να τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν το ίδιο στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, ανέφεραν τα επίσημα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.

Η πληροφορία αυτή, που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, μεταδόθηκε από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης Μ1 και του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙ1.

Στο τρίλεπτο ρεπορτάζ της η τηλεόραση έδειξε τρεις σειρές συρματοπλεγμάτων στα σύνορα, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ70 που διασχίζει τα σύνορα στη Λεντάβα. Στο σημείο υπήρχαν επίσης σιδερένιες, φορητές πύλες, από αυτές που χρησιμοποιούνται για να κλείνουν οι δρόμοι.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Μπόστιαν Σέφιτς, επιβεβαίωσε στο κοινοβούλιο σήμερα ότι «παρατηρήθηκε δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουγγαρία, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας» διευκρινίζοντας ότι μεταφέρθηκαν στην περιοχή «σύρματα και άλλα υλικά».

«Ωστόσο η Σλοβενία δεν έχει ενημερωθεί επισήμως», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η ουγγρική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει «προσεχώς» αν θα κλείσει ερμητικά τα σύνορά της με την Κροατία, όπως το έκανε στις 15 Σεπτεμβρίου με τη Σερβία. «Η αποτελεσματική προστασία των συνόρων του [χώρου] Σένγκεν δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο με το πλήρες κλείσιμο», υπογράμμισε ο υπουργός Γιάνος Λάζαρ, το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Βουδαπέστη σκοπεύει επίσης να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρουμανία.

-------------

Δουλειά για τους πρόσφυγες τέσσερις μήνες μετά την άφιξή τους στο Βέλγιο

Εργοδότες και συνδικάτα συμφώνησαν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να μπουν στην αγορά εργασίας.

Οι αιτούντες άσυλο θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας του Βελγίου τέσσερις μήνες μετά την άφιξή τους στη χώρα, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα ο βέλγος υπουργός Απασχόλησης Κρις Πίτερς, εκθειάζοντας το πνεύμα «πρωτοβουλίας», «την ενέργεια» και την «επιμονή» των προσφύγων.

Η απόφαση, την οποία έλαβε η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, επικυρώνει μια συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει προηγουμένως οι εργοδοτικές ενώσεις και τα συνδικάτα.

«Τέσσερις μήνες μετά την άφιξη και την καταγραφή τους στο Βέλγιο, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν κιόλας να εντάσσονται στην αγορά εργασίας, Μέχρι τώρα το διάστημα αυτό ήταν έξι μήνες», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Κρις Πίτερς.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις δείχνουν ενέργεια, πρωτοβουλία και επιμονή. Πολλοί ανάμεσά τους έχουν κάνει κάποια εκπαίδευση. Το ταχύτερο που μπορούν να αρχίσουν δουλειά, το καλύτερο για την ενσωμάτωσή τους και με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν επίσης στην κοινωνική ασφάλιση», πρόσθεσε ο υπουργός, επικεφαλής των φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είτε η σύγκρουση θα λάβει τέλος, και θα μπορέσουν να θέσουν τα ταλέντα τους προς όφελος της δικής τους χώρας, είτε θα μείνουν εδώ για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα αποτελέσουν επίσης επένδυση για την κοινωνία μας», εξήγησε ο Πίτερς.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει στα τέλη Αυγούστου τις 589 κοινότητες της χώρας να προτείνουν επιπρόσθετους χώρους υποδοχής των προσφύγων. Όμως μόνο περίπου εκατό από αυτές «έδειξαν ενδιαφέρον», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν, τις οποίες επικαλείται ο βελγικός τύπος.

Το Βέλγιο μελετά επίσης μέτρα που θα καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση ή την παραμονή στη βελγική επικράτεια, αυστηροποιώντας κυρίως τους κανόνες για την οικογενειακή επανένωση, δήλωσαν υπουργοί μετά το τέλος της εβδομαδιαίας συνεδρίασής τους.

-------------

Η Ουγγαρία θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «διαδρόμου» για τη διέλευση προσφύγων

Υπό την προϋπόθεση ότι Γερμανία και Αυστρία θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη.

Η Ουγγαρία μπορεί να εξετάσει την επιλογή να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» ώστε οι μετανάστες να μπορούν να έρχονται από την Κροατία με τρένο ή με λεωφορείο, αν η Αυστρία και η Γερμανία θέλουν τον διάδρομο και αναλάβουν την πλήρη ευθύνη, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γιάνος Λάζαρ είπε πως πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τα σύνορα της Ουγγαρίας. Ο φράχτης που έχει ανεγερθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία και την Κροατία και οι αυστηροί κανόνες που τον διέπουν εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό, είπε.

Ωστόσο, αν αυτοί δεν γίνουν αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι και η Σλοβενία και η Αυστρία έχουν χρησιμοποιήσει και οι δύο τη λύση του διαδρόμου, είπε.

«Αν η Αυστρία και η Γερμανία το θέλουν αυτό και αναλάβουν την ευθύνη μαζί με άλλα κράτη-μέλη, η ουγγρική κυβέρνηση θα εξετάσει την... πιθανότητα δημιουργίας προϋποθέσεων για τους μετανάστες που φθάνουν από την Κροατία στα ουγγρικά σύνορα... να προχωρήσουν με μια εύτακτη διαδικασία», πρόσθεσε.

-------------

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Σοκαριστικά στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα.

Πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν τον Αύγουστο, παράνομα στην χώρα μας. Η τεράστια ροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα για τον μήνα Αύγουστο.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα 107843 παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας σε 887 περιστατικά, ενώ για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα συνελήφθησαν 46 άτομα σε 28 περιστατικά.

Συνελήφθησαν επίσης 53 διακινητές στα περιστατικά παράνομης εισόδου και δεκατρείς στα περιστατικά παράνομης εξόδου, Στα περιστατικά παράνομης εισόδου κατασχέθηκαν 271 σκάφη και ένα όχημα, ενώ σε αυτά της παράνομης εξόδου κατασχέθηκαν έξι οχήματα και 32 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τον μήνα Αύγουστο επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λ.Σ. κατασχέθηκαν 5.028 πακέτα τσιγάρα, έντεκα κιλά και 729 γραμμάρια καπνού σε πέντε περιστατικά. Κατασχέθηκαν δύο οχήματα και κατηγορούνται έξι άτομα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί είναι 19.908,15 ευρώ.

Τέλος, για υποθέσεις ναρκωτικών το Λ.Σ. επενέβη σε 44 περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορούνται 44 άτομα. Κατασχέθηκαν 57,7 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 847,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και πέντε αυτοσχέδια τσιγάρα, 25,8 γραμμάρια ηρωίνης, 34,2 γραμμάρια κοκαΐνης 50 φυτά (σπόροι) κάνναβης και ναρκωτικά φάρμακα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.